Vágólapra másolva!
Nem tartja magát a világ legdurvább játékosának a kolumbiai Gerardo Bedoya, aki a napokban megkapta a 41. piros lapját, majd rátaposott a földön fekvő ellenfele fejére. Ha a játékkal foglalkozik, a 35 éves balhátvéd remek dolgokra képes, de ha leszáll a vörös köd, nem ajánlott a közelében tartózkodni.

A nemzetközi sportsajtót bejárta az a felvétel, amelyen a kolumbiai Independiente Santa Fé védője, Gerardo Bedoya előbb lekönyökli ellenfelét a Millonarios elleni rangadón, majd a biztonság kedvéért még meg is tapossa a földön fekvő Yhonny Ramírezt. A hírügynökségek azt is hozzátették az esethez, hogy ez volt Bedoya 41. piros lapja, ami világrekord. Arról viszont a legtöbbször nem tettek említést, hogy a veterán hátvéd mögött sikeres pályafutás áll.

Azért focizni is tud

Bedoya 49-szer játszott a kolumbiai válogatottban, és tagja volt az ország labdarúgásának legnagyobb sikerét elérő csapatnak, amely hazai pályán 2001-ben megnyerte a Copa Américát. A 2000-es évek elején ő volt az első számú bal oldali védő a válogatottban, a Copa elődöntőjében gólt is szerzett Honduras ellen, mégpedig kifejezetten látványosat.


Bedoya remek bal lábbal rendelkezik, és klubcsapataiban is jó néhány fantasztikus találatot szerzett, többségüket szabadrúgásból. Európában viszont sohasem próbálta ki magát, Kolumbián kívül játszott még Argentínában (három találkozón a Boca Juniorsban is pályára lépett) és Mexikóban.

A válogatottban egyszer sem állították ki, pályafutása összes piros lapját klubcsapataiban szedte össze. Az argentin élvonalban például a Racing Club és a Colón focistájaként hatszor állították ki, de kapott pirosat a Libertadores-kupában az Atlético Nacional színeiben, tavaly a Sudamericana-kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén a Vélez Sarsfield ellen szórták ki a 85. percben, miután az első félidőben egyébként szabadrúgásból gólt szerzett.

Forrás: AFP/uillermo Legaria

Piros lapokban mindenkit leköröz

A kolumbiai sajtó már korábban felfigyelt arra, hogy Bedoyánál gyakran elgurul a gyógyszer, először 2010 márciusában írtak róla emiatt. Akkor éppen az Envigado játékosa volt, és az Independiente Medellín elleni bajnokin (1-7) történelmi piros lapot kapott. Ez volt a 34. kiállítása, ezzel megdöntötte a kolumbiai csúcsot, amelyet egy másik volt válogatott, Eduardo Pimentel tartott.

Bedoya azonban itt nem állt meg, és folytatta a piros lapok gyűjtését. Idén márciusban, a 40. kiállítása után az egyik kolumbiai televíziós csatorna készített riportot vele, amelyben elmondta, hogy nem érzi magát a világ legdurvább futballistájának.


A számok azonban mást mutatnak, hiszen a többi rekorder a nyomába sem ér. A francia Cyril Rool például 25 piros lapot kapott karrierje során, amivel csúcstartó a legrangosabb európai bajnokságokat tekintve - de messze elmarad Bedoyától, nem is beszélve a spanyol rekorder Pablo Alfaróról (19) vagy a Serie A csúcstartójáról, az uruguayi Paolo Monteróról (16).

Közel 100 meccsről hiányzott eltiltás miatt

Bedoya nem csupán a labdára megy rá agresszívan, előfordult, hogy akkor ütötte meg az ellenfelet, amikor a labda a közelben sem volt, és a reklamálás is sok mérkőzésébe került. Mert a rengeteg piros lap egyben rengeteg eltiltást is jelent, mostani tettéért Bedoyát 15 meccsről meszelték el, vagyis ebben a szezonban már csak akkor léphet pályára, ha csapata bejut a bajnokság döntőjébe.

De az összes korábbi klubjánál számolni kellett azzal, hogy a balhátvéd a meccsek jelentős részéről biztosan hiányozni fog. Tavasszal például az apertura 17 meccséből csak 12-szer lépett pályára, miután a nyolcadik fordulóban a Patriotas elleni bajnokin lekönyökölte ellenfelét (00:34-től).


Bedoya természetesen piros lapot kapott, és öt meccsről tiltották el. Az Envigadóban fél szezon alatt csak nyolc találkozója volt - és két piros lapja, de a Boyacá Chicóban is mindössze kilenc tétmeccsen szerepelt. Karrierje során közel 500 klubmérkőzésen lépett pályára, de ha csak kiállításonként átlagosan két találkozóról tiltották el, akkor ez akár közel százzal több is lehetne.

www.globalsoccerapp.com