Vágólapra másolva!

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a dán futballkluboknak

A Dán Hivatásos Labdarúgók Szervezete (Spillerforeningen) peres úton elérte, hogy a klubok a kollektív szerződésben foglalt juttatásokat ne tartsák vissza, sőt visszamenőleg is a játékosok rendelkezésére bocsássák.

A labdarúgók számára jelentős eredményként értékelhető pozitív bírósági döntés született Dániában, amely megállapította, a klubok nem tettek maradéktalanul eleget a kollektív szerződésben foglalt kötelezettségeiknek, és nem mindig fizették ki a nyugdíjjárulékokat és az üdülési juttatásokat, írja a Hlsz.hu.

Ezért a kluboknak 2004-ig visszamenőleg rendezniük kell az elmaradást.

Mads Öland, a játékos-szervezet igazgatója, a FIFPro igazgatótanácsának tagja örömmel nyugtázta a döntést. "A labdarúgók és szervezetünk győzelmét jelenti az ítélet. A kollektív szerződés 2004 óta biztosítja azokat a jogosultságokat, amelyek alapján a bíróság kimondta, hogy a kluboknak fizetniük kell. Nem többet és nem kevesebbet, mint ami a szerződésben szerepel."

Dániában a teljes munkaidőben foglalkoztatott játékosok minimálbére körülbelül 2300 euró (közel 650 ezer forint) havonta.