Vágólapra másolva!
A kínos, 4-1-es hazai vereséggel zárult magyar-holland vb-selejtező másnapján Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs a labdarúgásról beszélgettek a Parlamentben. Orbán Viktor volt szóvivője, július óta külügyi és külgazdasági államtitkár futsallabdát adott a hollandok ellen 11-esből betaláló játékosnak, aki egy moszkvai Dzsudzsák-mezzel egyenlített.

Előlép Orbán árnyékából a Fidesz mindenevő robotosa

Az ismertebb politikusok közé tartozó Szijjártó Péter és a legismertebb magyar labdarúgónak számító Dzsudzsák Balázs már javában csevegtek a volt kormányszóvivő takaros irodájában, amikor - mások mellett - az [origo] is megérkezett a délre hirdetett eseményre, amelynek az apropóját senki nem tudta. Mint kiderült, nem többről, csak egy futballt kedvelő és futsalt művelő politikus, valamint egy futballista nem hivatalos ismerkedéséről, barátkozásáról van szó.

Szijjártó kedvence Dzsudzsák

"Győrben a futsalcsapatommal a város klubjának a BL-selejtezőjét néztük, és Balázs menedzserének mondtuk, hogy nekünk csapatszinten ő a kedvenc játékosunk, és hogy mennyire jó lenne, ha eljönne megnézni egy futsalmeccsünket" - meséli Szijjártó, akinek a keddi vb-selejtező előtt váratlanul jelezte Vörösbaranyi József, hogy Balázs szívesen meglátogatná őt a Parlamentben. "Erre bármennyi időm van, mondtam, nagyon szívesen látom."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A politikus, a labdarúgó és a játékosügynök

Szijjártó megszokhatta, hogy őt kérdezik, ő pedig válaszol, most azonban - jórészt - fordított volt a felállás. A 33 éves államtitkár érdeklődött a nála nyolc évvel fiatalabb focista moszkvai kalandjairól. "Most már abszolút jól érzem magam, de ha egyszer el fogok jönni az orosz fővárosból, az a közlekedés miatt lesz. Ha délután ötkor kezdődik az edzés, nekem már egykor el kell indulnom" - mondja Szijjártónak Dzsudzsák, akit a politikus megnyugtatott, hogy szerinte remek döntést hozott a moszkvai átigazolással.

A szélső büszkén beszél arról a pogácsával, süteményekkel, gyümölccsel és üdítőkkel megrakott asztal mellett, hogy a nevét már szinte tökéletesen ki tudják ejteni a fővárosban. "Mivel az oroszban van 'dzs' hang, nincs vele problémájuk, bár a Dzsudzsi még nem megy nekik, a Dzsu viszont igen" - mosolyodott el.

Ha hibázol az orosz órán, szétszívják a véredet

Balázsnak az édesanyja orosz tanár - eleinte sokat segített a játékosnak Moszkvában -, de téved, aki szerint emiatt ő is megtanulta a nyelvet. "Az új edzőnk, Dan Petrescu angolul mond mindent, ezt fordítják oroszra, és ez jó nekünk, a légiósok többsége ugyanis tud angolul. Az orosz futballkifejezéseket persze már én is jól ismerem."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A futsalos és a futballista nagy találkozása

Dzsudzsák orosz nyelvtanárral is próbálkozott, hat külföldi csapattársával jártak egy tanfolyamra, de mint mondja, a kezdeményezés halálra volt ítélve: "Heten egy órán? Lehetetlen vállalkozás, ha egyet hibázol, a többiek szétszívják a véredet. Hál' Istennek az új román edzőnél most nem kell az oroszt erőltetni" - nevetett a focista, majd a tavaly óta az NB II-es Dunakeszi futsalcsapatában kispályázó Szijjártó sportklubjáról kezdett érdeklődni.

"E mellett a mez mellett, amit most kaptam, a legértékesebb az ("kösz, nagyon rendes vagy", veti közbe Dzsudzsák menedzsere), amelyiket a csapattársam, Horváth Ferenc adott nekem. Van neki otthon egy mezekkel kirakott szobája, és megajándékozott azzal, amelyikben az első válogatott gólját szerezte. Cserébe elkérte az én tavalyi pólómat" - meséli a politikus, aki büszke rá, hogy egy csapatban szerepel három volt nagypályás válogatottal is. Horváth mellett Dunakeszin játszik Lőw Zsolt is, a legfrissebb igazolás pedig Vincze Ottó.

Lőw Zsolt átigazolása a parlamenti jegyzőkönyvben

A bokájával sokat bajlódó Lőw feltételekhez szabta az igazolását, azt mondta Szijjártónak: csak akkor megy el Dunakeszire, ha a Parlamentben bejelenti a szerződtetését. "Sokáig gondolkodtam, hogy ezt hogyan lehetne megcsinálni, végül fogtam magam, és egy óvatlan pillanatban nyilvánosan beszéltem erről. Senki nem értette, miről van szó, csak Lőw, akinek megmutattam a parlamenti jegyzőkönyvet, így már nem volt akadálya annak, hogy hozzánk igazoljon. Pedig a bokája tényleg tropa, egy órán keresztül fáslizgatni kell, hogy futsalra kész állapotba kerüljön."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az irodában és a pályán is nagy a hajtás

Dzsudzsák szót ejtett a keddi vb-selejtezőről is, amelynek talán az egyetlen pozitívuma volt, hogy éppen az ő a 11-esből lőtt góljával gyorsan (a hetedik percben) kiegyenlítette a hollandok 3. percben esett villámgólját. "1-1-nél éreztem, hogy jót tett az egyenlítés, aztán mégis elbuktunk, aminek az oka a fegyelmezetlenség volt. Hangoztattuk, hogy nem jók fejjátékban, aztán mégis így kaptunk két gólt. Az most hamar kiderült, hogy a csoportelsőségtől messze vagyunk, de a második hely még bennünk lehet" - mondja a mindig optimista Dzsudzsák.

A keddi meccsből Szijjártó csak az első tíz percet látta, mert utána éppen futsaledzése volt a Dunakeszivel: "Így épp a legjobb részt láttuk, hiszen 1-1 volt az állás." A csapatot idén az osztályozón az élvonalbeli Csömör elütötte az NB I-től, és az MLSZ-től "szabad kártyát" kaphatott volna, de ebből nem kértek Szijjártóék. "Inkább majd a pályán harcoljuk ki az élvonalba jutást" - meséli nagy beleéléssel az előző szezonban 12 gólt szerzett államtitkár, aki akkor is örülne a feljutásnak, ha ezáltal csak percember válna belőle.

Egy dolgot sajnál csak, hogy a kedd-péntek vb-selejtezős időpontok ütköznek az edzésekkel, így egyetlen válogatott meccset sem fog látni. De a futsal kárpótolja, nagy élmény volt a Keleti csoport tagjaként bejárni Kelet-Magyarországot. "Dunakesziben nagyon szeretik a futsalt, előfordul, hogy 1200-an is kijönnek egy meccsünkre - persze nem miattam, hanem a válogatottjaink miatt -, vidéken pedig sehol olyan direkt bántó megjegyzést nem kaptam, hogy 'na most megmondjuk ennek a hülyének, mit képzel ez magáról'. A srácok mondják, hogy vannak beszólások, de engem ez nem érdekel, mert amint megszólal a sípszó, az oldalvonalon túli világ számomra megszűnik."