Vágólapra másolva!
A Sahtar Donyeck hazai mérkőzésein minden gól után olyan zene csendül fel, amely a gólszerző nemzetiségére utal. Az elmúlt években leggyakrabban szambát lehetett hallani a klub rengeteg brazil játékosa miatt, a mostani szezonban azonban Aram Hacsaturjan szerzeménye, a Kardtánc a legtöbbször bejátszott zenemű. A 23 éves örmény középpályás, Henrik Mkitarjan ugyanis brutális tempóban ontja a gólokat.

A Sahtar Donyeck az elmúlt évek eredményei alapján egyértelműen az európai élmezőnybe tartozik, hiszen rendszeresen ott van a Bajnokok Ligája főtábláján, a 2010-2011-es idényben a legjobb nyolcig jutott, 2009-ben pedig megnyerte az UEFA-kupát. A Sahtar sikereinek fő letéteményeseként a milliárdos tulajdonost, Rinat Ahmetovot szokás említeni, akinek a pénze lehetővé teszi, hogy az egyesület kiváló brazil játékosokkal erősítsen. A jelenlegi keretben is kilenc brazil szerepel, a Sahtar legjobb formában lévő futballistája azonban nem valamelyik dél-amerikai, hanem az örmény Henrik Mkitarjan.

A család nőtagjai is a focival foglalkoznak

A 23 éves középpályás ebben a szezonban egészen elképesztő formában futballozik. Az ukrán bajnokságból eddig kilenc fordulót játszottak, a Sahtar természetesen vezeti a tabellát, a góllövőlista élén pedig Mkitarjan áll, aki kilenc meccsen 12-szer volt eredményes. De nem csak a hazai porondon ontja a gólokat, a donyeckiek az első BL-csoportmeccsüket az ő duplájával nyerték meg a dán FC Nordsjaelland ellen. Mkitarjan mindezen túl még öt gólpasszt is kiosztott a bajnokságban.

A Mkitarjan családban régóta minden a futball körül forog. Henrik apja, Hamlet szintén kiváló játékos volt, az 1980-as években az Ararat Jerevánban és a Kotajk Abovjanban szerepelt, majd 1989-ben a francia másodosztályú Valence-be igazolt. A kis Mkitarjan tehát Franciaországban nőtt fel, azonban apja korai halála (agydaganatban hunyt el) után a család 1996-ban visszatért Örményországba. Henrik a Pjunik Jerevánban kezdett el futballozni, anyja az Örmény Labdarúgó-szövetség alkalmazottja lett (jelenleg is itt dolgozik), húga, Monica pedig francia nyelvtudását kihasználva tolmács lett. Amikor tavaly az UEFA elnöke, Michel Platini Jerevánban járt, akkor ő tolmácsolt neki, majd az UEFA nyoni székházában kapott állást.


Öt nyelven beszél

A nyelvtudással Henrik sem áll rosszul, az örmény mellett beszél oroszul, franciául, angolul és portugálul is. Utóbbit akkor szedte össze, amikor tinédzserként négy hónapot a brazil Sao Paulo FC-nél töltött, mivel a Pjuniknak együttműködési szerződése volt a brazilokkal.

Tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, már 17 évesen bemutatkozhatott az örmény élvonalban, miközben a tartalékokkal megnyerte a másodosztályt. 2007-től kezdve már alapember volt a Pjunikban, és a Sahtar Donyeck trénere, Mircea Lucescu már abban az évben felfigyelt rá, amikor az örmény együttes a BL selejtezőjében az ukránokkal játszott.

Mkitarjan, aki ekkor már stabil válogatottnak mondhatta magát, végül azonban nem a Sahtarba, hanem a másik donyecki csapatba, a Metalurgba szerződött 2009-ben. A klub 350 ezer eurót fizetett érte, az új szerzemény pedig rögtön az első meccsén gólt szerzett az Európa Ligában a Partizan Minszk ellen. Egy évvel később, 21 évesen már ő volt a Metalurg csapatkapitánya, két idény alatt 37 bajnokin 12 gólt ért el, és ez elég volt a Sahtarnak ahhoz, hogy közel hatmillió eurót fizessen érte.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Intelligens, sokoldalú és gólerős

A braziloktól hemzsegő Sahtarban egy támadó középpályásnak nincsen könnyű dolga a csapatba kerülésnél, és az előző idény nagy részében Lucescu védekező középpályásként játszatta Mkitarjant a 4-2-3-1-es szisztémában. "Henriknek a játékintelligenciája a legnagyobb erénye. Mindig tökéletesen megvalósítja, amit kérek tőle, ezért nagyon könnyű vele dolgozni" - jelentette ki Lucescu. Amikor pedig a Sahtar brazil karmestere, Jadson megsérült, akkor az örmény került a helyére, és fokozatosan kiszorította őt a kezdők közül. Amikor Jadson januárban családi okok miatt hazatért Brazíliába, akkor Lucescu szerint ő maga jelentette ki, hogy Mkitarjan méltó utóda lesz.

Míg első idényében csak három gólig jutott a Sahtarban, addig az előző szezonban már tízszer talált be a bajnokságban, és a Sahtar drukkerei őt választották meg az évad legjobb játékosának.

Ráadásul a válogatottban is kiválóan futballozott, a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőiben hat gólt vágott, és az örmények közel kerültek a pótselejtezőhöz. Ez ugyan végül nem jött össze, de Mkitarjanra sokan felfigyeltek, többek között az Arsenal fő tehetségkutatója, Steve Rowley is, aki már tavaly januárban beajánlotta a középpályást Arsene Wengernek.


Az Ágyúsok végül nem tettek ajánlatot érte, de ha Mkitarjan ilyen formában folytatja, akkor Ahmetov pénze is kevés lesz arra, hogy a Sahtarban tartsa.

www.globalsoccerapp.com