Vágólapra másolva!
Öt forduló alatt nyolcpontos előnyt szerzett az első számú, és gyakorlatilag egyetlen riválisnak tartott Real Madriddal szemben az FC Barcelona a spanyol bajnokságban, ám lehet, hogy a katalánoknak mégsem Cristiano Ronaldóék miatt kell a legjobban izgulniuk. Az Atlético ugyanis egyelőre tapad a Barcára, és Radamel Falcao García személyében van egy bombaformában lévő gólvágója is.

A spanyol bajnokság az elmúlt években a Real Madrid és az FC Barcelona párharcáról szólt, a két óriásklub dominanciája sokak szerint teljesen kiölte az izgalmat a Primera Divisiónból. Utoljára 2004-ben fordult elő, hogy más klub szerezte meg az aranyérmet (akkor a Valencia lett a bajnok), a legutóbbi négy szezonban pedig mindig a Real és a Barca végzett az első két helyen.

Ráadásul hatalmas fölénnyel: tavaly a harmadik Valencia 21 ponttal követte a második Real Madridot, a legutóbbi idényben viszont már 30 pont volt a differencia. Az aktuális idény előtt semmi jel nem mutatott arra, hogy bármelyik gárdának reális esélye lehet akár csak megszorongatni a két nagyot, ám egyre több spanyol futballrajongó bízik az Atlético Madridban.

Többet rúgtak, mint a Barca

Az Atlético Madrid a harmadik legpatinásabb spanyol klub az FC Barcelona és a Real Madrid mögött, ám 1996-os duplázását követően 14 évig semmilyen trófeát nem nyert, miközben két idényt lehúzott a másodosztályban is. A rossz sorozat 2010-ben szakadt meg, amikor az Atlético megnyerte az Európa Ligát, majd az Európai Szuperkupát, és a drukkerek abban bíztak, hogy a csapat végre megint tartósan ott lesz a Primera Divisón élmezőnyében is.

A Bajnokok Ligájába azonban azóta sem sikerült bejutni, az előző idényben is csak ötödik lett az Atlético, igaz, megint megnyerte az EL-t, majd a kontinentális Szuperkupát is. A szurkolók pedig megint elkezdtek reménykedni, és egyelőre úgy tűnik, hogy az optimizmusuknak van reális alapja. Hat forduló után ugyanis a csapat a második helyen áll, mindössze öt ponttal lemaradva a listavezető Barcelonától, amely eddig még pontot sem veszített, viszont egy meccsel többet játszott.

Az Atlético az első fordulóban döntetlent játszott a Levante ellen, azóta azonban minden mérkőzését megnyerte, beleértve a Hapoel Tel-Aviv elleni Európa Liga-csoportmérkőzést. A bajnokságban pedig öt kör alatt szerzett tizenöt góllal hármas átlagot tud felmutatni az Atlético, amelynél csak a Barca tudott eddig eredményes lenni, de a katalánok eggyel többször léptek pályára.

Ilyen edző mellett nem lehet lazsálni

A gólok közel felét a kolumbiai csatár, Radamel Falcao García szerezte, akinek megtartása hatalmas eredmény volt az Atlético részéről. A támadó kétszer egymás után is az Európa Liga gólkirálya lett, és jelenleg nála jobb formában valószínűleg csak Lionel Messi és Cristiano Ronaldo futballozik Európában a támadók között - de lehet, hogy ők sem.

A madridiak remeklése azonban nem csak az ő érdeme: a saját nevelésű, mindössze 20 éves középpályás, Koke például a whoscored.com statisztikái alapján az egész spanyol bajnokságban a legtöbb kulcspasszt adta, vagyis olyan átadást, amelyből helyzet alakult ki, ráadásul nála senki sem centerezik pontosabban a Primera Divisiónban. A szurkolók számára azonban elsősorban a tréner személye a garancia arra, hogy a csapat mindig az utolsó leheletéig küzdeni fog: Diego Simeone ugyanis játékosként is ilyen volt.

Az argentin futballistaként kétszer is megfordult az Atléticóban, ahol nagy közönségkedvenc volt, és a drukkerek tavaly amolyan karácsonyi ajándékként kapták meg őt a vezetőségtől. A klubnak éppen egy ilyen trénerre volt szüksége, aki egységet és összefogást sugároz, ami a csapaton is egyre jobban látszik. Arról nem is beszélve, hogy Simeone játékosként részese volt az Atlético legutóbbi bajnoki címének 1996-ban.

Véget ér a szenvedés?

A madridiak akkor szinte a semmiből érkezve dupláztak, vagyis nem csak a bajnokságot, hanem a spanyol kupát is megnyerték. Az előtte lévő idényben a 14. helyen végeztek, az aranyérem után pedig csak ötödikek lettek - de az 1995-96-os szezonban minden bejött nekik. Ez eddig erre a szezonra is megállja a helyét, Simeone azonban igyekezett kicsit lehűteni a kedélyeket.

"Az a tény, hogy a közvéleménynek jó a véleménye rólunk, remek dolog. Boldogak vagyunk, ha a szurkolóink örülnek, de a realitások talaján kell maradnunk. Szeretnénk még versenyképesebbek lenni, és meccsről meccsre tovább fejlődni" - jelentette ki.

Az Atlético sorsolása mindenesetre kifejezetten kedvező, mert a két nagyágyúval csak a decemberben találkozik: a Reallal a 14., a Barcelonával 16. fordulóban, vagyis addig szorgalmasan gyűjtögetheti a pontokat. Akkor pedig eldőlhet, hogy a klub megmarad-e a korábbi identitásánál, amelynek során a fanatikusok nem a sikerekkel azonosították az egyesületet, hanem a visszatérő reménykedéssel és csalódással, illetve a nagyon erős érzelmi kötődéssel, amit a csapat egykori támadója, Fernando Torres így fogalmazott meg: "Az Atlético a folyamatos, esélytelennek tartott küzdelmet jelenti, amit sosem szabad feladni. Az Atléticónak drukkolni szenvedés, ami erősebbé tesz"