Vágólapra másolva!
Ugyan az egész nyáron benne volt a levegőben, hogy Robin van Persie elhagyja az Arsenal labdarúgócsapatát, de azt kevesen gondolták volna, hogy éppen a Manchester Unitedben folytatja pályafutását. A Premier League történetében a MU most igazolt először az Arsenaltól, de így lehet, visszatérhet ahhoz a háromcsatáros játékhoz, amely az elmúlt időszak legsikeresebb szezonjában, a 2007-2008-as idényben is diadalra vezette a csapatot.

Az előző szezonban harminc góllal Robin Van Persie volt a Premier League gólkirálya, mögötte Wayne Rooney végzett 27 találattal. A hét végén kezdődő bajnokságban tehát az élvonal két legeredményesebb támadója együtt futballozhat, ami szinte felülmúlhatatlan csatárduót sejtet.

A holland megszerzése már csak azért is érdekes, mert az előző szezonban a Manchester United szerezte a második legtöbb találatot (89 gólig jutott), ami csak néggyel volt kevesebb, mint amennyit a bajnok Manchester City szerzett.

Más kérdés, hogy Sir Alex Fergusonnak a 27 gólos Rooney mellett csak egyetlen olyan játékosa volt, aki legalább tíz találatig jutott, a mexikói Javier Hernández.

A Citynek viszont három olyan csatára is volt, aki tíznél többször talált be, és akkor még Carlos Tévezt nem is említettük, aki mindössze 13 találkozón pályára lépve négy gólig jutott. Ferguson alighanem úgy érezte, hogy szüksége van még egy gólerős támadóra, és Van Persie megszerzésének lehetősége túl nagy csábítás volt ahhoz, hogy kihagyja.

"Ő az, akire szükségünk lett volna az elmúlt néhány évben. Olyan játékos, aki mindig problémát okozott a számunkra, mert állandóan más pozícióban tűnt fel a pályán, szóval legalább ennyi gonddal kevesebb lesz" - nyilatkozta Ferguson.

Ki fog védekezni?

A kérdés már csak az, hogy Van Persie miként illeszkedik majd a MU játékába, mert azt nehéz elképzelni, hogy azért igazolták le, hogy aztán rotálják Rooney-val.

A manchesteriek az előző idényben többnyire 4-4-1-1-es taktikát alkalmazták, a támadók Rooney, illetve Danny Welbeck voltak, akik a szezon második felében egyre jobban megértették egymást. Ebben a szisztémában inkább Rooney volt a visszavont támadó, és Welbeck játszott előrébb, azonban így is Rooney volt a sokkal eredményesebb.

Amikor a MU a nyáron leigazolta a Borussia Dortmundtól Kagava Sindzsit, akkor úgy tűnt, hogy maga Ferguson is belátta: Rooney előretolt ékként még eredményesebb lehet, hiszen a japán irányító középpályásként, vagy másként fogalmazva "hamis tízesként" brillírozott Németországban.

Van Persie megszerzése ezt a szisztémát boríthatja fel, mert ha a holland és Rooney is kezd, akkor Kagava már nem nagyon fér el a középpályán ebben a játékrendszerben. A MU egyik fő hiányosságának amúgy is azt tartják, hogy nincs egy vérbeli védekező középpályása, aki képes ütközni és így labdát szerezni.

A 4-4-1-1-es játékrendszerben általában két szélső és két középső középpályás szerepelt, és utóbbi posztokon még Michael Carrick a legvédekezőbb - aki sok labdát szerez, mivel remekül olvassa a játékot, és blokkolja az ellenfél passzsávjait. Mellette rendszerint egy kreatívabb, támadóbb felfogású középső középpályás játszott (Anderson, Tom Cleverley, majd Paul Scholes), akinek azért volt minimális védekező feladata - Kagava azonban Dortmundban ezek alól teljesen fel volt mentve.

Aranycsapat-taktika: több gólt kell lőni, mint kapni

Ha Kagava a Van Persie, Rooney csatársor mögött játszana egy 4-3-1-2-es rendszerben, akkor a középpályán sokkal defenzívebb játékosokra lenne szükség, amilyenekkel a MU most nem rendelkezik, még akkor sem, ha Ferguson próbálgatta is az alaphelyzetben hátvéd Phil Jonest a középpályán.

Viszont nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy Ferguson egy háromcsatáros felállásban gondolkodik - már csak azért is, mert az elmúlt időszak legsikeresebb szezonjában, a 2007-2008-as idényben is ez vezette diadalra a csapatot.

Akkor a Tévez, Rooney, Cristiano Ronaldo trió szerepelt elöl, és ez a három játékos rendkívül sokat változtatta a helyét, gyakorlatilag egyiküknek sem volt kötött posztja, ami szinte megoldhatatlan feladat elé állította az ellenfelek védelmeit.

A Welbeck, Van Persie, Rooney hármas képes lehet valami hasonlóra, hiszen valamennyien képesek a támadósor szinte bármelyik posztján kiemelkedő teljesítményre. Van Persie ugyan ontotta a gólokat, de az előkészítésben legalább olyan jó, az elmúlt négy szezonban senki sem adott nála több gólpasszt a Premier League-ben.

Egy ilyen 4-3-3-as szisztéma garantálja a látványos támadójátékot, főleg, ha a három középpályásból az egyik Kagava - Ferguson gondolkodásmódja az egykori Aranycsapatéhoz hasonlóan akár az is lehet, hogy úgyis mindig eggyel több gólt fognak szerezni, mint az ellenfél.

www.globalsoccerapp.com