Vágólapra másolva!
A bundavád alól felmentették a Juventus edzőjét, Antonio Contét, de a szövetség szerint a jelentési kötelezettség elmaradásában vétkes, és ezért akár 15 hónapos eltiltást is kaphat. Conte ártatlannak vallja magát, de először vádalkut kötött volna, amit elutasítottak, így hosszú eljárás várható, amely aligha ér véget a fegyelmi bizottság döntésével.

Kétévnyi szenvedés után a Juventus az előző idényben veretlenül nyerte meg az olasz bajnokságot. A klub már az új, saját tulajdonú stadionjában játszotta meccseit, ami jelentős pluszbevételt jelent, és miközben mindkét milánói egyesület anyagi problémákkal küzd, a torinóiak a nyáron komolyan megerősítették keretüket. Minden jel arra mutatott, hogy a Juve a közeljövőben domináns tényező lehet a Serie A-ban - ám a klub és a szövetség közötti háború ezt jelentősen befolyásolhatja.

A calciopoli volt a kezdet

A torinói szurkolók azért haragszanak az olasz fociszövetségre (FIGC), mert a 2006-os calciopoli-botrány után véleményük szerint egyedül a Juventust büntették komolyan.

Az AC Milantól akkor pont annyi pontot vontak le, hogy még elindulhasson a BL-ben, miközben a Juvét kizárták a másodosztályba, és két bajnoki címet is elvettek tőle, pedig, mint utólag kiderült, a helyzet korántsem volt olyan egyértelmű, mint azt beállították, és más klubok, köztük az egyik scudettót megkapó Inter legalább annyira befolyásolta a bíróküldést, mint a torinóiak.

A klub egy év után visszatért az élvonalba, és eleinte ott volt az élmezőnyben, azonban 2010-ben és 2011-ben is csak a hetedik helyen végzett. A fordulópont az előző idényben jött el, amikor a Juventus veretlenül lett bajnok, és ebben hatalmas szerepe volt a csapat új edzőjének, Antonio Conténak.

Az egykori középpályás nem csak szakmailag hozott remek döntéseket, hanem mentálisan is felrázta a csapatot, valósággal fanatizálta a focistáit, volt, hogy a 91. percben kétgólos vezetésnél is leüvöltötte egyik játékosát, aki nem jött vissza védekezni.

Mindeközben a klub és a szövetség viszonya korántsem volt ideális.

A Juve közel 450 millió eurós kártérítést követelt a szerinte jogtalanul elvett bajnoki címek miatt, az idény közbe pedig azért reklamált, mert úgy vélte, hogy túl kevés tizenegyest ítélnek a javukra. A scudetto megszerzése újabb konfliktusforrás volt, hiszen a torinóiak a két elvett bajnoki címüket is beszámolva úgy kalkuláltak, hogy 30 aranyérmük van, amit szerettek volna egy harmadik aranycsillaggal jelezni a mezükön. A szövetség ebbe persze nem ment bele, és végül a klub is visszakozott, a hivatalos szerelésen nincs rajta a harmadik csillag.

A bundavád nem állt meg

A bundabotrányban Conte esetleges szerepét a fentiek ismeretében érdemes vizsgálni. Először is szükséges hangsúlyozni, hogy az ügyben a Juventus, mint klub nem érintett, az edzőt még abból az időből vádolják a jelentési kötelezettség elmulasztásával, amikor a Sienánál dolgozott a 2010-2011-es szezonban. Contét ráadásul először konkrétan a mérkőzések befolyásolásával vádolta az egyik játékos, Filippo Carobbio: ő azt vallotta, hogy az öltözőben a szakember azt mondta, hogy a Novara és az Albinoleffe elleni meccsek eredményében is megegyezett. Ez a vád azonban megdőlt, mivel a többi játékos szerint Conte sohasem mondta ezt a csapat előtt.

Forrás: AFP/Alberto Lingria

A tréner nem csak ezt a vádat tagadta, hanem azt is, hogy tudott volna az említett két mérkőzés bundázásáról, viszont egy másik, meg nem nevezett focista azt mondta a vallomásában, hogy ő négyszemközt jelezte Conténak, hogy meg akarták vesztegetni, aki ezt nem jelentette a hatóságoknak. Mivel csak ketten voltak jelen, így két állítás áll egymással szemben, azonban az ügyvédek azt javasolták a trénernek, hogy inkább kössön vádalkut, mert így sokkal kisebb büntetést kap, mint egy kétséges kimenetelű eljárás végén. Mindez azt jelenti, hogy Conte elismeri bűnösségét, és kijelenti, hogy együttműködik a hatóságokkal, az eljárást vezető ügyész, Stefano Palazzi pedig ezt el is fogadta, és három hónapos eltiltást, valamint 200 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki.

Jöhet a polgári per?

Ekkor azonban jött a váratlan fordulat: a szövetség által kinevezett bírák ugyanis a várakozással ellentétben erre nemet mondtak. Az ügyvédek ekkor azt tanácsolták, hogy egy újabb vádalku keretében vállaljon valamivel súlyosabb, öthónapos eltiltást, de Conte ekkor már úgy vélte, hogy elég ebből a komédiából, ismét ártatlannak vallotta magát, ami azt jelenti, hogy végigviszi az eljárást. Ez persze sokkal hosszabb büntetést jelenthet a számára, és Palazzi immár 15 hónapos eltiltást kért Contéra, és mivel alighanem ugyanazok a bírák döntenek, akik az első vádalkut visszadobták, nagy a valószínűsége, hogy ezt elfogadják. Az eltiltás egyébként csak a mérkőzésekre vonatkozik, vagyis Conte továbbra is megtarthatja a tréningeket, de még a taktikai megbeszéléseket is.

Forrás: Wikimedia Commons
Conte csak edzéseket tarthat az új Juve-stadionban

Mindez persze csak a fegyelmi bizottság döntése, az előzmények alapján arra lehet következtetni, hogy a Juve ezúttal polgári úton fogja megtámadni a fegyelmi bizottság döntését. A torinóiak elnöke, Andrea Agnelli máris hivatalos közleményben kritizálta a szövetséget. "Meg kellett tapasztalnunk, hogy a FIGC és a sportbírósága mindenféle logika és igazságosság mellőzésével működik. A Juventus és az alkalmazottjai nagyon sokáig felelősségteljes viselkedést mutatva maximálisan tisztelték a szervezetet, amely ismét támadást indított, hogy kárt okozzon a klubnak. A vádak nagy ellentmondást mutatnak, a döntések pedig azokat védik, akik a csalást elkövették. Ezt nem fogadhatjuk el" - állt a közleményben.

www.globalsoccerapp.com