Vágólapra másolva!
Az AC Milan és a Real Madrid az Egyesült Államokban készül, az Arsenal nemrég jött vissza Ázsiából. Néhány szebb napokat látott gigaklub közben a csillogás és pénzkeresés helyett Kelet-Európa kies tájain játszik selejtezőket, hogy bejuthasson az Európa Ligába. A Liverpool Belorusziába, az Inter Horvátországba látogat.

A legnagyobb sztárkluboknak még javában zajlik a felkészülési időszak: a Chelsea nemrégiben az Egyesült Államokban járt, az AC Milan és a Real Madrid jelenleg is ott tartózkodik, a Manchester United és az Arsenal Ázsiába utazott, a Barcelona pedig fél Európát bejárja, miközben rengeteg barátságos mérkőzést játszik.

Hírverés helyett EL-selejtező

A Liverpoolnak és az Internek viszont már most tétmeccsen kell pályára lépnie, ami messze nem ideális helyzet, lévén a végleges keret még sehol sem állt össze, hiszen az átigazolási időszak egészen augusztus végéig tart. A milánóiak ráadásul kifejezetten kellemetlen ellenfelet kaptak, a horvát Hajduk Splitet, amely már négy tétmeccsen is túl van.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi
Stramaccioni edzőnek van gondja bőven

Az Inter szakvezetője, Andrea Stramaccioni számára ez lesz az első nemzetközi mérkőzés az A csapat kispadján, és nem csak arra kellett figyelnie, hogy mi lenne az ideális összeállítás. Arra is ügyelnie kell, hogy ne küldjön pályára olyan focistát, akitől a klub meg akar válni, elvégre akkor később más csapatban már nem szerepelhet a játékos a nemzetközi kupákban egészen januárig. Ennek megfelelően a milánóiak be sem nevezték az UEFA-nál Giampaolo Pazzinit és Júlio Césart, míg Maicon ugyan szerepel a nevezési listán, de a splitiek elleni keretbe nem került be.

A kifutó rövid, a szállodák kicsik

Hasonló helyzetben van a Liverpool is, ráadásul itt a szakvezető, Brendan Rodgers számára a fehérorosz FK Gomel elleni idegenbeli meccs nem csak az első nemzetközi, hanem az első tétmérkőzés a csapat kispadján. A liverpooliak szintén több játékosukat nélkülözik: Luis Suárez és Craig Bellamy az olimpián van, az angol válogatott Andy Carroll sem utazott el a csapattal Gomelbe, őt alighanem azért jegelik, mert eladnák egy európai kupában szereplő klubnak.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Ha nem is egyedül, de kis csapattal ment Gomelbe Rodgers

A gomeli összecsapás több szempontból is új élményekkel gazdagítja majd a liverpooliakat. Mivel Fehéroroszország második legnagyobb városában a repülőtér kifutója nem elég hosszú, így a klub csak egy kisebb repülőgépet tudott bérelni, és ezért a megszokottnál kevesebb embert vitt magával, a szakmai stáb egy része otthon maradt. A szállodákkal is akadt egy kis probléma: a megfelelő szobák hiánya miatt a csapat nem egy, hanem két hotelben száll meg. A fentiek ellenére Rodgers nagyon komolyan veszi a meccset: "Nem ez a klub történetének legcsillogóbb összecsapása, de számomra jelenleg csak ez találkozó számít."

Júliusi szezonrajt a BL-győztes számára

A Liverpool számára ugyanakkor nem újdonság, hogy már ilyen hamar tétmeccset kell játszani. A klub 2005-ben már a Bajnokok Ligája legelső selejtezőkörében kénytelen volt pályára lépni, mivel a bajnokságban ötödik lett, és csak címvédőként indulhatott a sorozatban, amolyan kivételként. Így aztán a Vörösök már július 13-án lejátszották első tétmeccsüket, a walesi TNS ellen 3-0-ra nyertek. Két évvel ezelőtt pedig szintén az Európa Liga selejtezőjének harmadik körében rajtoltak, július 29-én a macedón Rabotnicski Szkopje ellen, amely akkor erősen tartalékos volt - kezdő volt többek között az a 19 éves David Amoo, aki többször nem is lépett pályára a felnőttek között.

A 2010-2011-es szezonban nem a Liverpool volt az egyetlen sztárklub, amely már július végén tétmeccset játszott az Európa Ligában. Az olasz Juventus számára kezdődött ilyen korán a szezon. A torinóiak az ír Shamrock Rovers ellen nyitottak, és hogy a torinói közönséget mennyire nem hatotta meg a párviadal, azt jelzi, hogy a visszavágót a klub inkább Modenába vitte, ahol 18 ezren látogattak ki a stadionba. A következő körben az osztrák Sturm Graz elleni meccset Torinóban ennél kevesebben nézték meg, sőt, a csoportmeccsek egyikén sem volt ilyen magas a nézőszám.

De nem ez volt a legkorábbi szezonrajt a Juventus számára, hiszen a klub 1999-ben az Intertotó-kupában szerepelt, ami azt jelentette, hogy már július 17-én pályára lépett a román Ceahlaul Piatra Neamt otthonában. Akkor ez a korai kezdet nem bosszulta meg magát, a szezon végén a csapat ezüstérmes lett a Serie A-ban.

www.globalsoccerapp.com