Vágólapra másolva!
Meglepően jól szerepeltek az ázsiai focicsapatok a londoni olimpián. Japán és Dél-Korea bejutott a négy közé a férfiaknál, a nőknél pedig döntőt játszik Japán. A korábbi játékokon az afrikaiak villogtak, ám ezt nem követte nagy áttörés a vébéken, Ázsiának talán sikerülhet.

1992 óta minden olimpiai focitornán volt afrikai érmes, sőt, 1996-ban és 2000-ben győztes is. Ekkor úgy tűnt, hogy az afrikai országok hamarosan a világ élmezőnyébe kerülhetnek, ám a nagy áttörés eddig elmaradt. Idén az afrikai együttesek helyett az ázsiaiak remekeltek az olimpián, két csapatuk is elődöntőbe jutott, azaz Ázsia kezd felnőni Afrika mellé.

Afrika csak az olimpián villogott

Amikor az afrikai válogatottak az 1980-as évektől kezdve egyre jobban szerepeltek a világbajnokságokon, sok szakértő úgy gondolta, hogy hamarosan felnőhetnek Európához. Az eredmények alapján ez egyáltalán nem tűnt lehetetlennek, Pelé is azt jósolta, hogy még 2000 előtt lesz afrikai világbajnok. Amikor Nigéria 1996-ban megszerezte az olimpiai bajnoki címet, akkor a legenda kijelentése egyáltalán nem tűnt túlzásnak, elvégre a Szuper Sasok a klasszisok egész sorával felálló Brazíliát és Argentínát verték Atlantában.

Forrás: AFP/Pius UtomiEkpei
A nigériai olimpiai arany után sokan jósolták az afrikai foci nagy áttörését

Két évvel később a franciaországi vébén azonban a nigériaiak már a nyolcaddöntőben kiestek, és 2002-ben már Kamerun számított az első számú afrikai reménységnek, köszönhetően annak, hogy 2000-ben szintén olimpiát nyert. A Samuel Eto'o, Geremi és Lauren nevével fémjelzett kameruni csapat hiába nyerte meg a 2000-es és a 2002-es Afrika-kupát is, a világbajnokágon még a csoportból sem tudott továbbmenni, a 2006-os vébére pedig ki sem jutott. A pekingi olimpián döntős Nigéria pedig a legutóbbi világbajnokságon vérzett el a csoportkörben.

Japán és Dél-Korea a két ázsiai zászlóshajó

A 2012-es olimpián négy afrikai válogatott indult, a csoportmérkőzéseket Egyiptom, illetve Szenegál élte túl, de a legjobb négy közé egyik sem került be. Ellenben a három ázsiai országból kettő is elődöntőt játszhatott: Japán és Dél-Korea jó szereplése is mutatja, hogy az ázsiai labdarúgás lassan kezd felnőni az afrikai mellé. Sőt, ha úgy vesszük, bizonyos szempontból már meg is előzte, hiszen a világbajnoki szerepléseket nézve Afrikának még sohasem volt elődöntős csapata, ellenben Ázsiának igen: Dél-Korea 2002-ben házigazdaként negyedik lett.

Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a körülményeket sem, hiszen a dél-koreaiak erős bírói segítséggel jutottak ilyen messzire, de nem csak a 2002-es torna mutatja, hogy Ázsia már legalább olyan szinten van, mint Afrika. A legutóbbi vébét Dél-Afrikában rendezték, így a kontinenst hat válogatott képviselte, azonban a csoportkört csupán egyetlen élte túl, ellentétben a négy ázsiai együttesből kettő is ott volt a legjobb 16 között. Nem meglepő módon ez a két csapat Dél-Korea és Japán volt: nagyon úgy tűnik, hogy az ázsiai foci fejlődése más utat vett, mint az afrikai.

Afrikában ugyanis sokkal szélesebb az olló, ami a csapatok erősségét illeti. A legutóbbi négy vébén a kontinensről 11 ország indult, de egyetlen olyan sem volt, amelyik mind a négy tornán ott lett volna. Ellenben Ázsiából ugyanezen időszak alatt csak hét válogatottat láthattunk a vébéken, és a japánok, illetve a dél-koreaiak egyik világbajnokságról sem maradtak le. Ez a két ország kiemelkedik, és nem csak válogatott szinten: mindkét országban rendkívül fejlett az infrastruktúra, jól szervezett és színvonalas bajnokságot (J-League és K-League) rendeznek, így nincs feltétlenül szükségük arra, hogy játékosaik Európába igazoljanak, sőt már a saját szakembereiket is kitermelték. Afrikában egyelőre még várat magára egy ilyen magas színvonalú bajnokság megszervezése, a pénzszűke miatt pedig edzőfronton sem állnak olyan jól.

www.globalsoccerapp.com