Vágólapra másolva!
Arra a kérdésre, hogy jelenleg melyik Európa legjobb klubcsapata, valószínűleg csak kevesen válaszolnák a Chelsea-t vagy az Atlético Madridot, az Európai Szuperkupa döntőjét mégis ez a két együttes játssza pénteken. Ez lesz a 15. finálé Monte-Carlóban, és egyben az utolsó is, mert a jövő évtől ez a döntő is vándorolni fog a kontinensen.

A történelem kis híján ismétli önmagát, hiszen az Európai Szuperkupáért Monte-Carlóban most is a Chelsea és egy madridi csapat küzd, akárcsak 14 évvel ezelőtt.

Akkor az volt az első finálé, amit a Louis II stadionban rendeztek, az idei pedig az utolsó, mivel az UEFA döntése alapján 2013-tól a mérkőzést a BL és az EL döntőjéhez hasonlóan minden évben máshol játsszák majd - jövőre például Prágában.

Trófeákból sosem elég

A 14 évvel ezelőtti döntőt a londoniak nyerték Gustavo Poyet góljával 1-0-ra a Real Madrid ellen - a Chelsea KEK-győztesként bizonyult jobbnak a Bajnokok Ligája nyertesénél, és ezt követően három éven keresztül a BL címvédője mindig a rövidebbet húzta. Később egy kicsit kiegyenlítődött a mérleg, de összességében elmondható, hogy Monte-Carlo nem hozott sok szerencsét a BL-győzteseknek, mert nyolcszor az elméletileg gyengébb sorozat nyertese bizonyult jobbnak.

A mostani finálé két résztvevője, a Chelsea és az Atlético is egyaránt úgy hódította el a Szuperkupát, hogy előtte nem a Bajnokok Ligáját nyerte meg: a londoniak 1998-ban KEK-győztesként, a madridiak pedig 2010-ben Európa Liga-győztesként gyűjtötte be a trófeát. Mindez alapján most az Atléticót tarthatnánk esélyesebbnek, de összességében véve azért inkább a Chelsea a favorit, már csak azért is, mert a londoniak fantasztikusan kezdték a szezont.

A klub eddig mindhárom mérkőzését megnyerte a szezonban, a bajnokságban a Wigan Athleticet, a Readinget és a Newcastle Unitedet győzte le, és Roberto di Matteo optimistán várja a döntőt. "Természetesen szeretnénk folytatni ezt a remek sorozatot, hiszen trófeákból sohasem elég" - jelentette ki a szakember, aki 1998-ban ott volt a pályán Monte-Carlóban a Real Madrid ellen a Szuperkupa döntőjében.

Torres most 90 percig nem lesz Atlético-szurkoló

Persze a londoniaktól valahol várható volt ez a remek szezonkezdet, elvégre a klub a nyáron közel 100 millió euróért erősített. A Chelsea-nél kisebb generációváltás történt, hiszen Bosingwa, Salomon Kalou és Didier Drogba is távozott, az új igazolások pedig a fiatalabb generációból kerültek ki.

Marko Marin, Victor Moses és César Azpilicueta ugyan még be sem mutatkozott, a legtöbb pénzért megvett belga Eden Hazard viszont máris az ujja köré csavarta a drukkereket és az angol szaksajtót is. A 40 millióért leigazolt támadó három meccsen hat gólpasszt adott, és alighanem az Atlético ellen is ő lesz a kulcsfigura.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Torres nevelőegyesülete ellen lép pályára

Hazardnak köszönhetően a korábban sokat kritizált támadó, Fernando Torres is kezd magára találni, a spanyol csatárnak máris két gólja van a szezonban, de a Szuperkupa-döntő elsősorban nem emiatt különleges a számára. Torres ugyanis az Atléticónál kezdte pályafutását, ahol néhány év alatt emblematikus játékossá vált.

"Ez a meccs nem is lehetne speciálisabb a számomra. Úgy nőttem fel, hogy mindig az Atléticónak drukkoltam, közéjük tartozom, és ezt ők is tudják. De a célom az, hogy megnyerjem a trófeát, így 90 percre félre kell tennem az érzéseimet - a meccs után pedig megint szurkoló lehetek" - jelentette ki a csatár.

Falcao megúszta Terryt

A madridiaknál is lesz egy olyan játékos, aki bizonyos szempontból az ellenfélhez tartozik: a belga kapust, Thibaut Courtois-t a Chelsea adta kölcsön az Atléticónak még tavaly nyáron, és a kölcsönszerződést idén meghosszabbították. Ő először játszhat a Chelsea ellen, és az Atlético is mindössze harmadik alkalommal találkozik a londoni klubbal: a két csapat eddig mindössze a 2009-2010-es idényben futott össze, amikor a BL csoportkörében a spanyolok két meccsen csak egy pontot szereztek.

Forrás: AFP/Jose Jordan
Falcao ott folytatja a gólgyártást, ahol tavasszal abbahagyta

Jellemző, hogy a madridiak akkori keretéből mindössze a cserekapus, Sergio Asenjo maradt, miközben a másik oldalon hét focista is pályára léphet Monte-Carlóban a három évvel ezelőtti találkozókról. Az Atlético a Chelsea-hez hasonlóan remek formában van, a Primera División legutóbbi fordulójában 4-0-ra verte az Athletic Bilbaót, köszönhetően elsősorban a kolumbiai csatárnak, Radamel Falcao Garciának, aki mesterhármast ért el.

Az előző idényben is rendkívül gólerősen futballozó támadót némi meglepetésre egyetlen sztárklub sem vitte el a nyáron annak ellenére, hogy az Atlético megint csak az Európa Ligában indulhat - Falcao a Szuperkupa döntőjében még feljebb srófolhatja saját értékét. Annyival könnyebb dolga lesz, hogy a Chelsea-nél eltiltás miatt nem játszhat John Terry, és a londoni védelem számára ez lesz az első igazi próbatétel ebben a szezonban.

www.globalsoccerapp.com