Vágólapra másolva!
Tizedannyi licences edzőjük van mint a két legnagyobb riválisuknak, a bajnokságuk pedig példátlan mértékben telítődött a külföldiekkel. A sorsdöntő Eb-meccsen a kapusuk passzol a legtöbbet, az edzőközpontjuk 11 évig épül, az angolok mégis töretlenül keresik a feltámadáshoz vezető utat.

Az infrastruktúrát, az anyagi hátteret és a szurkolói bázist tekintve az angol foci a világ legjobbjai közé tartozik, ezt a FIFA legfrissebb világranglistája is tükrözi. A válogatott két helyet lépett előre, és jelenleg a negyedik, ilyen előkelő helyen még sohasem állt a nemzetközi szövetség rangsorában, megelőzi többek között azt az Olaszországot is, amellyel szemben kiesett az Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Mindez alapján egy laikus akár azt is gondolhatná, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van az angol futballban, de a szakértők már évek óta kongatják a vészharangokat.

A kapus passzolt a legtöbbször

Az angol válogatott minden egyes tornán ott van a titkos favoritok között, ami az ország labdarúgásának színvonala és erőforrásai alapján teljesen jogos. A Premier League a világ egyik legerősebb bajnoksága (a sorrenden nagyon sokat vitatkoznak az olasz, a spanyol és az angol futball hívei), klubcsapataik rendre jól szerepelnek az európai kupákban. Anglia azonban az 1966-os, hazai pályán megszerzett vb-arany óta nem hogy soha nem nyert semmit, de még csak döntőbe sem került. Sőt, a legjobb négybe jutás is mindössze kétszer sikerült, az 1990-es vébén és az 1996-os Európa-bajnokságon.

Bizonyos szempontból most is csak nüanszok választották el a csapatot attól, hogy bejusson a legjobb négy közé, hiszen az olaszok tizenegyesekkel mentek tovább, Anglia tehát veretlen maradt az Eb-n. Aki azonban látta a negyeddöntőt, az tisztában van azzal, hogy az olaszok sokkal jobban játszottak, és közelebb álltak a győzelemhez, az első 20 percet leszámítva az angolok egyetlen reális esélye a továbbjutásra a büntetőpárbaj volt.

Forrás: AFP/Carl de Souza
Többnyire csak nyomozták a labdát Gerrardék az Eb-negyeddöntőben

A számok pedig tökéletesen megmutatják, hogy jelenleg mi az angol futball legnagyobb problémája. A találkozón mindössze 36 százalékban birtokolták a labdát (a kétszer 15 perces hosszabbításban ez az adat csupán 25 százalék volt), legpontosabban passzoló játékosuk a kapus Joe Hart volt. Ráadásul az olaszok karmestere, Andrea Pirlo egymaga többször passzolt, mint a teljes angol középpálya (Steven Gerrard, Scott Parker, James Milner és Ashley Young) együttvéve.

Passzok helyett csak az üldözés marad

Mindez még maguknak a futballistáknak is feltűnt. "Nem szoktam foglalkozni a statisztikákkal, csak ha valami nyilvánvalóan kitűnik. Márpedig ezúttal ez a helyzet, és a szakmai stábnak ki kell elemeznie, hogy miért nem tudjuk jobban megtartani a labdát. Ez ugyanis alapvető, főleg ezen a szinten: ha az ellenfélnél van, akkor túlságosan kifáradunk az üldözésében" - jelentette ki a torna után az angolok legjobbja, Gerrard.

Ugyanakkor a legtöbb szakértő megegyezik abban, hogy a probléma nem Roy Hodgsonnal van, ő kihozta a maximumot a rendelkezésére álló alapanyagból. "Hodgson a lehető legjobb hozzáállással közelítette meg az Eb-t, ennél többet nem tehetett. Taktikailag és technikailag is gyengék vagyunk" - fogalmazta meg sommás véleményét az egykori angol válogatott támadó, John Barnes.

A türelmes passzjáték, amivel a spanyolok jelenleg egyeduralkodók a világ labdarúgásában, és ami egyre jobban elterjed (elvégre az olaszok és a németek is valami hasonlóval próbálkoznak, még ha nem is olyan extrém szinten), a legkevésbé sem jellemző az angol futballra. A Premier League elsősorban az öldöklő iram és az állandó izgalom miatt számít a világ legnézettebb bajnokságának, azonban a minőséget elsősorban a légiósok jelentik, akik ráadásul mennyiségileg is uralják a ligát. Az előző idényben Európában csak Cipruson volt több külföldi, ugyanis a Premier League játékosainak 61,7 százaléka légiós.

Xavit és Iniestát elveszejtette volna az angol utánpótlás

Abban szinte mindenki megegyezik, hogy az alapvető gond az utánpótlás-nevelésben, a képzésében van. Az évek óta Angliában dolgozó, és önmagát anglofilnek nevező Roberto Martínez szerint például Andrés Iniesta vagy Xavi hat évvel ezelőtt fiatalként biztosan nem kapott volna lehetőséget egyetlen brit klubnál sem, mert azt mondták volna róluk, nem elég erősek és magasak.

Forrás: AFP/Carl De Souza
Barnes szerint Hodgson kihozta belőlük, amit ki lehetett

Martínez ugyanakkor úgy véli, hogy az az állítás, miszerint az angolok technikailag nem olyan jók, mint a spanyolok, egyszerűen nem igaz. "A Premier League élcsapataiban szereplő angol játékosok rendkívül technikásak. A fő gond 18 és 21 éves kor között van, csak nagyon kevesen kerülnek be az első csapatba fiatalon, és nem csak a képességek számítanak" - mondta a Wigan Athletic edzője.

Természetesen a szövetség is érzékelte mindezt, és hosszú távú programmal igyekszik korszerűsíteni az angol labdarúgást. Egészen a mostani szezonig a korosztályos csapatok, még a legfiatalabbak is, nagypályán játszottak, a következő idényben azonban nyolcéves korig öt az öt ellen, 12 éves korig pedig kilenc a kilenc ellen fociznak majd a fiatalok, és utóbbi egészen 16 éves korig megmarad lehetőségként.

11 évig épült a központ, 20 év múlva lesz hatása

Az angolok a nagypálya feladásával a spanyol és a német példát követik, és hasonló a helyzet az augusztusban megnyíló központi edzőkomplexummal. A Burton upon Trentben felépült St. George's Park 140 hektáron terül el, és még 2001-ben kezdték építeni. A tervek szerint az U16-os korosztálytól kezdve a felnőttekig minden válogatott itt edzőtáborozik majd, itt lesz az edzők szervezetének (League Managers's Association) székháza, azaz az edzőképzés központja is.

Utóbbira nagy szükség lesz, hiszen az adatok szerint jelenleg 2769 szakember van Angliában, aki legalább UEFA A-, B- vagy Pro-licenccel rendelkezik - Spanyolországban ugyanez a szám 23 995, Németországban pedig 34 790.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a technikát illetően nem vagyunk olyan jók, mint más országok. Az FA az egész futballfilozófiát próbálja megváltoztatni, ahogy a spanyolok és a németek tették. De ez legalább 15-20 évig tart, mert vissza kell mennünk a gyökerekig" - nyilatkozta az egykori válogatott jobbhátvéd, Danny Mills, aki jelenleg szakkommentátorként dolgozik.

www.globalsoccerapp.com