Vágólapra másolva!
Egyre több brazil focista tér haza, ez derül ki a FIFA kimutatásból, amely szerint az év első felében kétszer annyi játékos került Brazíliába, mint amennyi külföldre igazolt.

Brazília évtizedek óta a futballvilág legnagyobb exportőre volt, a labdazsonglőrök elárasztották a világ legerősebb bajnokságait, és a kevésbé színvonalasakat is, hiszen Magyarországon is több élvonalbeli csapat alkalmaz dél-amerikai légióst.

A FIFA kimutatása alapján azonban idén megfordult a tendencia, hiszen január és június között 230 brazil hagyta el az országot, ugyanakkor ez idő alatt 478 játékos igazolt Brazíliába, ezek többsége olyan brazil focista, akik a jobb fizetés reményében tért haza, vagy azért, mert már nem találta meg a számítását külföldön.

Igaz, korábban is észrevehető volt, hogy lelassult a kivándorlás, hiszen a brazil szövetség statisztikája alapján 2008-ban 65, 2011-ben viszont csak 23 első osztályban szereplő játékos hagyta el az országot, miközben 2010 és 2011 között százhúszan tértek vissza hazájukba. Brazília egyénként a világ élvonalában van az átigazolásokat tekintve, az év első felében 708 profi játékos váltott klubot, ami háromszor akkora szám, mint amit Portugáliában, Argentínában vagy Portugáliában regisztráltak.

Az év első felének átigazolásait tekintve a pénzmozgások több mint egyharmada brazíliai üzlethez köthető, ami részben a válságra vezethető vissza, illetve arra, hogy a sok esetben komoly adóssággal küzdő európai klubok a pénzügyi Fair Play bevezetése miat óvatosabban költekeznek. Ez a téli átigazolási időszakban is érezhető volt, ahol a korábbinál kisebb volt a játékosmozgás, pedig ebben az időszakban jellemzően sok dél-amerikai focista kerül át Európába.