Vágólapra másolva!
Két héttel ezelőtt az AC Milan még nemet mondott a Paris-SG-nek, amikor 45 millió eurót kínált Thiago Silváért, ám most 65 millióért nem csak a brazil védőt, hanem Zlatan Ibrahimovicot is eladják a franciáknak. Anyagi szempontból érhető a milánóiak döntése, de ez a szurkolókat aligha vigasztalja.

A Milan ügyvezetője, Adriano Galliani július elsején kijelentette, hogy az átigazolási szezon véget ért a klub számára. A szurkolók akkor megnyugodtak, gondolván, már egy játékos sem jön, de nem is távozik senki. Egy nappal később a brazil középhátvéd, Thiago Silva új, 2017-ig szóló szerződést írt alá, és elmondta, hogy esze ágában sincsen távozni, azonban a pletykák szerint a megemelt fizetése feszültséget okozott a kereten belül, és a PSG újabb ajánlatára Berlusconiék már igent mondtak.

Bérfeszültség az öltözőben

Silva és Ibrahimovic egyértelműen a Milan két legértékesebb játékosa, az előző idényben a csapat legjobbjai voltak. A középhátvéd 26 bajnokin lépett pályára, a Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján ő volt a Serie A második legjobb védője Andrea Barzagli mögött, míg a svéd támadó 28 találatával gólkirály lett, emellett kiosztott hat gólpasszt, a Gazzetta pedig csak Andrea Pirlót látta jobbnak az egész bajnokságban.

A két játékos közül inkább Silva tűnt kelendőnek a piacon, kapcsolatba hozták a Barcelonával és a Paris Saint-Germainnel, utóbbi ráadásul június közepén 45 millió eurót kínált érte. Az ügylet állítólag majdnem meg is valósult, de a klub tulajdonosa, Silvio Berlusconi az utolsó pillanatban leállította, és inkább új szerződést kínált a védőnek.

A klub július másodikán jelentette be, hogy Thiago Silva 2017-ig elkötelezte magát, a nem hivatalos források szerint ezzel a fizetése a másfélszeresére emelkedett. Eddig évi négymillió eurót keresett, az emeléssel pedig a klub második legjobban kereső játékosa lett Ibrahimovic után. Mindez azonban feszültséget okozott a kereten belül: a Corriere dello Sport azt írta, hogy a szintén alapembernek számító Kevin-Prince Boateng is nagyobb igényekkel állt elő: szerette volna, ha a fizetése eléri az évi négymillió eurót, korábban ugyanis csak ennek a felét kereste.

Nem 65, hanem 170 millió euró

Gallianiék nemet mondtak Boatengnek, ugyanakkor alighanem rájöttek arra, hogy pénzügyi szempontból lehet, hogy jobban járnak, ha valóban eladják két legnagyobb ászukat. A Milan anyagi helyzete ugyanis nem túl rózsás, a pénzügyi Fair Play közelgő bevezetése miatt csökkenteni kell a költségeken.

Márpedig az előző idényben a piros-feketék fordították a legtöbbet fizetésekre a Serie A-ban, a Gazzetta szerint a bérköltség évi 160 millió euró volt.

Ugyan a nagy öregek nyári elengedésével sikerült valamelyest csökkenteni a béreket (Gennaro Gattuso, Mark van Bommel, Gianluca Zambrotta, Clarence Seedorf, Alessandro Nesta és Filippi Inzaghi fizetése egy év alatt összesen több, mint 17 milliót vitt el), a további emelések ezt a spórolást tüntették volna el.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Boatengnek kinyílt a csipája Ibráék ajánlata után

A PSG második ajánlata első ránézésre előnytelenebb volt az elsőnél, amelyben csak Silváért adtak volna 45 milliót. Az újabb tervben Silva és Ibrahimovic együtt ért 65-öt a franciáknak, azonban a Gazzetta úgy számolt, hogy a két játékos fizetésével együtt összesen 170 millió euró spórolást jelent a Milannak. Gallianiéknak tetszett is a javaslat, de veszélyes játszmába kezdtek, mert ha a focistáknak nem sikerül megegyezni a párizsiakkal, és az igazolások meghiúsulnak, akkor morálisan nehezen kezelhető helyzet áll elő.

Persze könnyen elképzelhető, hogy Berlusconit a morál a legkevésbé sem izgatja. Az üzlet a hírek szerint gyakorlatilag azon áll vagy bukik, hogy a PSG megadja-e Ibrahimovicnak azt a fizetést, amit kér: a svéd a Milannal évi 12 milliót keresett, Párizsban viszont 14-et szeretne kapni.

Most már tényleg jöhet Tévez

Pénzügyi szempontból tehát érthető Gallianiék hozzáállása, a kérdés már csak az, hogy mi lesz a csapattal, lehet-e egyáltalán pótolni a két játékost. A drukkerek többségének válasza egyértelműen nem, de ha Thiago Silva és Ibrahimovic valóban távozik, a helyükre szinte biztosan új játékosok érkeznek. A Milan egy középhátvédet máris igazolt Francesco Acerbi személyében a Chievótól, de kiszemeltekben nincsen hiány: a klub állítólag a Cagliari focistáját, Davide Astorit (aki Milan-nevelés, de egyetlen alkalommal sem lépett pályára az első csapatban), illetve a brazil Vasco da Gama játékosát, Dedét nézte ki.

Forrás: AFP/Ian Kington
Tévez egyszer már majdnem milánói lett

A csatársorral már nehezebb lesz Gallianiék dolga, hiszen a csapat támadójátéka nagy részben Ibrahimovicra épült, aki egymaga több gólt ért el, mint a többi támadó (Robinho, Antonio Cassano, Pato és Stephan El Shaarawy) együttvéve. A milánóiakat elsősorban a Manchester City két játékosával, Edin Dzsekóval és Carlos Tévezzel hozták kapcsolatba, akik közül a bosnyák játékstílusa hasonlít jobban Ibráéra, viszont Angliában Tévez volt a gólerősebb. Az argentin januárban már majdnem a Milané lett, és csak azért nem vették meg, mert meghiúsilt Pato eladása a PSG-nek. Most viszont jóval több pénz folyhat be a kasszába a párizsiaktól.

www.globalsoccerapp.com