Vágólapra másolva!
A magyar U23-as válogatott helyett az U17-es kisebbségi válogatottat győzte le az Egyesült Arab Emírségek olimpiai csapata 5-0-ra felkészülési meccsen. Mezei István, a cigányválogatott edzője nem érti, az arabok miért csodálkoztak az ellenfél kilétén, hiszen az előzetes egyeztetések során mindent tisztáztak.

Az Egyesült Arab Emírségek Ausztriában edzőtáborozó és az olimpiára készülő válogatottja 5-0-ra győzött szerdán egy magyar csapat ellen, amelyről sokáig nem derült ki, kik is alkották.

Az arabok úgy tudták, a magyar U23-as csapatot tömték ki, apró bibi, hogy nálunk jelenleg az U20-as korosztály a legidősebb utánpótlás-válogatott. Később kiderült, az U17-es cigányválogatott kapott ki 5-0-ra, amely júniusban második helyen végzett húsz csapatból a kisebbségek Európa-bajnokságán.

Mezei István, a cigányválogatott vezetője a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy az arabok előre tudták, kivel játszanak majd, mivel az előztetes egyeztetések során ezt megbeszélték. Mezei szerint a súlyos vereség legfőbb oka, hogy 750 kilométeres utazás - Linzben volt a meccs - után, mindössze fél órával a kezdés előtt ért oda a csapat a meccs helyszínére.

"Tudtuk, hogy késében leszünk, de nem akartuk lemondani a találkozót. Mire megérkeztünk, az arabok már melegítettek, gyors átöltözés és néhány percnyi, labda nélküli mozgást követően már játszottunk. Szó sincs arról, hogy U23-as válogatottnak adtuk ki magunkat, büszkék vagyunk a cigányságunkra, s arra, hogy kisebbségi válogatottként futballozhatunk. A csapat a súlyos vereség ellenére nem rossz, és ezt szombaton a gaboni olimpiai válogatott ellen bizonyítjuk is" - mondta Mezei a Nemzeti Sportnak.

A meccs egyébként a 40. percben még 0-0-ra állt, végül mégis simán nyert az Egyesült Arab Emírségek csapata, és Mahdi Ali szövetségi kapitány éppen a könnyed győzelem miatt bosszankodott, mivel csapata olimpiai felkészülését szerinte jobban szolgálná, ha nehezebb találkozókat vívna. Az arabok a Svájcban kezdődő, majd Ausztriában folytatódó edzőtáborozás során csak az ukrán Sahtar Donyecktől kaptak ki (2-4), a svájci Siont (1-0) és a román Vasluit (1-0) megverték, a gaboni olimpiai csapattal pedig ikszeltek (1-1).

Az olimpiáig hátralévő időben még két londoni résztvevővel, Hondurasszal és Új-Zélanddal játszanak az arabok, az olimpiát pedig az egyik favorit, a Cavanival és Suárezzel felálló Uruguay ellen kezdik majd. A csoport másik két tagja a házigazda Nagy-Britannia, valamint Szenegál.