Vágólapra másolva!
Alig ért véget a Bajnokok Ligája 2011-2012-es kiírása, a figyelem máris a következő szezonra irányul. Az majd csak augusztus végén derül ki, hogy kik alkotják a 32 csapatos főtábla mezőnyét, de 22 klub kiléte már ismert, és egyre valószínűbb, hogy a kiemelések alapján akár egy csoportba kerülhet négy topliga bajnokcsapata is.

A müncheni BL-döntő végeredménye a következő szezon mezőnyére is befolyással volt, hiszen a Chelsea a Premier League-ben csak a hatodik helyen végzett, vagyis hazája bajnokságában nem harcolta ki a részvételt. A BL címvédője viszont a kiírás értelmében automatikusan ott van a csoportkörben, ami az angol bajnokság negyedik helyezettje, vagyis a Tottenham számára volt rossz hír - a Hotspur így csak az Európa Ligában indulhat.

Az Anderlechtnél sem fogadták örömmel a döntő kimenetelét, mert Juhász Roland csapata selejtező nélkül ott lett volna a csoportkörben, ha a Bayern nyer, ám a Chelsea kitolta őket a selejtezőkörbe.

Két BL-újonc már biztos lesz

Miután majdnem az összes európai bajnokság befejeződött, az is eldőlt, hogy mely csapatok lesznek ott a Bajnokok Ligája következő kiírásában, és hol kell bekapcsolódniuk a küzdelembe (már csak a San Marinó-i és a montenegrói aranyérmes kiléte kérdéses). A BL főtáblájának 32-es mezőnyéből 22 klub ismert, az előző idényhez képest sok a változás.

Azt, hogy melyik ország hány együttest indíthat, és azok melyik fázisban lépnek először pályára, az UEFA országranglistája dönti el - jelen esetben a 2011-es állást vették figyelembe. Míg tavaly a román és a svájci bajnok is alanyi jogon főtáblás volt, addig most mindkét ország első helyezettjének selejteznie kell: az FC Basel remek BL-szereplése majd csak a következő idényben érezteti hatását.

A dán bajnok viszont most ott lesz a csoportkörben, és Dániából egy BL-újoncot köszönthetünk majd, az országban ugyanis nagy meglepetésre nem az FC Köbenhavn, hanem a Nordsjaelland végzett az élen. A dánokon kívül még egy újonc biztosan főtáblás, hiszen Franciaországban is váratlan eredmény született, a Montpellier lett a bajnok. Hosszú szünet után tér vissza a sorozatba a Paris Saint-Germain és a Juventus, viszont amiatt, hogy ez a két klub az elmúlt években nem remekelt a nemzetközi porondon (hiszen gyakorlatilag nem is szerepelt ott), még nagyobb a valószínűsége, hogy egy borzasztóan erős csoport is kialakul majd a sorsolásnál.

Megvan az ára a rossz dortmundi szereplésnek

A csoportkör sorsolásánál a 32 együttest négy kalapba osztják, és a csoportokba mindegyik kalapból egy-egy csapat kerül, ügyelve arra, hogy azonos nemzetiségű klubok ne kerüljenek össze. A kiemelés pedig a klubok 2012-es UEFA-ranglistája alapján történik, ami az előző öt idény eredményeit veszi figyelembe. Mindezek alapján az első kalapba kerülő klubok: Chelsea, FC Barcelona, Manchester United, Bayern München, Real Madrid, Arsenal, FC Porto és AC Milan. Az is egészen biztos, hogy a Valencia, a Benfica, a Sahtar Doneck, a Zenit Szankt-Petyerszburg, a Schalke 04 és a Manchester City a második kalapban várhatja a sorsolást.

Forrás: AFP/Marcello Paternostro
Forrás: AFP/Marcello Paternostro

A Juventus megkavarhatja a BL-csoportot

A kiemelés többi része már attól is függ, hogy mely csapatok veszik sikerrel a selejtezőt, azonban viszonylag nagy pontossággal be lehet lőni, hogy a már biztos csoportkörös csapatok melyik kalapban lesznek. Az olasz bajnok Juventust például biztosan a harmadik kalapból sorsolják majd: a torinóiak jelenleg csak a 43. helyen állnak az UEFA ranglistáján, hiszen az elmúlt években nem sok mindent tett le az asztalra az európai kupákban. De még mindig jobb pozíciót foglalnak el, mint a Borussia Dortmund, amely csak a 65., olyan csapatok mögé szorulva, mint a Hapoel Tel-Aviv, az APOEL Nicosia, a Getafe, a Fulham vagy a Metaliszt Harkiv. A dortmundiak persze mindezt persze saját maguknak köszönhetik: a 2008-2009-es idényben a csoportkörbe sem jutottak be az UEFA-kupában, két évvel később az Európa Ligában, legutóbbi pedig a BL-ben buktak el a csoportkörben. Márpedig ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel csak a negyedik kalapban lesznek a BL-sorsolásnál és augusztusban akár egy csoportba kerülhet mondjuk a Real Madrid, a Manchester City, a Juventus és a Dortmund is.

www.globalsoccerapp.com