Vágólapra másolva!
Kassai Viktor játékvezető a Bayern München-Chelsea BL-döntő hivatalos magazinjának elárulta, miért örül annak, hogy százból csak egy-két drukker emlékszik a tavalyi teljesítményére, amikor a Barcelona-Manchester United finálén a BL legfiatalabb bírójaként tevékenykedett.

Münchenben tíz euróba (háromezer forint) került az a magazin, amelyet az UEFA a BL-döntő alkalmából adott ki.

A 114 oldalas kiadvány egy látványos Messi-kép és Michel Platini UEFA-elnök előszava után rögtön egy Kassai Viktorral készített interjúval kezdődik.

Kassai volt a tavalyi Barcelona-Manchester United BL-döntő játékvezetője, 35 évesen a sorozat történetének a legfiatalabb bírójaként.

A tatabányai születésű bíró a magazin kérdésére elmondta: amikor a legalacsonyabb szinten elkezdte a bíráskodást, soha nem gondolta volna, hogy egyszer ilyen sokáig juthat, majd arról is mesélt, hogy miért lett játékvezető. "Egy példaképre volt szükségem a családon belül, és az apám a harmadik vonalban játékvezető volt. Tizenöt éves voltam, amikor az ő javaslatára bíráskodni kezdtem. Nagy ajándék volt a számomra, hogy tavaly ő és az édesanyám is látták a BL-döntőt."

Kassai elárulta, hogy a szokásos fizikai gyakorlatok mellett szellemileg is sokat készül a mérkőzésekre, és tavaly is így tett: "Az UEFA-tól megkaptam az elődöntők felvételeit, és a kollégáimmal úgy figyeltük a mérkőzést, mintha iskolában vizsgáznánk."

A bíró a meccsnapon megnézte a Wembley gyepét, majd ebéd után sziesztázott, aztán a segítőivel átismételte a legfontosabb technikai tudnivalókat. "Volt viszont egy dolog, amiről nem beszéltünk. A dél-afrikai világbajnokság után Erős Gábornál (Kassai Viktor egyik partjelzője - a szerk.) vesedaganatot diagnosztizáltak, meg kellett műteni, és nem tudtuk, hogy fel fog-e épülni. Végül megnyerte a csatát, tavaly pedig már a BL-döntőben tevékenykedhetett."

Élete legszebb pillanatai között említette, amikor a csapatok a játékoskijáróban arra készültek, hogy kisétáljanak a gyepre. "Azt éreztem, habár nem lettem labdarúgó, mégis megadatott, hogy topcsapatokat a kezdőkörbe vezessek."

Kassai számára a legnagyobb dicséret a BL-döntő után az, hogy szerinte, ha száz szurkolót megkérdeznének, csak egy vagy kettőt tudná, hogy ő vezette a tavalyi Barca-MU finálét. "Egy bíró számára nincsen ennél nagyobb dicséret."