Vágólapra másolva!
Király Gábor szerint semmit nem jelent, hogy a Bayern kapusa, Manuel Neuer öt gólt kapott a Dortmundtól a német kupa döntőjében, a müncheniek mégis felköthetik a gatyájukat, mert az FC Barcelonát kiejtő Chelsea lesz az ellenfelük a szombati BL-döntőben. Az 1860 München magyar légiósa nem tudja, hogy Arjen Robben egoizmusa jót vagy rosszat tesz-e a Bayernnek, abban azonban biztos, hogy a német csapat számára fordulópont volt, amikor a Basel elleni vereség után a müncheni BL-döntőért lobbizó Uli Hoeness leszedte a játékosok fejét.

Kevés magyar labdarúgó ismerheti jobban a szombati Bajnokok Ligája-döntő résztvevőit Király Gábornál. A kapus Angliában többször is védett a Chelsea ellen, a Bayern München pedig a BL-döntő idei helyszínén, az Allianz Arenában játssza a meccseit, ugyanúgy, mint Király klubja, az 1860 München.

Király ismeri a bajor klub játékosait, az 1860 és a Bayern edzőpályája ugyanis mindössze 300 méterre van egymástól, és szó sincs olyan ellenségeskedésről közöttük, mint Manchesterben a City és a United között. "Ha bármelyik Bayern-focistával találkozom, szóba elegyedünk, magam is tapasztalom, hogy barátságos a kapcsolat a két klub között. A legjobban Toni Kroost ismerem, vele még a Leverkusenben együtt játszottam, a minap összefutottunk egy áruházban, beszélgettünk pár percet, de a BL-döntő nem került szóba."

Király most Szombathelyen van, de már a hazautazása előtt is érezte a BL-lázt a városban, mint elmondta, a müncheniek nagyon örülnek annak, hogy helyi csapatért szoríthatnak az Allianz Arenában.

Pedig a Basel elleni, idegenbeli 1-0-s vereség után nem úgy tűnt, hogy idén fináléba jut a csapat, ám ekkor Uli Hoeness klubelnök leteremtette a Bayern-játékosokat. "Mesélték, hogy eléggé kikelt magából, és azt mondta a csapatnak: nem azért lobbizta ki a müncheni BL-döntőt, hogy a Bayern nélkül rendezzék meg." A kapus szerint Ribéryék ezt átérezve nagyon odatették magukat a visszavágóra, és végül emlékezetes meccsen 7-0-ra nyertek a visszavágón.

Forrás: AFP/Miguel Villagran

A BL-döntő előtt az 1860 München játszott utoljára az Allianz Arenában. "A meccsünk után, két hete rögtön megkezdték a felújításokat és a javításokat, hogy a döntőre mindent rendbe tegyenek. A pályát külön homokozták a megfelelő talajszerkezet miatt, és lámpákat is felszereltek, hogy segítsék a vegetációt."

Hazai pálya lesz-e a zöld-szürke Allianz Arena?

Az Allianz Arenát az egyik leglátványosabb európai stadionnak tartják, kívülről többféle színben pompázhat, attól függően, hogy kik játszanak benne. "Alapvetően négyfajta színkombináció létezik: kék, piros, piros-kék és tiszta fehér, de ahogy olvastam, most a BL színei miatt zöld-szürke lesz."

A 86-szoros válogatott kapus nem akart tippelni arra, hogy ki nyeri a döntőt, mert szerinte abszolút kétesélyes a párharc, és a hazai pálya miatt sem esélyesebb a Bayern: "A bayernesek 17 500 jegyet kaptak, ennyien lesznek csak jelen, a többi 48 ezer helyen megoszlik, hogy Bayern-, Chelsea- vagy semleges drukkerek ülnek majd" - mondta.

Forrás: AFP/Christof Stache

Az elődöntőben a Chelsea szerzett nagyobb skalpot a címvédő FC Barcelona kiejtésével, éppen ezért - vélekedik a kapus - a Bayern felkötheti a gatyáját, még akkor is, ha a Bayern Real Madrid elleni diadala is óriási dolognak számít. "Érdekes meccs lesz, és biztos vagyok benne, hogy nem a szép futball fog érvényesülni, a célra törő játék miatt inkább nagy taktikai harcra lehet majd számítani."

A Bayern egykori klasszisa, Stefan Effenberg kiszámíthatónak nevezte a Bayern játékát, amit azzal támasztott alá, hogy a német ezüstérmes eredményessége azon áll vagy bukik, hogy Arjen Robben és Franck Ribéry milyen napot fognak ki. Király szerint ennél nagyobb problémát jelenthet Robben hozzáállása. "Mindketten klasszisok, de Robben viselkedésével tavasszal voltak problémák. Azzal vádolták a Bayern-vezetők, hogy túl egoista, és megoszlottak a vélemények, hogy ez előny vagy hátrány-e a csapat eredményessége szempontjából. Úgy gondolom, hogy rajta és Ribéryn kívül azért több jó játékosa is van a Bayernnek. A két szélsőn talán kicsit nagy a nyomás, és ezt nem mindig tudják elviselni."

Forrás: AFP/Christof Stache

Neuert megszórták, Cech remekelt a főpróbán

Döntő lehet, hogy milyen formában lesznek a kapusok, Petr Cech mostanában élete formájában véd, az angol FA-kupa döntőjében például nagy bravúrral hárította 2-1-es Chelsea-vezetésnél Andy Carroll fejesét. Hiába örült a csatár a gólnak, a partjelzők észrevették, hogy a labda nem haladt át a gólvonalon, így Cechből a döntő hőse lett.

Manuel Neuer viszont nagyon rossz főpróbát tartott, a német kupa döntőjében a Bundesliga-bajnok Dortmund 5-2-re elpáholta a nagyjából szokásos kezdőcsapatával felálló Bayernt. A kapus ugyan nem potyázott, de voltak olyan gólok, amelyeket - ha csúcsformában lenne, akkor biztosan - megakadályozhatott volna.

"Kiváló kapusokról van szó, nem véletlenül jutottak el a csapatukkal a BL döntőjéig. Neuer fiatalabb, Cech rutinosabb, nehéz különbséget tenni közöttük, mert más stílusban védenek.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

Egy-egy hiba után még nem lehet azt mondani, hogy egyikőjük rossz kapus lenne, a másik meg jó. Mindketten jók, a pillanatnyi forma dönthet majd közöttük" - értékelte kollégáit Király, hozzátéve, hogy a Bayern nem azért kapott ki 5-2-re a kupadöntőben, mert kikapcsolt volna a BL-finálé miatt. "Ilyen szinten erről nem lehet szó, a játékosok elég profik ahhoz, hogy minden meccsre rákészüljenek. Egyszerűen annyi történt, hogy a Bayern hibái után büntetett a Dortmund, és kegyetlenül kihasználta az ellenfél kilengéseit. A BL-döntő más lesz, ebben biztos vagyok " - fogalmazott Király.

A Dortmund ezzel együtt jobb csapatnak tartja a Bayernnél, mert a bajnokságban stabilan jó teljesítményt nyújtott, a rangadókat is megnyerte. "Nem minden nap kap öt gólt a Bayern, a Dortmundnak ez sikerült, ráadásul a bajnokságot is megnyerte - a legjobb német csapatról van szó." A nemzetközi kupa azonban más, amire jó példa, hogy ugyanez a Dortmund a BL-csoportkörből nem tudott továbbjutni - tette hozzá a kapus.

Király örül annak, hogy nem Real Madrid-Barcelona döntőt rendeznek Münchenben. "Mindenképp jó a focinak a Chelsea-Bayern döntő, unalmas lenne mindig ugyanazt a négy-öt nagynevű csapatot nézni, amelyről mindenki beszél, amelyet mindenki istenít, mert mellettük is nagyon sok erős, elismerésre méltó együttes van. Én mindig örülök, és nagyon szeretem a fociban, amikor borul a papírforma."