Vágólapra másolva!
Bogdán Ádám idén a Bolton-szurkolók kedvence lett, ám hiába a sok szép védés, ha a Wanderers kiesik az élvonalból,  a fanatikusok és a kapus is vigasztalhatatlan lesz. A 24 éves légiós még ma is mérges, ha arra gondol, hogy múlt vasárnap 2-0-ról veszített pontot a csapata, így a hétvégi zárófordulóban a Stoke legyőzése mellett abban is reménykednie kell, hogy Buzsáky Ákos csapata, a QPR kikapjon a Manchester Citytől. Ha mindkét feltétel teljesül, akkor Bogdán Ádám élvonalbeli kapus marad, ez esetben viszont Buzsáky Ákosnak kell elbúcsúznia a Premier League-től.

Angliában ráébredtek, milyen a jó magyar kapus

Bogdán Ádám mozgalmas idényen van túl. Angliában minden futballszurkoló tudja, hogy ő az a kapus, akinek egy januári szélviharos meccsen egészpályás gólt rúgott kapustársa, Tim Howard, ő az, aki pár nappal később kivédte Wayne Rooney büntetőjét, és szintén ő az, aki márciusban, a QPR elleni meccsen még egy gólt is hárítani tudott.

"Valóban izgalmas éven vagyok túl, de szeretném, ha nyugodtan zárulna, mert az azt jelentené, hogy bennmaradtunk az élvonalban" - nyilatkozta az [origo]-nak Bogdán, akinek tavasszal olyannyira jól ment a védés, hogy a BBC és a Soccernet.com is többször beválasztotta a hét csapatába. A megannyi remeklés azonban könnyen kárba veszhet, legalábbis a csapat szempontjából, ha a Bolton kiesik az élvonalból, márpedig egy fordulóval a vége előtt bukásra áll.

Mérges és frusztrált volt az elszórt két pont miatt

Pedig vasárnap, a 75. percben 2-0-ra vezetett a Wanderers a West Bromwich Albion ellen, és ha a birminghamiek nem jönnek fel 2-2-re, akkor most ugyanúgy 37 pontjuk lenne Bogdánéknak, mint a még éppen bennmaradó helyen álló QPR-nak.

"Iszonyatosan éreztem magam, szörnyű dolog volt a két bekapott gól, nagyon mérges és frusztrált voltam a meccs után. Nehéz feldolgozni, hiszen meg kellett volna tartanunk a kétgólos előnyünket, de nincs más lehetőségünk, mint hogy a következő meccsre koncentráljunk, és megnyerjük azt" - folytatta a 24 éves kapus.

Amikor megfogta Rooney büntetőjét:


A Bolton ellenfele vasárnap délután az a Stoke City lesz, amelyet a QPR-nak sikerült 1-0-ra legyőznie a múlt héten, úgy, hogy a győztes gólt a 87. percben szerezte a Buzsáky Ákos helyére a második félidőben beállt Djibril Cissé.

Hughes édes bosszúja a ManCity és a Bolton bukását jelenten

A 41-szeres francia válogatott Cisséről nehéz megítélni, hogy többet ártott vagy többet segített-e a QPR-nak, amely télen szerződtette a Laziótól, hiszen hét meccsén öt gólt rúgott, viszont két piros lapja miatt összesen hét meccsen nem játszhatott.

"Ez volt életem egyik legfontosabb gólja, méghozzá azért, mert tudom, hogy mennyire sokat jelenthet a klub számára a bennmaradásért vívott harcban" - mondta a 30 éves Cissé.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A rendre extravagáns frizurában megjelenő csatár jól tudja, hogy a QPR edzője, Mark Hughes számára azért is különleges lesz a Manchester City elleni meccs, mert 2009-ben, 18 havi munka után kirúgták. "Édes bosszú lesz ez a menedzserünknek, ha a ManCity ellen sikerülne kivívni a bennmaradást. De nem hiszem, hogy ez jár most a fejében, csak arra figyel, hogy bennmaradjon a csapat. De a meccs után azért biztosan az ellenfél kiléte miatt is jó lesz a szájíze, ha sikerül bravúrt elérnünk."


"Láttam Ákosék meccsét, izgalmasan alakult a vége - ők akkor rúgták a győztes gólt, amikor mi a másodikat kaptuk" - szomorkodott Bogdán, amikor az előző fordulóról kérdeztük.

Azt gondolnánk, a 14. helyen álló Stoke számára nincs semmi tétje a meccsnek, de Bogdán szerint ez nem így van. "A Swansea-re, a WBA-ra és a Sunderlandre is ezt mondták, mégis úgy hajtottak, mintha ezen múlna az életük. A Stoke-nak sem mindegy anyagilag és elismerésben sem, hogy a 14. vagy a 11. helyen végez, éppen ezért arra számítok, hogy ugyanúgy hajtani fog, mintha nagy tétje lenne a mérkőzésnek."

Forrás: AFP/Grahan Stuart
Forrás: AFP/Grahan Stuart

Van, amikor már ő is tehetetlen

Hétfőn este tovább romlottak a Bolton (és a QPR) esélyei, a Wigan ugyanis a Blackburn legyőzésével kivívta a bennmaradást, amivel eldőlt, hogy Bogdán klubja csak Buzsáky Ákos csapatának a kárára kerülheti el a kiesőzónát.

A kapus sajnálja, hogy egy magyar játékossal kevesebb lesz a Premier League-ben, azt pedig nem tartja mérvadónak, hogy a Bolton kétszer is legyőzte a szezon során a QPR-t: egyszer 4-0-ra, majd 2-1-re, utóbbi meccsen védett ki Bogdán egy erősen gólszagú fejest. "Ha kupameccsen játszanánk, ez tényleg továbbjutást érne, de ez egy bajnokság, nincsen jelentősége az egymás elleni eredményeknek. Sajnos, nem ezen múlik a bennmaradásunk."

Bogdán nagy előrelépésnek tartja az idei idényt a saját karriere szempontjából, de végleges szezonértékelésre nem vállalkozott, mivel szerinte egyáltalán nem mindegy, hogy kiesik vagy bennmarad-e a csapata. "Nagyszerű dolog, hogy kezdőkapus lettem, de szeretnék a csapattal egy ennél még nagyobb eredményt elérni" - célzott a bennmaradásra.

Épp a QPR ellen még a gólt is sikerült megfognia:


Kapustársával, a 37 éves Jussi Jääskeläinennel pedig egyetért abban, hogy már csak azért is ki kell harcolniuk a bennmaradást, hogy ezzel is hozzájáruljanak a pályán szívrohamot kapott Fabrice Muamba felépüléséhez. "Nagy ajándék lenne ez a számára, ha esetleg vissza tudna térni a pályára."

A Manchester City számára ugyanúgy élethalál kérdés lesz a vasárnapi forduló, mint ellenfele, a QPR számára. Ha Roberto Mancini csapata nyer, akkor elhódítja a városi rivális United bajnoki címét, és ezért is bízik nagyon a jelenlegi éllovas diadalában Bogdán. "Szeretném azt gondolni, hogy fix egyes a meccs. Főképp, hogy nekünk más esélyünk nincs is már a bennmaradásra, igaz, ha a City nyer, az még nem elég, nekünk is muszáj nyernünk. Én azonban biztosan nem fogom a szünetben kérdezgetni, hogy hogyan is áll a manchesteri meccs, majd a végén úgyis kiderül."

A Cityt egyébként jobbnak tartja a Unitednél, mivel "mélyebb merítésű" a kerete, és a kapus szerint ez meg is mutatkozott a szezon során. Arra azonban Bogdán az angliai, őt méltató cikkek ellenére sem gondol, hogy milyen lenne egy igazi angol sztárcsapatban védeni. "Egyelőre arra koncentrálok, hogy minél többet tanuljak, minél jobb kapussá váljak, ehhez ideális helyen vagyok. Szeretnék minél többet elérni, vannak álmaim, de hogy a jövőm hogyan alakul, az attól függ, hogy hogyan teljesítek - most csak ezzel kell foglalkoznom."