Vágólapra másolva!
Hiába tetszett a csapat ultráinak, hogy Delio Rossi a kispadon fenyítette meg az egyik tiszteletlen játékosát, az edzőnek távoznia kellett a Fiorentinától. Más klubok viszont elnézőbbek voltak, pedig akadt edző, aki a pályán esett neki a játékosának, Alex Ferguson pedig a milliárdokat érő David Beckhamnek vette vérét a MU öltözőjében. Különös módon az edző is ember, így eltévelyedései is sokfélék lehetnek.

Az edzők egyben pedagógusok is, fontos, hogy meglegyen a kellő tekintélyük a játékosaik előtt. Persze nem mindegy, hogy ezt hogyan teremtik meg, ebből a szempontból a Fiorentina mestere, Delio Rossi nem a legszerencsésebb módszert választotta. A firenzeiek a Serie A hétközi fordulójában a Novara ellen játszottak, és fél óra alatt kétgólos hátrányba kerültek, amikor Rossi úgy döntött, hogy lecseréli a fiatal szerb Adem Ljajicot. A játékosnak nem tetszett a döntés, és miközben helyet foglalt a kispadon, gúnyosan megtapsolta a szakembert, akiben ekkor elpattant valami - lehajolt és ütlegelni kezdte a játékost. A feleket nagy nehezen sikerült szétválasztani, és Rossi nem sokkal a lefújás után már nem volt a csapat edzője.


Adj nekik!

Rossi viselkedése a Fiorentina-drukkerek egy részének egyáltalán nem volt ellenszenves, a fanatikusok még meg is tapsolták a trénert, és azt skandálták: "Delio, adj nekik!"

Ennek alighanem az volt az oka, hogy Ljajic hozzáállása néhány társához hasonlóan nem tűnt példaértékűnek. A Fiorentina korábbi edzője, Szinisa Mihajlovic például azt mondta róla: "Túl sok Nutellát eszik, és túl sok időt tölt a PlayStation mellett", de a keretben nemcsak ő számít problémásnak. A marokkói középpályás, Huszin Hardzsa például állítólag betörte az öltöző ajtaját, amikor néhány órával a meccs előtt megtudta, hogy még a kispadra sem ülhet le.

Ezzel együtt a Fiorentina tulajdonosa, Andrea della Valle úgy érezte, Rossi nem maradhat a klubnál. "Provokálták őt, de még ez sem igazolhatja a cselekedetét" - jelentette ki.

Aki már a pályán verni kezdte a játékosát

Pedig az olasz labdarúgás látott már ennél durvább edzői kirohanást is, igaz, nem az élvonalban. Az 1983-84-es idényben a másodosztályú Pescara szakvezetője, Domenico Rosati a Como elleni bajnokin 2-0-s vezetésnél a pályán ment neki a csatárának, az akkor mindössze 22 éves Vittorio Cozzellának. A focista piros lapot kapott, és éppen lefelé bandukolt, amikor az edző előbb kiosztott egy atyai pofont, majd amikor a játékos ellenszegült a büntetésnek, tovább ütlegelte, úgy kellett őket szétválasztani.

http://www.youtube.com/embed/_r4AW_pnsJ0


Ennek az esetnek azonban semmiféle következménye nem volt: Rosati maradt, és már a következő fordulóban a kezdők közé jelölte Cozzellát. Az idény végén aztán mindketten távoztak a csapattól.

Ferguson vért fakasztott az ikonból

Sok edző híres arról, hogy időnként nyers stílusban teremti le futballistáit, közéjük tartozik a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson is. Ha a csapat nem úgy futballozik, ahogyan ő szeretné, a skót időnként előveszi a "hajszárítót": Angliában így nevezik a jelenséget, amikor közvetlen közelről üvölt a játékosa arcába.

2003 februárjában azonban Ferguson keményebb eszközt vetett be, miután a manchesteriek hazai pályán 2-0-ra kikaptak az Arsenaltól az FA-kupában. A menedzser dühösen berontott az öltözőbe, belerúgott egy földön lévő cipőbe, amely telibe találta Beckhamet, a sztárjátékos szemöldökét két öltéssel kellett összevarrni.

Forrás: AFP/Paul Barker

Ferguson később igyekezett viccesre venni a figurát, és kijelentette: "Egy hülye baleset volt, és ha ezerszer próbálnám, akkor sem tudnék így fejbe rúgni bárkit is - ha menne, még mindig futballoznék. Ráadásul nem is volt szükség két öltésre". Beckham azonban az önéletrajzi könyvében másként emlékezett a dologra. "Volt egy cipő a padlón, az edző pedig belerúgott egy nagyot. Engem célzott, vagy a falat? Nem tudom, de az biztos, hogy nagyon mérges volt. Szúró fájdalmat éreztem a szemem fölött, megérintettem a sebet, és éreztem, hogy vérzik. Nekimentem a főnöknek, nem tudom, hogy valaha is elvesztettem-e úgy az önuralmamat az életemben, a többiek állítottak meg". A szezon végén Beckham távozott a manchesteriektől.

Baráti tasli és sikkasztás Sopronban

2006 októberében a Sopron középpályása, Ivancsics Gellért állította azt, hogy a csapat trénere, Selymes Tibor felpofozta őt az öltözőben a Pécs elleni bajnoki szünetében. A szakember szerint viszont a focista képtelen volt különbséget tenni egy pofon és egy baráti tasli között.

Szintén Sopronban akadt probléma Bognár Györggyel is, aki sportigazgatóként dolgozott az akkor Matáv Sopronnak nevezett csapatnál, és a klub sikkasztással vádolta. A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság első fokon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, mivel bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, egyrendbeli csalásban és egyrendbeli okirat-hamisításban. Bognár ezután visszafizette a klubnak a tőle követelt 10,4 millió forintot, így végül csak felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Nagy alakítás a Duisburg-edzőtől

Paolo di Canio játékosként is a temperamentumosabbak közé tartozott, és ezt a tulajdonságát edzőként is megtartotta, amint az a szezon elején kiderült. Az olasz jelenleg a Swindon Townt irányítja, és miután augusztusban csapata 3-1-re kikapott a ligakupában a Southamptontól, összebalhézott az egyik játékosával, Leon Clarke-kal, aki mindössze tizenegy nappal korábban érkezett a klubhoz. A focista korábban az erőnléti edzővel, Jeremy Wrayjel váltott néhány heves szót, és Di Canio elmondása szerint csak ennek akart véget vetni, amikor megpróbálta az öltözőbe terelni Clarke-ot. A focista azonban nem akart bemenni, így látványos dulakodás lett a dologból.

http://www.youtube.com/embed/3MWwQ8eE7jI


Persze nem mindig a játékos a hunyó, láttunk már olyan edzőt is, aki megpróbálta eljátszani, hogy bántalmazták. Az MSV Duisburg trénere, Norbert Meier 2005 december 6-án a Köln elleni bajnokin az ellenfél középpályásával, Albert Streittel szólalkozott össze az oldalvonalnál, majd úgy tett, mintha a focista lefejelte volna. A bíró rögtön kiállította Streitet, de a tévéfelvételek alapján nyilvánvaló volt, hogy a játékos semmit sem tett, sőt Meier volt az agresszor.

http://www.youtube.com/embed/ff7RPnWRkIE


A Duisburg két nappal később menesztette a trénert, akit a német szövetség három hónapra eltiltott a kispadtól.

Nagy fájdalmat okozott Csertői kislábujja

A tévéfelvétel buktatta le Csertői Aurélt is, aki 2009 augusztusában a pálya szélén verekedett össze Bódog Tamással a Haladás-Videoton meccs végén. "Elképzelhető, hogy a kislábujjammal eltaláltam a sípcsontját vagy a combját, de az biztos, hogy ágyékon nem rúgtam" - mondta az esetről az akkor a szombathelyi csapatot irányító Csertői, a felvételek azonban éppen ennek az ellenkezőjét bizonyították.


Tajtrészeg edző az autóban

A Blackburn Rovers szurkolói szerint a klub vezetőedzője, Steve Kean elsősorban a csapat rossz szereplésében bűnös, mivel a kiesés ellen küzd a Premier League-ben. A trénernek azonban nem emiatt kellett 2011 augusztusában megjelennie a macclesfieldi bíróság előtt, hanem mert hat órával a Manchester United elleni bajnoki után ittas vezetésen érték. Az edző azzal védekezett, hogy valaki az ő tudta nélkül felturbózta az italát, de a bíróságot ez nem hatotta meg: másfél évre elvették a jogosítványát, és 1800 fontos pénzbírságot is kiszabtak rá.

Forrás: [origo]

Az Arminia Bielefeld drukkerei számára Ernst Middendorp valóságos legendának számít, háromszor is ült a csapat kispadján, és 2005-ben az egyesület története legjobb trénerének is megválasztották. Az alkoholt azonban ő sem vetette meg, edzői pályafutása során többször is megbüntették ittas vezetés miatt, 2007 áprilisában pedig a Wolfsburg elleni hazai 3-2-es győzelem másnapján a helyi rendőrség az autójában találta meg, eszméletlenül. Az edző elmondta, hogy semmire sem emlékszik, valószínűleg annyi történt, hogy túlságosan is megünnepelte a győzelmet, amellyel a csapat bebiztosította a bennmaradást.

Liliomtipró a Chelsea kispadján

A játékosként az angol válogatottságig is eljutó Graham Rix fél évet börtönben is töltött, miután kiderült, hogy szexuális viszonyt folytatott egy kiskorú, mindössze 15 éves lánnyal. A négygyermekes családapa, aki elismerte bűnösségét, a Chelsea asszisztenseként vonult a rácsok mögé, és onnan kiszabadulva folytathatta munkáját a klubnál, sőt egyetlen mérkőzés erejéig a nagycsapatot is irányíthatta Gianluca Vialli menesztése után, később pedig volt a Portsmouth, az Oxford United és a Hearts szakvezetője is.