Vágólapra másolva!
Ha a Győr vagy újra a Videoton nyerte volna a bajnokságot, most nem kezdhetné kiemeltként a magyar bajnok a BL-selejtezőket, és akár svájci, horvát, cseh vagy osztrák riválist is kaphatna a 2. körben. A DVSC ezt elkerülte az utóbbi években kivívott EL- és BL-főtáblás szerepléssel, és jelen állás szerint még a harmadik körben is a kiemeltnek minősülne, de ez a pozíciója aligha marad meg. A csapataink besorolását eldöntő magyar koefficiens néhány katasztrofális év után javuló tendenciát mutat, de az igazi előrelépés csak stabil főtáblás szerepléssel lenne lehetséges.

Egy év kihagyás után a Debrecen kiemeltként térhet vissza a BL 2. selejtezőkörébe, amit egyetlen más magyar csapat sem tudott volna elérni. A selejtezőkörön belüli kiemelést ugyanis a klubok közötti rangsor dönti el, és ebben a DVSC 7,95 pontjával 174. a listán, ezzel nagyjából az európai középcsapatok között szerepel.

A többi magyar együttest viszont a leggyengébbek között tartják számon az elmúlt évek eredményei alapján, a Győr és a Videoton egyaránt 3,45 ponttal 279. és 280., többek közt észt, azeri, bosnyák és izlandi csapatok mögé szorulva. A Paks a 297., a Honvéd 298. a rangsorban, több magyar klub nincs a legjobb 300 közt. Az FTC a 326., a Kecskeméttel holtversenyben, az Újpest és a Haladás egyaránt 328., a ZTE a 342., az MTK a 352. helyen áll. A pontszám az elmúlt öt idény európai kupaszereplése alapján készül, összesen 443 csapat szerepel a rangsorban.

A debreceniek 174. helye még a 3. selejtezőkörben is kedvező helyzetet hozhat. Itt a bajnoki ágon húsz csapat szerepel, és az eddig ismert mezőnyben kilencnek van jobb koefficiense a Lokinál. Ahhoz, hogy a debreceniek a tizedik helyen becsússzanak a kiemeltek közé, és ezzel például elkerüljék a Celticet vagy az Anderlechtet, az kellene, hogy abban a három bajnokságban, ahol még nem dőlt el az aranyérem sorsa, a Debrecennél rosszabb helyen álló csapatok nyerjenek. A szlovákoknál az MSK Zilina, a bolgároknál a CSZKA Szófia, a moldávoknál a Sheriff Tiraspol a listavezető, mindegyik előbbre rangsorolt a Lokinál, de mindegyiket beérheti még az üldözője, a másodikok egyike sem előzi meg a Debrecent.

Évente 20 pontot kellene szerezniük a magyar csapatoknak

Arról, hogy egyes országok hány csapatot indíthatnak és azok melyik fordulóban kezdik meg a szereplést, az országok koefficiensének ranglistája dönt. Ez alapján a Loki a második körben kapcsolódik be a Bajnokok Ligájába, vagyis három párharcot kell nyernie ahhoz, hogy a főtáblára kerüljön, és ez alighanem még évekig így lesz a magyar bajnok esetében. Az országok közötti rangsorban ugyanis Magyarország jelenleg a 29., messze lemaradva a 15. helyen álló osztrákoktól, akik ez alapján a 3. körben szállnak majd be a BL-be, és csak két fordulót kell túlélniük.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Évente legalább egy főtáblás csapat kellene ahhoz, hogy három helyett két körre legyen a BL

Az előrelépéshez az eddigi eredmények alapján 25 pont körüli koefficienssel kellene bírnia Magyarországnak, amihez évente 5 pontot kellene szállítania. A koefficienst úgy számolják, hogy az ország csapatai által megszerzett pontokat elosztják a csapatok számával, így a négy magyar csapatnak évente átlagban 20 pontot kellene szállítania, amihez viszont főtáblás szereplés kellene. Az elmúlt tíz évben a magyarok csak kétszer jutottak közel az öt koefficiensponthoz, a 2003-2004 és a 2004-2005-ös szezonban 4,833 és 4,166 pontot szereztek. A debreceni BL- és EL-főtáblás szereplés éve egyaránt csak 2,75 pontot hozott, mivel az elsőben 0, a másodikban 3 pontot szerzett a DVSC a csoportkörben. Ezenkívül csak 1 pont körüli eredményeink voltak, ennek köszönhetően jelenleg 9,75 pontja van Magyarországnak, ezzel a 29.

A szereplésünk javuló tendenciát mutat, hiszen a 2009-es rangsorban csak a 35., egy évvel később pedig a 36. helyen álltunk, míg 2010-ban a 32. helyen, mivel 2005 és 2008 között, négy éven át pocsék eredményeket értünk el. Ahogyan szép lassan ezek a szezonok kiesnek a számításból, úgy léphetünk egyre feljebb, feltéve, ha egy minimális szintet sikerül hozni.

www.globalsoccerapp.com