Vágólapra másolva!
A leghíresebb brazil futballklubot hivatalosan pár órával a Titanic elsüllyedése után alapították, és bár a Santos a Pelé-korszak után mintegy harminc évre a középszerűségbe süllyedt,  a nevét mindörökre azonosították a jogo bonitóval. A hétvégén százéves egyesületnek most újra birtokában van egy igazi gyöngyszem, kérdés, hogy meddig sikerül távol tartani Európától.

Vasárnap az egész világ megemlékezett a történelem egyik legnagyobb tengeri katasztrófájáról: április 14-én volt pontosan 100 éve, hogy elsüllyedt a Titanic. Brazíliában közben a labdarúgás történetének egyik legsikeresebb egyesületét ünnepelték, Pelé egykori és Neymar jelenlegi klubja, a Santos FC ugyanis ezen a napon volt 100 esztendős.

Africa is lehettek volna

A klubot hivatalosan pár órával a Titanic elsüllyedése után alapították. Persze a Santost létrehozó három helyi sportember, név szerint Raymundo Marques Francisco, Mário Ferraz de Campos és Argemiro de Souza Junior erről mit sem tudott, ők csak azt szerették volna, ha van egy csapat, ahol focizhatnak. Felmerült többek között az África Futebol Clube, az Associaco Esportiva Brasil és a Concórdia Futebol Clube elnevezés is, de a klubot végül Santos Football Clubnak nevezték el.

Az egyesület nagyon sokáig nem tartozott a sikeresek közé Sao Paulo államban, egészen az 1950-es évekig csak egyetlen alkalommal tudta megnyerni a paulista bajnokságot, még 1935-ben. Húsz évvel később következett a második aranyérem, a következő évben pedig új korszak kezdődött nem csak a Santos, hanem az egész brazil labdarúgás történetében: 1956 őszén ugyanis bemutatkozott a csapatban egy bizonyos Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé.

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Hírnév a Fekete Gyöngyszem miatt

A minden idők egyik legjobb játékosának tartott futballista rögtön az első mérkőzésén gólt szerzett a Santosban, amely ezt követően majd két évtizeden keresztül sikert sikerre halmozott, és gyakorlatilag megalapozta a klubot övező, máig tartó nimbuszt.

Pelének ebben természetesen hatalmas szerepe van, a Santost mind a mai napig úgy szokás emlegetni, mint a Fekete Gyöngyszem klubját, pedig abban a csapatban rajta kívül is világklasszisok egész sora futballozott. A Brazíliában Os Santásticos néven ismert gárdában játszott Gilmar, Pepe, Zito és Coutinho is, a Santos pedig sorozatban nyerte a paulista bajnokságokat, a Rio-Sao Paulo tornákat, a Brazil Kupákat, kétszer a Libertadores-kupát is elhódította, majd nemcsak Dél-Amerika, hanem az egész világ legjobbja lett, miután a Világkupát is kétszer vitte haza. Egységes brazil bajnokság akkoriban nem létezett, így Pelé bajnoki címet egyszer sem tudott nyerni hazájában.

Az aranykorszak alatt az egész világ megismerte a Santos nevét, azonosította a brazil futball legszebb hagyományaival, a jogo bonitóval, azaz a szép játékkal, amihez az is hozzájárult, hogy a Pelé-csapat végighaknizta az egész világot Afrikától Ázsiáig. Hogy ennek mekkora hatása volt, azt jelzi, hogy Santos nevű futballklub van Angolában és Jamaicában is, Japánban és az Egyesült Államokban pedig futball-akadémia viseli a brazil egyesület nevét. Pedig Pelé visszavonulása után a Santos egy időre visszasüllyedt ugyanabba a középszerűségbe, amelyben korábban is volt. A csapat 1973 és 2002 között mindössze két állami bajnokságot, egy Rio-SaoPaulo tornát és egy COMNEBOL-kupát tudott nyerni.

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Neymar az új Pelé?

Az újabb sikerkorszak a 2000-es években jött el, köszönhetően annak, hogy a klub utánpótlásából egyre több tehetség került a felnőttek közé, és az Alex, Diego és Robinho nevével fémjelzett csapat 2002-ben hatalmas meglepetésre megnyerte az országos bajnokságot - a klub történetében először. Robinhót rögtön az új Pelének kiáltották ki, azonban az ő karrierje több szempontból is jelentősen eltér elődjétől, hiszen egyrészt őt sikerült Európába csábítani, másrészt pedig neki nem sikerült Libertadores-kupa-győzelemre vezetnie a csapatot.

A Santos aktuális sztárjának, Neymarnak azonban mindez összejött, ráadásul egyelőre ő is nemet mondott az európai csapatoknak. A klub tavaly nyerte meg az első számú kontinentális kupát, nagy részben Neymar remeklésének köszönhetően, nem csoda, hogy a centenériumi ünnepségen is ő volt a főszereplé Pelé mellett.

http://www.youtube.com/embed/MHWsIwffWwc


Az egyesület történetének legjobbja helikopteren érkezett a Vila Belmiro stadion kezdőkörébe, ahol a klub egykori legendái várták, majd pedig a jelenlegi csapat, Neymarral az élen, az egyesület utánpótlásának 100 focistája ellen lépett pályára.

http://www.youtube.com/embed/ihaPMYrT16U


www.global-soccer.eu