Vágólapra másolva!
Roberto di Matteóval a Chelsea eredményei nagyot javultak, a csapat jó úton halad afelé, hogy bejusson a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában, a klubvezetők azonban általában ódzkodnak attól, hogy véglegesítsék az ideiglenesen megbízott edzőket. Sokak szerint a Chelsea-nél már elsősorban John Terry akarata érvényesül, és visszatérhet a játékos-edzők kora a Stamford Bridge-en.

Ritkán fordul elő, hogy egyszerre két sztárklubnál is olyan szakember üljön a kispadon, aki ugyan a szezon elején is az egyesületnél dolgozott, de csak idény közben nevezték ki az első csapat élére. Jelenleg az Internazionalénál és a Chelsea-nél is ez a helyzet: a milánóiaknál a hét elején léptették elő az utánpótlás-csapat mesterét, Andrea Stramaccionit, míg a londoniaknál március elején küldték el André Villas-Boast, akinek a helyét addigi asszisztense, Roberto di Matteo foglalta el. Az ő irányítása alatt a Chelsea eredményei lényegesen javultak, felmerül tehát a kérdés: elképzelhető, hogy a szezon végén végleges szerződést kap?

Hét meccsből öt győzelem

Az elmúlt évek megmutatták, hogy Roman Abramovics türelme véges, hiszen José Mourinho 2007 szeptemberi távozása óta mindössze egyetlen olyan edző volt a Stamford Bridge-en, aki egy teljes szezont végigdolgozohatott. De Carlo Ancelotti is hiába duplázott első idényében, vagyis nyerte meg a bajnokságot és a kupát is, a másodikat követően kirúgták. A helyére érkezett Villas-Boastól a tulajdonos azt várta, hogy generáció- és szemléletváltást hajt végre a csapaton belül, ami meg is kezdődött, de az eredmények elmaradtak a várttól, ráadásul a klub nagy öregjei sem kedvelték a fiatal portugált, akit Abramovics a március 3-án, a West Bromwich Albion ellen elszenvedett 1-0-s bajnoki vereség után küldött el.

Ekkor a csapat az ötödik helyen állt a tabellán, négy ponttal lemaradva a negyedik Arsenaltól, és a BL-ben sem voltak rózsásak a kilátásai, hiszen a nyolcaddöntő első mérkőzését 3-1-re elveszítette a Napoli ellen. A bajnokságban a Villas-Boast váltó Di Matteóval sem lett jobb a helyzet (sőt, a lemaradás immár öt pont a negyedik helyezettel szemben), a Bajnokok Ligájában viszont sikerült kiverni a nápolyiakat, sőt, a legjobb négy közé jutás is közel került, hiszen a negyeddöntő első meccsén a csapat idegeben verte 1-0-ra a Benficát. Di Matteo eddigi hét tétmérkőzéséből ötöt megnyert, és csak egyszer kapott ki, és a Manchester Citytől elszenvedett vereség miatt sem kell szégyenkeznie, elvégre a City ebben a szezonban az összes hazai meccsét megnyerte.

Di Matteo beszélget a játékosokkal

Az eredmények tehát javultak Di Matteo irányítása alatt, és ami sokkal fontosabb, a jelek szerint a játékosok is jobban elfogadják őt, mint elődjét. Természetesen az összes labdarúgó cáfolta, hogy bármi bajuk lett volna Villas-Boassal, és kikérték maguknak, hogy ők buktatták volna meg, ezzel együtt a keret jelenleg sokkal egységesebbnek tűnik. Pedig a Benfica elleni meccsen Di Matteo is kihagyta a kezdők közül Frank Lampardot és Didier Drogbát - igaz, a többi meccsen általában kezdők voltak, míg elődjénél ez nem mindig volt így.

Forrás: AFP/Olly Greenwood

Valószínűleg nagyon sokat számít, hogy Di Matteo játékosként hat évet töltött a klubnál, sőt, Terryvel még játszott is együtt (Lamparddal már nem, bár 2002-ig a keret tagja volt, a középpályás pedig 2001-ben érkezett, azonban Di Matteo egy súlyos sérülés miatt 2000 ősze után már nem lépett pályára). Ráadásul munkáját az az Eddie Newton segíti, aki 1990 és 1999 között volt a Chelsea focistája, és kifejezetten népszerű a klubon belül (ő már korábban is Di Matteo asszisztense volt az MK Donsnál, illetve a West Bromwich Albionnál).

Ennél is fontosabb azonban, hogy Di Matteo viszonya sokkal közvetlenebb a focistákkal, mint Villas-Boasé volt. Míg a portugál alapvetően autokratikus módszerrekel dolgozott, és nem tűrt beleszólást a munkájába, a legapróbb részleteket is megpróbálta meghatározni, addig az új tréner elfogadja a játékosok tanácsait. Ő maga erről így fogalmazott: "Mindig is jó volt a viszonyom a focistáimmal, a korábbi klubjaimnál és itt is. Beszélgetek velük, meghallgatom a véleményüket, hiszen együtt kell dolgoznunk, és ez a csapat tele van igazi vezéregyéniségekkel. Természetesen a döntéseket én hozom" - mondta nem sokkal kinevezését követően.

Terryből hivatalosan is edző lehet?

Ez utóbbi állítást viszont sokan megkérdőjelezik, és úgy vélik, hogy immár végérvényesen a játékosok, elsősorban Terry szava számít az öltözőn belül. Az mindenesetre érdekes látvány volt, amikor a Napoli elleni visszavágón a csapatkapitány sérülés miatt lejött a pályáról, leült a kispadra az edző mögé, és úgy mutogatott a pályán lévőknek, mintha ő lenne a tréner.

http://www.youtube.com/embed/QF__gvyptl0


A középhátvéd a következő mérkőzéseken nem is játszhatott, viszont még a nápolyiak elleni meccs előtt így nyilatkozott. "Nálam és Robbie-nál jobban senki sem törődik ezzel a klubbal. A Chelsea-t képviseljük, a vérünk is kék, és tüzes hangulatot teremtünk az öltözőben, illetve a pályán, ami mindenkire hatással van". Ezek a szavak azért jelzik, hogy Terrynek sok mindenbe lehet beleszólása.

Nem csoda, hogy az angol sajtóban komolyan felmerült annak a lehetősége, hogy a következő idénytől már hivatalosan is ő legyen a főnök, akár játékos-edzői minőségben. Ennek nagy hagyománya van a londoniaknál, hiszen 1993 és 2000 között csak ilyen szakember irányította a csapatot.

A sort Glenn Hoddle nyitotta, akit Ruud Gullit, majd Gianluca Vialli követett - mindhármukat játékosból nevezték ki vezetőedzőnek, és egy ideig előfordult, hogy saját magukat is becserélték.

Persze azt sem lehet kizárni, hogy Abramovics hosszabb távon is megbízik Di Matteóban, ehhez azonban valószínűleg az kell, hogy a csapat megnyerje a Bajnokok Ligáját. Maga a szakember elmondása szerint nem foglalkozik ezzel a lehetőséggel. "Egyetlen másodpercre sem fordult meg a fejemben, hogy véglegesen kinevezhetnek, jelenleg ugyanis mással kell foglalkoznom. Arra koncentrálok, hogy elérjük a célunkat a szezon végéig, aztán meglátjuk, mi lesz" - jelentette ki.

Nagyot kell dobni a véglegesítéshez

Az ideiglenesen kinevezett edzők, főleg, ha a korábbi szakember asszisztensét teszik a csapat élére, csak ritkán tartják meg pozíciójukat. Még az 1994-95-ös idényben az Arsenal George Graham helyére segítőjét, Stewart Houstont nevezte ki a szezon közben, aki hiába jutott be a KEK-döntőbe a csapattal, az idény végén megint pályaedzőnek fokozták le Bruce Rioch mellé. Amikor őt menesztették, pár meccs erejéig ismét Houston lett a vezetőedző, de nem sokáig, hiszen szerződtették Arsene Wengert.

Törökországban 2008-ben a Galatasaray nyert úgy bajnokságot, hogy az áprilisban lemondott Karl-Heinz Feldkampot asszisztensével, Cevat Gülerrel pótolták, akit azonban az aranyérem sem tartott az állásában, a Galata inkább egy másik német trénert igazolt Michael Skibbe személyében.

A Blackburn Roversnél Tony Parkes 1986 és 2009 között összesen hét alkalommal ülhetett le a kispadra ideiglenesen, de véglegesen egyszer sem kapta meg a pozíciót. A Rosenborgnál viszont megbíztak az egészségi okokból lemondott Per-Matthias Högmo asszisztensében, Knut Törumban, aki ideiglenes megbízással nyerte meg a bajnokságot 2006-ban, hogy ezt követően véglegesen kinevezzék szakvezetőnek.