Vágólapra másolva!
A spanyol focirajongók állandó vitatémája, hogy a játékvezetők melyik csapatnak kedveznek: természetesen a barcások szerint a Realnak, és fordítva. A Barcelona egészen mostanáig nem szállt be ebbe a vitába, azonban Gerard Piqué hétvégi kiállítása után a klub csatát kezdett a spanyol szövetséggel, az összesküvés-elméletek hívei pedig emlékeztetnek: a Real Madrid jelenlegi elnöke 2009-ben szerződtetett egy volt bírót.

A spanyol bajnokságban a legutóbbi fordulóig egyetlen csapat volt, amelyből még senkit sem állítottak ki a szezonban. Hétvégén azonban a Barcelona is megkapta az első piros lapját: a Sporting Gijón elleni találkozó második félidejének első percében Gerard Piquét kiállították. A középhátvéd szerint azonban a piros lap jogtalan volt, sőt a bíró előre eldöntötte, hogy ki fogja őt állítani. A nyilatkozat hatására kiéleződtek az ellentétek a Barca és a spanyol játékvezetői testület között.

"Fogd be a szád, vagy kiállítalak!"

Egy február közepi összeállítás alapján a Primera Divisiónt tíz helyett csak egy ponttal vezetné a Real bírói tévedések nélkül.

Az Atlético Madrid-Barcelona meccs bírójának azt rótták fel, hogy egy kézmozdulattal jelzett Messinek, hogy rúghatja a labdát, miközben a kapus még javában a sorfalat rendezgette.

Forrás: AFP/Ander Gillenea

Így jött el a Sporting Gijón elleni találkozó, amelynek első félidejében a játékvezető, Velasco Carballo két erősen tizenegyesgyanús esetben is továbbot intett. Piqué emiatt reklamált a szünetben a bírónál, majd a második félidő első percében piros lapot kapott, mivel Velasco Carballo úgy ítélte meg, hogy a védő fellökte az egyedül kapura törő gijóni csatárt.

A döntés vitatható, de egyáltalán nem megmagyarázhatatlan, ráadásul a Barca így is megnyerte a meccset 3-1-re. Piqué a mérkőzés után kijelentette: "A szünetben mondtam a bírónak, hogy Keita javára tizenegyest kellett volna adnia, és ez alighanem a fejében maradt. Úgy érzem, hogy előre eldöntötte, hogy ki fog állítani." A barcelonai OFA FM rádióadó szerint a szünetben az öltözőfolyosón szó szerint ez hangzott el a bíró részéről: "Fogd be a szád, vagy kiállítalak!"

Tucatnyi elmaradt tizenegyes

Maga a piros lap valószínűleg még nem váltott volna ki heves reakciót a Barcelona vezetése részéről, azonban a játékvezetői testület elnöke, Victoriano Sánchez Arminio annyira felháborodott Piqué nyilatkozatán, hogy kijelentette: a büntetését súlyosbítani kell. Ez viszont már a klubnak is sok volt, a Barcelona szóvivője, Toni Freixa elmondta, hogy egyrészt fellebbeznek a kiállítás ellen, másrészt pedig a klub tiltakozásul nem megy el a szövetség keddi közgyűlésére, ahol egyébként a kupadöntő helyszínéről is döntöttek. "A klubnak ebben a szezonban nincsen sok szerencséje a bírókkal" - fogalmazott Freixa.

Hosszú idő óta ez volt az első hivatalos megnyilvánulás a Barcelona részéről a játékvezetői testület ellen. A szurkolók szerint ennek már ideje volt, és gyorsan elkészült egy olyan videó, amely azt hivatott bizonyítani, hogy a katalánok 12 tizenegyest nem kaptak meg ebben a szezonban.


A Barca a bajnokságban az idény során mindössze három büntetőt rúghatott, a Real Madrid viszont tízet.

Csaló bíróról nevezték el a díjat

Az összesküvés-elméletek kedvelői azonban itt nem álltak meg, és szerintük nem véletlen, hogy a 2009-ben másodszor is a Real Madrid elnökének megválasztott Florentino Pérez egyik első igazolása egy bíró volt. Ez nem elírás: 2009 óta a madridiak alkalmazásában van a korábbi játékvezető, Carlos Megía Dávila, akinek részben az a feladata, hogy a hazai mérkőzéseken kísérje a bírókat és a partjelzőket, ezen kívül az egyesület futballistáinak (nem csak a felnőtteknek, hanem az utánpótláskorúaknak is) továbbképzést tart a szabályokról, illetve a megfelelő viselkedésről a bírókkal szemben.

Megía Dávila 1995 és 2009 között tevékenykedett a spanyol élvonalban, összesen 220 mérkőzést vezetett a Primera Divisiónban, és utolsó két idényében, a 2007-2008-as, illetve a 2008-2009-es szezonban megkapta a legjobb játékvezetőnek járó Guruceta-díjat. A trófeát a madridi napilap, a Marca alapította, ami a Barca-hívek szerint már önmagában vicc, arról nem is beszélve, hogy a díjat egy olyan játékvezetőről nevezték el, akinek tevékenysége enyhén szólva is vitatott.

Emilio Carlos Guruceta 1969-ban lett élvonalbeli bíró, ő vezette 1970-ben a spanyol kupában a Barcelona-Real Madrid negyeddöntő visszavágóját, ahol 1-0-s hazai vezetésnél (a katalánoknak kétgólos hátrányt kellett volna ledolgozniuk) megadott egy erősen vitatható tizenegyest a madridiaknak.


Noha az eset egyértelműen a tizenhatoson kívül történt, a játékvezető tizenegyest adott, majd az egyik gúnyosan tapsoló Barcelona-játékost kiállította. Innentől kezdve Guruceta egészen 1985-ig nem vezetett meccset a katalánoknak, de nemzetközi bíró lett belőle, és 1984-ben ő fújt az Anderlecht-Nottingham UEFA-kupa-elődöntőn, amelyen a brüsszeliek erősen vitatható ítéleteknek köszönhetően kétgólos hátrányt ledolgozva kiverték az angolokat. Tizenhárom évvel később aztán kiderült, hogy a belgák megvették a bírót: az Anderlecht elnöke "kölcsönt" adott Gurucetának. Az Anderlechtet emiatt 1997-ben egy évre ki is zárták a nemzetközi kupákból, a bírót azonban már nem lehetett megbüntetni, mivel 1987-ben autóbalesetben elhunyt.

www.global-soccer.eu