Vágólapra másolva!
A skót klubfutball egyre romló helyzetét mutatja, hogy már a két tradicionális sztárklub is problémákkal bajlódik. A Rangers ellen jelenleg csődeljárás zajlik, a költségcsökkentés során a focisták fizetését is alaposan megkurtították, a komoly ellenfél nélkül maradt Celtic pedig Angliába menekülne, de ott nem kérnek belőle.

Bár a vasárnapi glasgow-i derbin csak matematikailag nem dőlt el a bajnoki cím sorsa, a Celtic biztos lehet az aranyéremben. A Rangerstől ugyanis anyagi problémái miatt tíz pontot levontak, a klub csődeljárás alatt áll, és valószínűleg nem indulhat a következő idényben az európai kupákban, a zöld-fehérek előnye pedig a hétvégi, a régi derbikhez méltó meccsen elszenvedett vereség ellenére még mindig jelentős, 18 pont. A Celtic a napokban ismét átjelentkezett az angol bajnokságba, de úgy tűnik, hiába.

Az angolok nem kérnek az Old Firmből

A Sunday People a múlt héten szellőztette meg, hogy a Celtic vezetősége megint azt fontolgatja, hogy otthagyja Skóciát. A lap arról írt, hogy a Kelták akár még arra is hajlandóak lennének, hogy az angol harmadosztályban, azaz a League One-ban induljanak, a lényeg, hogy elmeneküljenek a skót ligából, ahol semmi esélyük nincs a fejlődésre. Komoly ellenfelük ugyanis a Rangersen kívül eddig sem volt (1985 óta nem nyert másik csapat aranyérmet, 1995 óta ezüstöt is csak egyszer), másrészt Skóciában a televíziós közvetítésekből sokkal kevesebb bevételhez jutnak, mint akár egy angol kiscsapat.

Forrás: [origo]
Angliában nem sokat jelent az Old Firm

Az ötlet többször is felmerült az elmúlt évtizedben, hivatalosan azonban eddig mindössze egyszer vetették fel. 2009-ben a Bolton Wanderers elnöke, Phil Gartside a következő tervet adta be a Premier League-nek: az élvonal mezőnyét bővíteni kellene, lényegében két bajnokságot rendeznének ezen a néven, a Premier League Two-ban pedig a Celtic és a Rangers is szerepelne.

Az ötletnek akadtak támogatói is (az Everton edzője, David Moyes, vagy az Aston Villa akkori trénere, Martin O'Neill), azonban a többiek egyértelműen elutasították. "Ez az angol Premier League. A mi termékünk, és a liga klubjai egyértelmű döntést hoztak" - mondta akkor Wolverhampton Wanderers ügyvezető igazgatója, Jez Moxey.

A csőd peremén a Rangers

A Celtic edzője, Neil Lennon szerint a csapata megállná a helyét az angol élvonalban is. "Az emberek szerint a Premier League sokkal előrébb van, mint a skót bajnokság, és ez sok szempontból így is van. De a Celtic nem szerepelne le az angol élvonalban sem. Nem tudom, miként végeznénk, de szerintem nem esnénk ki. És nem csak a minőségről van szó: a presztízsünk, a szurkolóink, a tradícióink és a történelmünk miatt extrát tudnánk adni a Premier League-nek" - mondta a szakember a Sunday People-nak. A Premier League-nél azonban máshogy gondolják: a szervezet ügyvezetője, Richard Scudamore szerint a skót sztárkluboknak semmi keresnivalójuk nincs Angliában. "A szabályaink egyszerűek: a Premier League-et angol és walesi klubok számára hozták létre, és ez sohasem fog megváltozni. Egyébként is: az Old Firmnek több haszna lenne a váltásból, mint nekünk" - jelentette ki.

Öt gól, három piros 43 másodpercben


Pénzügyi szempontból valóban a Celtic és a Rangers érdeke lenne, hogy Angliában játszanak, az utóbbinak jelenleg az életben maradás is nagy problémát jelent. A klub ellen február végén csődeljárás indult, egyes vélemények szerint a felszámolás is reális veszély. A csődeljárást azért indították, mert a klub kilencmillió fonttal tartozik a brit adóhatóságnak, de ez az összeg sokkal magasabb (akár 70 millió font) is lehet: a bíróság március végén dönt arról, hogy a Rangers bizonyos kifizetéseket illegális címen folyósított-e a focistáknak, illetve egyéb alkalmazottaknak. Mindeközben a klubot tavaly nyáron megvásárolt Craig Whyte-ot a skót szövetség alkalmatlannak minősítette arra, hogy ilyen pozíciót töltsön be, kérdés, a szövetség miért csak most vizsgálta Whyte viselt ügyeit, hiszen nem kellett nagy nyomozás ahhoz, hogy kiderítsék: rengeteg gyanús ügye volt, 2000-ben például hét évre eltiltották a cégvezetéstől.

A fizetésük háromnegyedéről mondtak le

A csődbiztosok egyelőre költségcsökkentéssel igyekeztek enyhíteni a klub helyzetén, a focisták fizetése például jelentősen csökkent. A négy legjobban kereső sztár (Allan McGregor, Steven Naismith, Steven Whittaker és a csapatkapitány Steven Davis) a fizetése háromnegyedéről mondott le, de mindenkitől megvontak legalább 25 százalékot. A helyzet a csapat teljesítményére is rányomta a bélyegét, hiszen márciusban a Celtic legyőzéséig mindkét bajnokiját elveszítette, és mivel a csődeljárás automatikusan tízpontos levonást jelentett, lassan a második hely is veszélybe kerül.

Nem mintha ennek olyan nagy jelentősége lenne, elvégre szinte biztos, hogy a Rangers nem indulhat az európai kupákban a következő idényben. Az UEFA-licenchez szükséges papírokat március 31-ig kell leadni, márpedig a csődbiztosok kizártnak tartják, hogy addigra rendeződjön az anyagi helyzet. Ezzel persze beindul egy ördögi kör: európai kupaszereplés nélkül kevesebb lesz a bevétel, és még rosszabbak az anyagi kilátások.

A klub korábbi sportigazgatója, Gordon Smith szerint egyébként a vezetőség már tavaly is úgy számolt, hogy be fog jutni a csoportkörbe a BL-ben vagy legalább az Európa Ligában, de előbbi selejtezőjében a Malmö, utóbbi selejtezőjében pedig a Maribor bizonyult jobbnak. Mindez a skót futball minőségét is jól mutatja, az ország UEFA-besorolását pedig aligha fogja javítani, ha a következő idényben a Motherwell indul majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

www.global-soccer.eu