Vágólapra másolva!
Egyetlen gól hiányzott a Bayern München csatárának, Mario Gomeznek ahhoz, hogy beállítása Lionel Messi múlt héten felállított BL-rekordját, de a német támadó végül megállt négy gólnál az FC Basel elleni nyolcaddöntő visszavágóján. Ez is fantasztikus teljesítmény - ám a közvélemény szemében Gomez nem számít kiemelkedő klasszisnak.

Az elmúlt két idényben egyaránt Lionel Messi és Cristiano Ronaldo versengett az európai Aranycipőért, és valószínűleg a mostani szezonban is ők ketten végeznek majd az élen.

Csak kevés olyan játékos van a topligákban, aki a gólok számát tekintve a közelükbe érhet: az Arsenal holland sztárja, Robin van Persie mellett még a Bayern München csatára, Mario Gomez szállítja hasonló mennyiségben a találatokat. A center azonban hiába vágott négyet a héten a Bajnokok Ligájában az FC Baselnek, a német közvélemény szemében még mindig ő a "ziccergyilkos".

A Bundesliga legdrágább játékosa

A spanyol származású, ám már Németországban született támadó statisztikái lenyűgözőek. A jelenlegi idényben az összes tétmérkőzést figyelembe véve 36 találkozón 34 gólt szerzett a Bayernben. Hogy nem csak egy kiugró szezonról van szó, azt mutatja, hogy az előző szezonban hasonlóan hatékony volt, akkor 45 tétmeccsen 39 alkalommal volt eredményes.

Pedig első müncheni idényében nem ment neki a játék, 2010 februárja és októbere között egyetlen gólt sem ért el, és az akkori szakvezető, Louis van Gaal meg is akart válni tőle. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Gomez 2010 nyarán kölcsönbe a Liverpoolhoz kerüljön - ő azonban mindenképpen bizonyítani akart a Bayernnél, és ez sikerült is neki.

A müncheniek 2009 nyarán rekordösszegért vették meg a Stuttgarttól: a vételár 30 millió euró volt, aminél többet a Bundesligában soha nem adtak ki egyetlen focistáért. Persze érthető, hogy a bajorok mélyen a zsebükbe nyúltak a megszerzéséért, elvégre Gomezt 2007-ben az év játékosának is megválasztották Németországban.

A válogatottba is bekerült, azonban a 2008-as Európa-bajnokságon nem ment neki a játék, az osztrákok elleni negyeddöntőben elronthatatlannak tűnő ziccerben rosszul találta el a labdát.


Ez volt az a szituáció, aminek alapján a német drukkerek hosszú időre beskatulyázták, a bulvárlapok sem kímélték, ráaggatták a "Chancentod", azaz a "Ziccergyilkos" nevet.

Nem akar olyan lenni, mint Messi

Látszólag ezzel Gomez is megbékélt, amint azt a tavaly télen a Tageszeitungnak adott nyilatkozatában elismerte: "Ez az én keresztem, együtt kell élnem vele. Régebben sokat rágódtam egy kihagyott ziccer után, de ma már nem töprengek, mert tudom, hogy előbb-utóbb jön a következő".

Ugyanakkor a Sports Illustrated német labdarúgással foglalkozó szakírója, Raphael Honigstein szerint igenis bosszantotta a dolog, és az edzéseken rendszeresen többet dolgozott, hogy fejlessze a technikai tudását. Ez ugyanis bevallása szerint sem kiemelkedő, vagy legalábbis nem olyan látványos, mint mondjuk Messié vagy Cristiano Ronaldóé.

"Sohasem leszek olyan jó, mint Messi, de nem is próbálok meg olyan lenni. Ő teljesen más típusú focista, mint én, és nem tekintem egyenrangúnak magam vele. Számomra ő a tökéletes futballista" - mondta Gomez az UEFA honlapjának az FC Basel elleni mesternégyese után. Az egykori sokszoros válogatott német támadó, Ulf Kirsten viszont így dicsérte Gomezt a Bild hasábjain: "Többre tartom őt, mint Cristiano Ronaldót, ráadásul Gomez még tovább fejlődhet, hiszen még csak 26 éves, és már megmutatta, hogy képes felállni a padlóról".


Ribéry és Müller labdái gólokat érnek

Gomezt klasszikus középcsatárnak tartják, aki nem tud mást, mint a tizenhatoson belül várni a labdákat, és azokat a hálóba továbbítani. Érdekes ugyanakkor, hogy ő ezt másként látja, szerinte éppen a Bayernben kellett megtanulnia máshogyan játszani. "Stuttgartban előretolt ék voltam, és vártam a labdákat, itt viszont sokkal összetettebb lett a játékom" - mondta a FIFA honlapjának tavaly nyáron, amikor megszerezte a gólkirályi címet, és ő lett az első játékos 1977 óta, aki harmincnál több találatot ért el egyetlen szezonban.

Arról nem készült statisztika, hogy góljait átlagban milyen távolságról szerzi, de az biztos, hogy találatainak többsége olyan ziccerből születik, amelyet kidolgoznak a számára - Messivel vagy Ronaldóval ellentétben nem ő csinálja meg magának a helyzetet. De erre nincs is szüksége olyan sztárok mellett, mint Franck Ribéry vagy Arjen Robben - gondolhatnánk, de a statisztikák ezt csak félig támasztják alá.

Forrás: AFP/Christof Stache

A Kicker adatai szerint Ribéry ebben a szezonban nyolc gólpasszt adott Gomeznek, ugyanannyit, mint Thomas Müller, Robben ugyanakkor csak egyetlen Gomez-gólt készített elő! A csatár még a középhátvéd Daniel van Buytentől is több gólpasszt kapott, mint a holland szélsőtől, aki az FC Basel ellen is leadhatta volna a labdát a hetedik találat előtt társának, de inkább maga lőtt a hálóba. Pedig ha passzol, és Gomez nem rontja el az elronthatatlant, akkor ő is mesterötöst érhetett volna el a BL-ben, beállítva Messi rekordját.

www.global-soccer.eu