Vágólapra másolva!
Többet veszített négy pontnál a Real Madrid az elmúlt két bajnoki fordulóban: oda a csapat higgadtsága, bár Marcelo szerint minden csapat örülne, ha hat ponttal vezetne a Barcelona előtt. A Villarreal elleni meccs utolsó perceiben, a kapott gól után képtelen volt a focira figyelni a Real.

Négy nappal ezelőtt még a Barcelona edzője, Josep Guardiola is úgy vélte, hogy a nagy rivális Real Madrid előnye behozhatatlan. Két forduló alatt a tíz pont hatra csökkent, és a madridiakon, úgy tűnik, eluralkodott az idegesség.

Amikor a Barcelona a múlt szombaton idegenben 2-0-ra legyőzte a Sevillát, a találkozó után edzője, Josep Guardiola kijelentette: nincsen esélyük megnyeri a bajnokságot. A Barca hátránya akkor úgy volt hét pont a Reallal szemben, hogy a madridiak csak egy nappal később léptek pályára, vagyis a differencia könnyen ismét tízpontossá válhatott volna. Cristiano Ronaldóék azonban döntetlent játszottak a Málagával, fórjuk nyolc pontra csökkent, ennek ellenére Guardiola még mindig tartotta magát korábbi véleményéhez.

Guardiola jó jós volt

"Még mindig nem hiszem, hogy megnyerhetjük a ligát. Matematikailag lehetséges, de nem hiszem, hogy sikerülhet. Hiba lenne, ha azzal foglalkoznánk, hogy behozhatjuk-e a nyolcpontos lemaradást" - fogalmazott, de azért hozzátette: "Persze más lenne a helyzet, ha a differencia négy-öt pontra csökkenne, amikor a Camp Nouba jön a Real. Ez esetben az a meccs valóban döntő lehet." Újabb két nappal később Guardiola szavai profetikussá váltak, a Real ugyanis sorozatban második bajnokiján is pontot veszített. José Mourinho csapata ugyan nem kapott ki a Villarreal otthonában, de az 1-1-es döntetlen azt jelenti, hogy immár csak hat pont a különbség.

A szenzációra éhes spanyol sportlapok rögtön lecsaptak a témára, természetesen a katalán érdekeltségűek jártak az élen. A barcelonai Sport címlapján például azt lehetett olvasni: "Meg fogjuk nyerni a bajnokságot", és az újság elővette a korábban a Marca által népszerűvé tett kifejezést, a canguelót is. A madridi újság még 2009 tavaszán állt elő ezzel a szóval, ami egyfajta félelmet, megmagyarázhatatlan rettegést jelent. Akkor a Barca 23 forduló után tíz ponttal vezetett a Real előtt, de kétszer egymás után kikapott, és előnye négy pontra csökkent. A Marca ekkor írt először a canguelóról.

A Real sorsolása sokkal keményebb

A helyzet most kísértetiesen hasonló, csak fordított szempontból, hiszen ezúttal a Barcelona az üldöző. Három évvel ezelőtt a Real abban bízott, hogy ha megnyeri a madridi rangadót, akkor végleg megtöri ősi riválisát, azonban a Barca Madridban 6-2-re nyerni tudott, és végül megnyerte a bajnoki címet. Úgy tűnik, hogy a mostani idényben is a két csapat egymás elleni rangadója lesz a sorsdöntő: a találkozó a 35. fordulóban lesz, április 21-én a Camp Nouban. Márpedig a madridiak előnye addig könnyen tovább fogyatkozhat, mert a Real sorsolása sokkal nehezebb, mint a riválisé.

Míg a katalánok a következő öt fordulóban mindössze két, az élmezőnybe tartozó csapattal játszanak (a Bilbaóval otthon, a Levantéval pedig idegenben), addig a Real ez idő alatt idegenben játszik az Osasunával és az Atlético Madriddal is, a két meccs között pedig a Santiago Bernabéu stadionban fogadja a Valenciát. Sőt, a Barca után is nehéz meccsek várnak Kakáékra, mert játszanak még a Sevillával otthon, aztán a Bilbaóval idegenben. A Barca számára elméletileg a Málaga és az Espanyol elleni meccs lehet meleg, de mindkettőt a Camp Nouban rendezik.

Oda a higgadtság

A madridiak persze igyekeztek enyhíteni az elmúlt napok eseményeinek az élét. A csapat brazil balhátvédje, Marcelo például kijelentette: "Szerintem minden csapat örülne, ha hat ponttal vezetne a bajnokságban. Nyugodtnak kell maradnunk. Nem nyertünk, de a csapatszellem remek." A spanyol újságok azonban éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy a Realnál senki sem nyugodt, a madridi és alapvetően Real-barát sportlap, az AS például így fogalmazott: "Megint van bajnokság, és idegesség is. A Madrid többet veszített négy pontnál - elveszítette a higgadtságát."

A Villarreal ellen Sergio Ramos és Mesut Özil is piros lapot kapott, ráadásul a bíró José Mourinhót is elküldte a kispadról - mindegyik esemény a hazaiak egyenlítő gólja után történt. A Realnak ekkor még több, mint tíz perce lett volna arra, hogy megszerezze a győztes gólt, ehelyett a játékosok idegesek lettek, nem a játékra koncentráltak, talán Cristiano Ronaldo volt az egyetlen, aki a dühéből származó energiát igyekezett pozitívan felhasználni.

Mindez éles ellentétben áll a Barcelona viselkedésével: a katalánok úgy nyertek 5-3-ra a Granada ellen, hogy a második félidő elején két gólt is kaptak, ám az ellenfél egyenlítését követően nem pánikoltak, vagy idegeskedtek, hanem gyorsan rúgtak még három gólt. Sokak szerint mindez elsősorban a két szakvezető személyisége közötti különbségből adódik: Guardiola mindig nyugodtságot áraszt, korábban rendszeresen elmondta, hogy nem foglalkozik a bírókkal, míg Mourinho mindig keresi a konfliktust, és rendszerint meg is találja. A spanyol sajtó szerint a madridiak Villarrealban a lefújást követően az öltözőben is balhéztak, pedig egy döntetlen miatt még nem kellene a falnak menniük.

www.global-soccer.eu