Vágólapra másolva!
Az Ajax után a Bilbao is nyerni tudott az Old Traffordon: a spanyol labdarúgócsapata óriási mérkőzésen 3-2-re verte a Manchester Unitedet az Európa Liga-nyolcaddöntő első mérkőzésén, és nagy lépést tett a továbbjutás felé. A meccs hőse a hazaiak kapusa, a fantasztikusan védő De Gea volt. A Valencia 4-2-re verte a PSV-t, az AZ Alkmaar 2-0-ra az Udinesét, míg a Standard nem bírt a Hannoverrel.

Pimasz gólt sarkazott a Sporting brazil bekkje - videó

Megyeriék nyertek Harkivban, Lisszabonban kapott ki a ManCity

Eredmények, Európa Liga, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Manchester United (angol) - Athletic Bilbao (spanyol) 2-3 (1-1)
Manchester, Old Trafford
v.: Meyer (német)
Manchester United: De Gea - Rafael, Smalling (Carrick, 55.), Evans, Evra - Giggs (Nani, 75.), Park (Andersson, 62.), P. Jones, A. Young - J. Hernández, Rooney
Athletic Bilbao: Iraizoz - Iraola, San José, J. Martinez, Aurtenetxe - Iturraspe, De Marcos, Herrera (Ínigo Pérez , 84.) - Susaeta, F. Llorente (Toquero, 81.), Muniain
gól: Rooney (22., 92., a másodikat büntetőből), illetve Llorente (44.), De Marcos (72.), Muniain (89.)

Bátran kezdett a Bilbao, a 4. percben Llorente a hazai 16-os előtt csinált két cselt, majd szorongatott helyzetben lőtt, de a labda elkerülte a kapu bal oldalát. A 7. percben Muniain próbálta meglepni a kapujából kint álló De Geát, de a labda magasan a léc fölé szállt.

A 17. percben Hernández lövése még gyenge volt, a 22. percben aztán megvillant a sérüléséből visszatérő Rooney. Giggs lövését még védte bravúrral Iraizoz, ám a kipattanóra érkező Rooney nagy erővel a léc alá bombázott (1-0).

A 33. percben Susaeta kapott kiváló labdát, Evans lemaradt, a csatár okosan emelt - a kint álló De Gea nem ért volna vissza -, de a labda a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 44. percben Llorente szerzett labdát, visszagurított Iraolának, aki lövés helyett passzolt, és a jobbról érkező beadásra Llorente teljesen egyedül érkezve 8 méterről a kapuba bólintott (1-1).

A szünetben nem történt csere egyik oldalon sem, de a Bilbao lendületesebben kezdett, a 49. percben Susaeta 18 méteres bombáját De Gea a levegőben úszva tenyerelte ki a jobb sarok elől. Két perc múlva Jones nézte messziról, ahogy Llorente helyzetbe került, de a ziccert elrontotta. Újabb egy perc múlva De Gea újabb óriásit védett - és folyamatosan veszekedett a tehetetlen védőkkel.

Az 55. percben Smalling megsérült, úgy ömlött a vér a fejéből, hogy Carricknek be kellett állnia, majd Parkot váltotta Anderson.

A 68. percben folytatódott a De Gea-show, Muniain egészen a kapuig cselezhette magát, ám lövését a hazaik spanyol kapusa óriási bravúrral, lábbal védte. A 72. percben már ő sem segíthetett: egy védők mögé emelt labdára De Marcos lesgyanús helyzetben rajtolt, és kapásból, ballal a bal sarokba lőtt (1-2).

A 80. percben Rooney középre tartó lövését Iraizoz védte. Három perccel később De Marcos lövését De Gea ütötte szögletre. A 89. percben megpecsételődött a MU sorsa: Toquero lövásét De Gea óriási bravúrral védte, Rafael nem nézett hátra, várta kapusát, hogy összeszedje a labdát, Muniain lefutotta, és a tehetetlen De Gea felett a hálóba lőtt (1-3).

A 92. percben De Marcos kezezéséért büntetőt kapott a MU: Rooney a jobb sarokba lőtt (2-3).


További eredmények:
Standard Liége (belga) - Hannover (német) 2-2 (2-1)
gól:
Buyens (27.), Tchite (30.) illetve Stindl (22., büntetőből), Diouf (56.)

Valencia (spanyol) - PSV Eindhoven (holland) 4-2 (3-0)
gól:
Victor Ruíz (11.), Soldado (13., 43., a másodikat büntetőből), Piatti (56.), illetve Toivonen (83., büntetőből), Wijnaldum (90.)

AZ Alkmaar (holland) - Udinese (olasz) 2-0 (0-0)
gól:
Martens (63.), Falkenburg (84.)

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.