Vágólapra másolva!
A sorozat egyetlen állva maradt magyar érdekeltségű együttese, a Megyeri Balázst foglalkoztató görög Olimpiakosz az ukrán Metalliszt Harkiv otthonában győzött 1-0-ra az Európa Liga-nyolcaddöntő első mérkőzésén. Megyeri végigjátszotta a mérkőzést. A Manchester City a Sporting, a Schlake pedig a Twente otthonában kapott ki 1-0-ra, az Atlético Madrid 3-1-re verte a Besiktast.

Pimasz gólt sarkazott a Sporting brazil bekkje

Eredmények, Európa Liga, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Sporting Lisboa (portugál) - Manchester City (angol) 1-0 (0-0)
Lisszabon
v.: Carballo (spanyol)
Sporting: Rui Patrício - Joao Pereira, Polga, Xandao, Insúa - M. Fernández (Renato Neto, 69.), Carrico, Schaars, Capel (Carrillo, 75.) - Izmajlov (Pereirinha, 59.), Van Wolfswinkel
ManCity: Hart - Clichy, Kolo Touré, Kompany (Lescott, 12.), Kolarov - Milner, Barry (Nasri, 59.), De Jong, David Silva - Dzeko (Balotelli, 71.), Agüero
gól: Xandao (51.)

A mérkőzés első helyzetét a 4. percben Schaars hagyta ki, aki 40 méterről ívelt, de a labda elkerülte a kaput.

A 8. percben Kompany megsérült, helyére Lescott érkezett. Két perc múlva Joao Pereira lövését védte Hart, válaszul Kolo Touré közeli fejesét védte bravúrral, lábbal Rui Patrício. A 25. percben Barry 18 méteres, ballábas csavarása centikkel suhant el a jobb kapufa mellett.

A 33. percben egy Kolarovon megpattant labdát kellett Hartnak kipiszkálnia a léc alól, majd Fernández távoli lövése vétette el a célt. Az első félidő gól nélküli döntetlennel zárult.

A 48. percben Kolarov beadását követően David Silva nem találta el a kaput. Az 51. percben Fernandez távoli szabadrúgását Hart sután maga elé ütötte a labdát, Xandao pedig éles szögből, sarokkal lőtt a hálóba (1-0). A 60. percben Kolarov 16 méterről majdnem óriási gólt akasztott a felső sarokba.

A 63. percben elképesztő ziccert hagyott ki a hazai együttes, egy bal oldali passz teljesen egyedül találta Van Wolfswinkel, aki egyből lőtt, de Hart vetődve védte a közeli próbálkozást.

Az utolsó húsz percre pályara küldte Roberto Mancini, a MaCity edzője Balotellit is, az olasz egyből bemutatkozott, amikor az alapvonalig futva rabonából adott középre, de David Silva becsúszva a kapufa mellé lőtt.

A 87. percben Balotelli fejese a lécen csattant, Rui Patrício kapus megsérült az esetnél, kicsit ápolni kellett. A 90. percben a kapus már verve volt, de a lövést Xandao utolsó emberként blokkolni tudta. Az eredmény már nem változott, a Sporting egygólos előnnyel várthatja a visszavágót.

Twente (holland) - Schalke (német) 1-0 (0-0)
gól:
De Jong (61., büntetőből)
piros lap: Matip (Schalke, 60.)


Metaliszt Harkiv (ukrán) - Olimpiakosz (görög) 0-1 (0-0)
gól:
David Fuster (50.)
piros lap: Edmar (Metaliszt, 82.)


Atlético Madrid (spanyol) - Besiktas (török) 3-1 (3-0)
gól:
Salvio (24., 28.), Adrián López (37.), illetve Simao (53.)

később:
Standard Liége (belga) - Hannover (német) 21.05
Valencia (spanyol) - PSV Eindhoven (holland) 21.05
AZ Alkmaar (holland) - Udinese (olasz) 21.05
Manchester United (angol) - Athletic Bilbao (spanyol) 21.05

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.