Vágólapra másolva!
Az orosz bajnokság átszervezése után hatalmas versenyfutás várható a felsőházban a Bajnokok Ligáját érő helyekért, melyekre többek között Premier League-ből hazacsábított sztárokkal startolnak rá a csapatok. Dzsudzsák Dinamója a lemaradása ellenére megcélozta az aranyérmet, az előkészületi meccsek azonban nem sikerültek túl jól a moszkvaiaknak.

Az orosz bajnokság tavaszi rajtjának első mérkőzése rögtön szuperrangadót hozott, hiszen a listavezető Zenit Szankt-Petyerszburg a második helyezett CSZKA Moszkva vendége volt a hétvégén. Igaz, májusig gyakorlatilag minden találkozó létfontosságú a Premjer Liga felsőházában, hiszen az első öt helyezett európai kupainduló lesz. A nyolc érintett csapat között van Dzsudzsák Balázs klubja, a Dinamo Moszkva is, amely hétfőn éppen a magyar középpályás volt csapatával, az Anzsi Mahacskalával játszik.

Csak az első két hely ér BL-t

A két klub megállapodása értelmében a télen Dagensztánból rekordösszegért a fővárosba szerződő szélső (akiért sajtóértesülések szerint a Dinamo 19 millió eurót fizetett, ezzel ő volt az átigazolási időszak legdrágább játékosa Európában) nem léphet pályára az Anzsi ellen. A Dinamo számára nagyon fontos a győzelem, hiszen a három ponttal egyrészt fellépne a második helyre, másrészt pedig öt pontra csökkenne hátránya az élen álló Zenit mögött, miután a csúcsrangadón az első két helyezett 2-2-es döntetlent játszott.

A következő szezonban az orosz bajnokságból csak két csapat indulhat a Bajnokok Ligájában, vagyis az ezüstérem a BL-szereplés miatt lényeges, de Dzsudzsákék még az aranyról sem mondtak le. A Dinamo szakvezetője, Szergej Szilkin az orosz sajtónak elmondta: "Hivatalos célkitűzésünk az első ötbe kerülés, de a játékosok ennél is többet akarnak, és meg is tudják csinálni". Ezzel összhangban van a csapat német támadójának, Kevin Kuranyinak a véleménye, aki a klub honlapjának kijelentette: "Az ideális a Bajnokok Ligájába való bejutás lenne, de harcolni fogunk az aranyéremért", és ugyanő a német DPA hírügynökségnek így fogalmazott: "Az éllovashoz képest nagynak tűnik a lemaradásunk, de egy kis remény azért maradt".

Hazatértek az angliai légiósok

A klub vezetősége mindenesetre mindent megtett annak érdekében, hogy a télen tovább erősítse a keretet, az orosz klubok közül januárban a Dinamo költötte a legtöbbet. Komoly kiadás volt a Rubin Kazany középpályásáért, Cristian Noboáért kifizetett nyolcmillió euró is. Nem mintha a többi egyesület különösebben spórolt volna, hiszen a sztárklubok igyekeztek hazacsábítani az Angliában szereplő orosz klasszisokat, akik kapva kaptak az alkalmon, hogy a nyári Eb előtt ismét játékba lendüljenek, légiósként ugyanis nem kaptak elég játéklehetőséget.

Így tért vissza kölcsönbe a Zenithez Andrej Arsavin az Arsenaltól, a Lokomotiv Moszkva kilencmillió euróért csábította haza a Tottenham Hotspur csatárát, Roman Pavljucsenkót, a Szpartak Moszkva pedig az Everton középpályását, Dinijar Biljaletgyinovot vette meg 6,7 millióért.

A Bajnokok Ligájában is versenyben lévő CSZKA Moszkva két új szerzeménye, a svéd Pontus Wernbloom és a nigériai Ahmed Musa egyarámt Hollandiából érkezett, ketten együtt nyolcmillió eurót kóstáltak.

Az Anzsi pedig a Dzsudzsákért kapott pénz egy részét a Blackburn Rovers középhátvédjére, Christopher Sambára költötte, aki 14 millióba került, a maradék összeg alighanem az újdonsült sztáredző, Guus Hiddink fizetésére megy el
.
Az Anzsi ellen Dzsudzsák posztján, vagyis a középpálya bal oldalán alighanem a fiatal orosz Alekszandr Kokorin szerepel majd, a 20 éves játékos már a válogatottban is bemutatkozott, és alapvetően csatárnak tartják, de az Andrij Voronyin, Kuranyi páros megbonthatatlan. A felkészülés során is rendre ez a csatárduó szerepelt, más kérdés, hogy az edzőmeccseken nem ment túl jól a Dinamónak, a legutóbbi négy meccséből hármon nem szerzett gólt (a Real Betis, az OFK Beograd és a BATE Boriszov ellen), a Partizan Beograd ellen pedig 2-2-t játszott. Persze a csúcsformára és a gólokra még csak most lesz szükség, például hétfő délután az Anzsi ellen.

www.global-soccer.eu