Vágólapra másolva!
Bírózás, műesések, lélektani hadviselés - bár a közvélemény szemében a Barcelona-Real Madrid különversenyben a katalánok sokszor a jó szerepét töltik be, Josep Guardiola csapatának is vannak olyan jellemzői, amelyek sok szurkolóban ellenszenvet ébresztenek.

Sokakat meglepett, hogy a Barcelona gól nélküli döntetlent játszott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében az AC Milannal. Ez az eredmény idegenben ugyan egyáltalán nem rossz, de a Barca az elmúlt két és fél évben minden mérkőzésén szerzett gólt a BL-ben. Az pedig még meglepőbb volt, hogy a katalánok a lefújást követően a rossz minőségű talajra panaszkodtak, sőt, ezt hivatalosan is jelezték az UEFA-nak.

A Barca tényleg keveset szabálytalankodik

A közvélemény semleges részének szemében a két sztárklub vetélkedése a jó és a rossz küzdelmének számít. E felosztás szerint a katalánok jelentik a gáncs nélküli Grál lovagokat, ők a szép játék képviselői, míg a Real és leginkább José Mourinho a főgonosz, aki a cél szentesíti az eszközt elv alapján áll hozzá a futballhoz.

Mint minden általánosításnak, természetesen ennek is megvan a maga alapja. A Barcelona valóban lenyűgözően futballozik, rendkívül kevés szabálytalanságot követ el. Játékosai ebben a szezonban mérkőzésenként átlagban mindössze 10,7 alkalommal szabálytalankodtak, ami a legkevesebb a Primera Divisiónban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Piquére a durvaság helyett az elegancia jellemző

A Real sem sportszerűtlen, a madridiak meccsenként átlagosan 13,8 szabálytalanságot követnek el (az élen az Atlético áll 18,2-vel). A Barca kapta a legkevesebb sárga lapot, mindössze 56-ot, viszont három kiállítást is begyűjtött (érdekes módon a legtöbbet szabálytalankodó Atléticótól még csak két játékost küldtek le), ráadásul sárga lapjai közül kettőt is műesésért kapott - a Realból ilyen indokkal még senkit sem figyelmeztettek.

A műesések mesterei?

A Barcával kapcsolatban visszatérő vád, főleg az angolszász sajtóban, hogy focistái túl könnyen esnek-kelnek, már a legkisebb testi kontaktust követően is feldobják magukat. Amikor a katalánok tavaly a BL elődöntőjében Madridban legyőzték a Realt úgy, hogy a hazaiaktól Pepe piros lapot kapott, akkor a lefújást követően Cristiano Ronaldo így nyilatkozott: "Tudtuk, hogy ez fog történni, már megszoktuk. A Barcelona remek csapat, nem kellene segíteni. Volt egy szituáció, amikor Gerard Piqué meglökött, én pedig ráestem Javier Mascheranóra, aki rögtön eljátszotta, hogy szabálytalankodtam vele. Pedig Liverpoolban még nem volt ilyen, Barcelonában tanították meg csalni".

Egy évvel korábban az Internazionale ellen Thiago Mottát állították ki, mert lekönyökölte Sergio Busquetset - aki az arcát fogva feküdt a földön, miközben kukucskált, hogy ellenfele megkapta-e már a pirosat.


A műeséssel kapcsolatos adatot persze úgy is lehet értelmezni, hogy a játékvezetők időnként kifejezetten a Barcelona ellen fújnak - persze a madridiaknak erről más a véleményük. Guardiola igazi "jófiúként" nem szokott a bírókkal foglalkozni, ellentétben Mourinhóval.

"A Barca nem panaszkodik a bírókra. Az teljesen más, ha elmondjuk, hogy bizonyos szituációban tizenegyest kellett volna kapnunk. Idegesítő, ha a játékvezető a kárunkra téved, de ilyenkor azt gondolom: hibázott, de tudom, hogy legközelebb egy döntés lehet, hogy nekünk kedvez majd. Ezzel együtt kell élni" - nyilatkozott higgadtan az edző.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Guardiola is tud ingerült lenni

Játékosai azonban nem mindig ilyen nyugodtak, a Villarreal elleni gól nélküli döntetlen után elszakadt a cérna. "Úgy érzem, hogy minket jobban büntetnek, mint más csapatokat" - mondta Guardiola, míg Víctor Valdés így fogalmazott: "A szezon során több tiszta tizenegyest sem ítéltek meg nekünk".

Amikor Guardiola visszavágott Mourinhónak

Mindez persze a pszichológiai hadviselés része, ahol Guardiola a jelek szerint kifinomultabb módszerekkel dolgozik, mint Mourinho. A portugál kifejezetten harsány, amit azzal magyaráz, hogy ezzel magára irányítja a figyelmet, és leveszi a reflektorfényt a focistáiról.

Guardiola ellenben nagyon ritkán foglalkozik a bírókkal, a körülményekkel vagy az ellenfél edzőjével (legalábbis negatív értelemben), viszont ha esetleg mégis így tesz, akkor arra mindenki felkapja a fejét. Így volt ez most is, amikor a San Siro talajára panaszkodott - hogy szavaiban lehet valami, azt jelzi, hogy az előző körben az Arsenal edzője, Arsene Wenger is hasonló véleménnyel volt a milánói stadionról.

A tavalyi BL-elődöntő előtt Guardiola alaposan meglepte a spanyol újságírókat, amikor a Santiago Bernabéuban tartott sajtótájékoztatón tőle szokatlan módon kifakadt. "Holnap este egy meccset fogunk játszani a pályán. A pályán kívül egész évben ő nyert, és ez így lesz a jövőben is. Itt, a sajtószobában ő a kibaszott főnök, és nem versenyezhetek vele. Ha a Barcelona ilyen edzőt akar, akkor mást kell keresnie" - fogalmazott Guardiola, és akkor nagyon sokan azt gondolták, hogy Mourinho elérte a célját, kiborította riválisát.


Mint utólag kiderült, nem ez volt a helyzet: Guardiola részéről ez egy előre kitervelt jelenet volt, ami után a focisták állítólag megtapsolták az öltözőben, a pályán elért eredmény pedig őt igazolta.

www.global-soccer.eu