Vágólapra másolva!
A címvédő FC Barcelona Thiago Alcantara kiállítása miatt ugyan több mint fél órát emberhátrányban futballozottt, mégis Lionel Messi és Gerard Piqué góljaival 2-0-ra győzött a Real Mallorca otthonában a spanyol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójának szombati nyitómérkőzésén. A Barcelona sorozatban hetedik bajnokiját nyerte meg, de maradt hat pont a hátránya az éllovas Real Madrid mögött, amely 5-1-re nyert a Real Sociedad ellen. A madridiaknál Cristiano Ronaldo 92. bajnokiján a 100. és 101. gólját szerezte a Realban, ami rekord.

A Milan elleni BL-negyeddöntőre készülő Barcelona azzal a lelki többlettel készülhetett a Mallorca elleni meccsre, hogy a Real két botlása miatt a tízpontos hátrány hatra csökkent, amely valamelyest növelte a katalánok címvédésről szőtt álmait.

Guardiola az alapemberek közül Xavinak pihenőt adott, de a Barca-gépezet így sem csikorgott, Messi már a 12. percben megszerezhette volna szokásos gólját, ám a hazai kapus sokat nézhette a kis argentin legutóbbi meccseit, mert túljárt az eszén, amikor át akarta emelni. A 25. percben már Aouate kapus is csak szemmel követte az eseményeket, Messi lágyan küldte középre a labdát szabadrúgásból, és bár elsőre úgy tűnt, Alexis Sánchez fejét érintve került a kapuba a labda, a sokadik visszajátszás után kiderült, Messi után senki nem ért hozzá.


Sánchez maga is szerezhetett volna egy gólt még a szünet előtt, de lövése levágódott a lécről. A fordulás után egy érdekes bírói ítélet miatt megfogyatkozott a Barca, Thiago Alcantara vállal tett maga elé egy labdát, Ayza Gámez az esetet valamiért szándékos kezezésnek minősítette, és kiosztotta a második sárga lapot a támadó középpályásnak. A Mallorca egy mérsékelten veszélyes fejesen kívül emberelőnyben sem tudta megizzasztani a Barcelonát, amely a hajrában a Messi kapufája után a kipattanót begurító Piqué révén biztosította be a győzelmet.


A három pontból azonban újra hat lett, a Real ugyanis nagyon meggyőző teljesítményt mutatott a Real Sociedad ellen. Pedig Di María, Callejón és Ricardo Carvalho sérülés, Özil, Diarra és Pepe eltiltás miatt nem léphetett pályára, és Mourinho sem ülhetett le a kispadra a Villarreal elleni meccsen történtek miatt.

Hat percig bírta a vendégcsapat, ekkor Benzema passza után Higuaín 16 méterről lőtt a bal sarokba. A 100. bajnoki góljára készülő Cristiano Ronaldo kétszer is ziccerbe került, de előbb a kapust találta telibe, majd a fejese ment mellé, végül a 32. percben Kaká mesteri passza után okosan gurított a bal alsóba. A portugálnak 92 bajnoki kellett a 100 gólhoz, ezzel megdöntötte Puskás Ferenc rekordját, aki 115 találkozó alatt jutott el a mérföldkőig. Még a félidő előtt tovább növelte előnyét a Real, Xabi Alonso 50 méteres indítása után Benzema rutinosan belépett a védője elé, majd szépen emelte át a kapust.

A meccs hat gólja:


A baszkok a szépítésig azért eljutottak, Xabi Prieto lövésébe Sergio Ramos ért bele fejjel, Casillasnak pedig így nem volt esélye védeni. A Real a második félidő elejét még megnyomta, Khedira passza után Benzema vágta a jobb felsőbe a labdát, majd Ronaldo érte utol a góllövőlistán Messit - mindketten 35 gólnál járnak -, a hátralévő időben viszont már nem történt sok izgalmas.

Primera División, 29. forduló:
Real Mallorca - FC Barcelona 0-2 (0-1)
gól:
Messi (25.), Piqué (79.)
kiállítva: Thiago Alcantara (57., Barcelona)

Real Madrid - Real Sociedad 5-1 (3-1)
gól: Higuain (6.), Cristiano Ronaldo (32., 56.), Benzema (40., 49.), illetve Xabi Prieto (42.)

Getafe-Valencia 3-1 (3-1)
gól: Rios (12.), Miku (24.), Bruno (30., öngól), illetve Soldado (5.)

A forduló további programja:
vasárnap:
Real Zaragoza - Atlético Madrid 12 ó
Espanyol - Málaga 16
Levante - Osasuna 16
Athletic Bilbao - Sporting Gijón 18
Real Betis - Racing Santander 19.45
Rayo Vallecano - Villarreal 19.45

hétfő:
Granada - Sevilla 21

Az állás:
1. Real Madrid 75 pont/29 meccs
2. Barcelona 69/29
3. Valencia 47/29
4. Levante 44/28 (41-38)
5. Málaga 44/28 (42-40)
6. Espanyol 40/28