Vágólapra másolva!
A Barcelona untatja, Filippo Inzaghira felnéz, és valahogy mindig betalál Aleksandrs Cekulajevs, az észt bajnokság gólkirálya, aki 46 gólt szerzett egy szezon alatt. Ezt a teljesítményt nehezen fogja túlszárnyalni Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi, és ennyi góllal az elmúlt ötven évben 29-szer európai gólkirály lett volna, mégsem kap majd semmilyen díjat. A Máltára szerződött csatár az [origo]-nak mesélt arról, hogy miért nem zavarja ez, és mi a nagy álma.

"Olyan futballistákkal az élbolyban lenni, mint Messi, Ronaldo vagy Kun Agüero - ez kétségkívül szédítő érzés. Tudom, hogy a különféle szabályok miatt sajnos nem nyerhetem meg az Aranycipőt, de így is elégedett vagyok azzal, amit nyújtottam" - nyilatkozta az [origo]-nak Aleksandrs Cekulajevs.

A lett támadó az észt bajnokság 2011-es évadában 46 gólt szerzett, amivel régi rekordot állított be, mégsem kap semmilyen díjat. Pedig 1977 óta egyetlen futballista sem volt, aki ennél többször lett volna eredményes az európai első osztályú bajnokságokban (35 éve a Dinamo Bukarest focistája, Dudu Georgescu 47 gólt rúgott).

A csatár nagy pechje, hogy az 1996-97-es idény óta az európai Aranycipő odaítélésekor a különböző erősségű bajnokságokat súlyozzák, aki az öt topligában rúgja a gólokat, annak minden egyes találata dupla pontot ér, míg a 6-21. helyen álló ligák gólszerzőinél másfélszeres szorzót alkalmaznak. Cekulajevs 46 gólja viszont csak 46 pontot ér, egy topligában szereplő csatár ezt már 23 góllal eléri.

Forrás: Facebook/Aleksandrs Cekulajevs

Cekulajevs 2011-ben a tavaszi-őszi rendszerű észt bajnokságban, a JK Trans Narva színeiben 35 meccsen jutott el 46 gólig, és várható volt, hogy jó ideig a versenybe csak később bekapcsolódó, ősszel kezdődő topligák gólvágói előtt lesz majd az Aranycipő-várományosok listáján.

Messi a múlt vasárnap mesternégyessel előzte meg

A lett csatár is jól tudta, hogy például a tavaly 40 bajnoki gólt szerzett Cristiano Ronaldo vagy a 2010-ben 34 góllal aranycipős Lionel Messi számára csak idő kérdése volt, hogy melyikük mikor éri el a 24. gólját. A portugál a huszonnyolcadikat szerezte szombaton, az argentin pedig nyolc pontot érő mesternégyessel jutott el a huszonhetedik találatáig vasárnap.

A gólgyáros ettől függetlenül január 9-én még azzal dicsekedhetett, hogy vezet Messi és Ronaldo előtt. Az Európai Labdarúgó Szövetség weboldalán címlapsztori volt a Cekulajevs-negyvenhatos, igaz, az UEFA.com cikke már a címében (Aranycipő: közelítenek a riválisok Cekulajevshez) sejtette, hogy hamarosan megelőzik a 26 éves játékost.


Ha nem most, hanem 1996 előtt rúgott volna 46 gólt, akkor csak két alkalommal nem lett volna elég a mostani teljesítménye az Aranycipőhöz az 1967 óta tartó versengésben, és elmondhatná magáról, hogy túlszárnyalta Eusebiót, Marco van Bastent, Gerd Müllert, Hugo Sánchezt vagy épp Hriszto Sztoicskovot.

Máltáról a Bajnokok Ligájába?

Cekulajevs mégsem bírálja a jelenlegi rendszert: "Mi mást tehetnék, tiszteletben tartom a szabályokat. Kétségtelen, hogy Spanyolországban, Olaszországban vagy Angliában nehezebb gólokat szerezni, ettől függetlenül úgy gondolom, hogy 46 gólig nehéz eljutni, a világ akármelyik bajnokságában is futballozol."

A rigai születésű futballistáról azt gondolhatnánk, hogy észt gólkirályként jobbnál jobb ajánlatok közül válogathatott a télen, ám erről nem volt szó: február 8-án a máltai FC Valletta csapatához igazolt, ami talán még előrelépésnek sem nevezhető.

Forrás: Facebook/Aleksandrs Cekulajevs

Cekulajevs azonban a szigetre is nagy tervekkel érkezett: "A máltai bajnokság nagy fejlődésen megy keresztül, nekem tetszik a hely, és a helyi szurkolók szeretete is meghatározó. Ráadásul egy olyan klubhoz igazoltam, amelyik már nagyon sok mindent megnyert, és szeretném őket még több sikerhez hozzásegíteni. Aztán ki tudja, lehet, hamarosan itt is a Bajnokok Ligája hivatalos dalát fogjuk majd hallani?"

Hívták Németországba is, a Duisburg figyelt fel a gólérzékenységére, de végül semmi nem lett a klubváltásból. "Egyszerűen nem jutottunk egyezségre, de én semmit nem bántam meg. Hogy miért? A Bundesliga II. 12. helyezettjéről beszélünk."

Inzaghi a kedvenc, a Barca unalmas

Cekulajevs 24 góllal előzte meg az észt góllövőlista második helyezettjét, azt mondja, a gólszerzésért él. "Filippo Inzaghi pályafutása inspirál, és nem tudom, hogyan, de ha hozzám kerül a labda, végül valahogy mindig bekerül a hálóba."

Észtországban nagy népszerűségre tett szert, és Máltán is mindenki tudja róla, hogy ő a 46 gólos csatár, egyedül a lettek szövetségi kapitánya nem figyelt fel még rá. "Biztos vagyok benne, hogy az edző hívni fog. Eddig csak azért nem kerültem be a csapatba, mert két hónapja csapat nélkül vagyok, és nem tudtam normális körülmények között edzeni. De azért jöttem Máltára, hogy sok gólt lőjek, és ezáltal bekerüljek a válogatottba."

Cekulajevs kedvenc csapata a Milan, de szereti a Real Madrid játékát is, a Barcelonáét viszont unalmasnak találja.

A francia L'Équipe magazin az 1966-67-es futballévad óta díjazza az európai élbajnokságok legjobb góllövőit. Az első nyertes a portugál Eusebio (Benfica) volt 43 góllal. 1991-ben a sportlap néhány évre felfüggesztette a díj odaítélést, mivel a ciprusi szövetség állítása szerint egy játékosuk 40 gólt rúgott, többet, mint a macedón nyertes Darko Pancev (az egykori Crvena Zvezda-kiválóság nem is kapta meg a díjat, csak 2006-ban, utólag). A L'Équipe ez után az 1996/1997-es szezon végéig nem hirdetett győztest (igaz, az Adidas megtette ezt helyette), majd megváltoztatta a szabályokat. Ettől kezdve lépett életbe a kétszeres és másfélszeres súlyozás, a változtatás utáni első nyertes a barcelonai Ronaldo volt 34 góllal, a jelenlegi címvédő pedig portugál névrokona 40 találattal. Cristiano Ronaldo most is élen áll 28 góllal és 56 ponttal, igaz, Lionel Messi csak egy gólra van tőle. Esélyes még a 22 gólos Arsenal-csatár Robin Van Persie.