Vágólapra másolva!
Legutóbbi öt találkozóján nem tudott nyerni a Chelsea, és a Napoli elleni idegenbeli BL-mérkőzésen sem a londoniak az esélyesek. André Villas-Boas alatt az angol sajtó szerint inog a kispad, ráadásul az edzésen heves vitába keveredett a játékosokkal, akik szemére vetették, hogy nem megfelelő taktikával játszatja őket. Eredetileg a generációváltást is neki kellett volna véghez vinnie a csapatnál, de jelen állás szerint annak is örülhet majd, ha BL-szereplést kiharcolja.

José Mourinhónak nem csak azért volt jó hétvégéje, mert csapata, a Real Madrid magabiztosan verte a Racing Santandert, és tíz ponttal vezeti a spanyol bajnokságot a Barcelona előtt. Annak is örülhetett, hogy két európai sztárklub, az Internazionale és a Chelsea drukkerei is az ő nevét skandálták. Londonban André Villas-Boas ennek ellenére nem aggódik az állása miatt, szerinte csak az a lényeg, hogy a klub tulajdonosa, Roman Abramovics támogatja őt.

Se generációváltás, se eredmények

A Chelsea jelenleg csak az ötödik a Premier League-ben, így elvileg nincs messze a BL-indulást érő negyedik helytől, ám nagy csatát kell vívnia az Arsenallal, a Newcastle-vel és Liverpoollal. Ráadásul a csapat formája is kiábrándító, legutóbbi öt tétmérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, a bajnokságban három döntetlen mellett az Evertontól 2-0-ra kikapott, és az FA-kupában sem bírt a Birmingham Cityvel.

A következő találkozó a Bajnokok Ligájában jön a Napoli ellen idegenben, sokak szerint a BL az utolsó lehetőség Villas-Boas számára, hogy megmentse állását.

Azt már a nyáron is sejteni lehetett, hogy a portugálnak nem lesz könnyű dolga a Stamford Bridge-en, elvégre kimondva-kimondatlanul azzal a feladattal bízták meg, hogy levezényelje a régóta esedékes generációváltást. A Chelsea gerincét ugyanis továbbra is a Mourinho által a csúcsra járatott futballisták alkották, Petr Cech, Frank Lampard, John Terry, Didier Drogba és Ashley Cole gyakorlatilag öt éve alapember. A fiatalítás és a taktika megújítása mellett ugyanakkor az eredményekre is ügyelni kellett, és ezzel bizony akadnak problémák, ráadásul Villas-Boas az angol sajtó szerint a régi játékosokkal sem tudta maradéktalanul elfogadtatni magát.

A Portóból hozott stílus ellen lázad a csapat

Mindezt maga a szakember is elismerte néhány nappal ezelőtt, amikor az egyik sajtótájékoztatón kijelentette, a futballistáknak nem kell támogatniuk őt, elég, ha a tulajdonos kitart mellette. Az ellentétre akkor derült fény, amikor az Everton elleni vereséget követően az előzetes tervekkel ellentétben vasárnap is edzést tartott, amelyen heves vitába keveredett a játékosokkal, akik elmondták, hogy az általa választott taktika nem fekszik nekik. Villas-Boas ugyanis igyekezett alapjaiban megváltoztatni a Chelsea játékstílusát, azt szerette volna, ha hasonlóan futballozik, mint korábbi együttese, a Porto, vagyis már az ellenfél térfelén letámad, sokat birtokolja a labdát, feljebb tolja a védővonalát. Ehhez azonban szinte tökéletes összhang kell, és a Chelsea bizony még csak tanulja ezt a felfogást, ennek köszönhetőek a gyengébb eredmények.

Forrás: AFP/Ian Kington
Egyre bizonytalanabb a portugál edző jövője

A szezon második felében ugyan Villas-Boas nem erőltette mindig ezt a szisztémát, és többször is visszanyúlt a megszokott játékrendszerhez, azonban a lényeg nem változott, eltökélten kitartott az elvei mellett.

A kérdés már csak az, hogy az egyesület tulajdonosa, Roman Abramovics kitart-e mellette, mert az orosz üzletemberre korábban nem volt jellemző az edzőkkel szembeni türelem. Carlo Ancelottit az első trófea nélküli idény után menesztette, pedig előtte duplázott a klubbal, és az ezüstérem egyáltalán sem volt rossz eredmény.

Az edző helyett Drogba tüzelte a csapatot

Az ominózus vasárnapi edzésen, amelyen Villas-Boas állítólag vitába keveredett a focistákkal, Abramovics is jelen volt, pedig a tulajdonos nem számít gyakori látogatónak a Chelsea tréningjein. A tulajdonos az elmúlt hetekben két foglalkozásra is kilátogatott, aminek az edző nem tulajdonított nagy jelentőséget, ellentétben a sajtóval, amely rögtön úgy értelmezte a történéseket, hogy Villas-Boas állása veszélybe került.

"Semmi problémám nincsen Abramoviccsal, a kapcsolatunk tökéletesnek mondható. Megbeszéltük, hogy miként lehetne kijavítani, ami jelenleg nem stimmel. Egyáltalán nem érzem a nyomást, bár tudom, hogy eredményeket kell elérnem" - fogalmazott az edző.

Az öltözőben már nehezebb a helyzet. Villas-Boas előző klubjának, a Portónak az elnöke, Pinto da Costa szerint a futballisták még mindig tartják a kapcsolatot José Mourinhóval, rendszeresen SMS-t küldenek neki, a hét végi, Birmingham City elleni kupameccsen pedig az ESPN értesülései szerint a szünetben Didier Drogba mondott beszédet a csapatnak az öltözőfolyósón. Ez utóbbi állítást Villas-Boas vehemensen cáfolta, de az jelzés értékű, hogy bár az elefántcsontparti csatár folyamatosan hangsúlyozza, hogy szívesen maradna a klubnál, az egyesület nem akarja meghosszabbítani nyáron lejáró szerződését.

www.global-soccer.eu