Vágólapra másolva!
A spanyol sportsajtó biztosra veszi, hogy eldőlt az aranyérem sorsa, hiszen a Real Madrid előnye már tíz pont az FC Barcelonával szemben. A katalánok Camp Nouban továbbra is félelmetesek, idegenben azonban sem Messinek nem megy, és a bírók sem túl szigorúak a labdabirtoklást szabálytalanságokkal megtörő ellenfelekkel szemben. 

Az Osasuna sorozatban a második idényben döntheti el a spanyol bajnokságot. Az előző idényben január végén, hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Real Madridot, amelynek a hátránya így hét pontra nőtt a Barcelonával szemben. Idén fordult a kocka: ezúttal a Barca kapott ki Pamplonában, Messiék lemaradása ezzel immár tíz pont a Real mögött.

Forrás: AFP/Josep Lago

Messi csak a Camp Nouban villog

Spanyolországban gyakorlatilag mindenki elkönyvelte, hogy a bajnoki cím sorsa eldőlt, hiszen a hátralévő 13 bajnokin kellene a Realnak elveszíteni tetemes előnyét, feltételezve, hogy a Barcelona minden meccsét megnyeri. Mindez azt jelenti, hogy a Real akár háromszor is kikaphat, még akkor is az élen maradna, márpedig a madridiak eddig csak két vereséget szenvedtek. Egy évvel ezelőtt a Realnak 22 forduló után mindössze két ponttal volt kevesebb, mint most, José Mourinho csapata az előző idényben ennyi mérkőzés alatt 56 pontot szerzett, de ez akkor csak a második helyre volt elég. A Barcelona ugyanis a 2010-2011-es bajnokságban 22 mérkőzés után 61 pontnál járt, amihez képest a mostani 48 bizony nagyon kevés.

Josep Guardiola csapata a gyengébb idegenbeli mérlege miatt maradt le ennyire. Hazai pályán a Barcelona több pontot szerzett, mint legnagyobb riválisa, a Camp Nouban egészen elképesztő a produkciója: 11 mérkőzésből 10 győzelem és egy döntetlen, 45 szerzett és mindössze három kapott gól. Vendégként 11 találkozóból a Barcelona csak négyet nyert meg, és főleg a gólok számában hatalmas a különbség, hiszen idegenben a csapat mindössze 18 gólt termelt. A többi stadionban Messinek sem megy a játék: 23 gólja közül csak négyet rúgott idegenben, egyszer Bilbaóban, háromszor pedig Málagában volt eredményes.

Forrás: AFP/Ander Gillenea

Hét sárga hét szabálytalanságért

Pedig a statisztikák azt mutatják, hogy a Barcelona az idegenbeli meccseken is nagy fölényben játszik, hasonlóan magas arányban birtokolja a labdát, mint a Camp Nouban, és a gólszerzési kísérletek száma sem sokkal kevesebb, a Whoscored.com honlapja szerint otthon meccsenként átlagban 8,8, idegenben pedig 6,6 alkalommal találja el a kaput. Jelentős különbség van viszont az elszenvedett szabálytalanságokban,a Barca több szabadrúgást kap vendégként, mint otthon. A legutóbbi, Osasuna elleni összecsapáson például a pamplonaiak 23-szor, a katalánok pedig hétszer szabálytalankodtak.

Ez is jól mutatja, hogy a legtöbb csapat igyekszik sok szabálytalansággal megállítani a Barcát, kizökkenteni ritmusából anélkül, hogy annak súlyosabb következménye lenne. Pamplonában a hazaiak mindössze két sárga lapot kaptak, míg a Barcelona hét szabálytalansággal hét sárgát szedett össze. Nem csoda, hogy a Barca-szurkolók szerint a játékvezetők nem pártfogolják a csapatot, és inkább a Realnak kedveznek, amit annak hangoztatásával is próbálnak bizonyítani, hogy míg a madridiak ebben a szezonban már tíz tizenegyest rúghattak, addig a Barcelona csak hármat.

Forrás: AFP/Ander Gillenea

A bajnoki cím már nem fontos

A Villarreal elleni gól nélküli döntetlen után már a játékosok is felemelték a hangjukat a jelenség ellen. Xavi például kijelentette: "Úgy érzem, hogy minket jobban büntetnek, mint más csapatokat", míg Víctor Valdés így fakadt ki: "A szezon során több tiszta tizenegyest sem ítéltek meg nekünk". Guardiola persze nem fogalmazott ilyen élesen. "A Barca nem panaszkodik a bírókra. Az teljesen más, ha elmondjuk, hogy bizonyos szituációban tizenegyest kellett volna kapnunk. Idegesítő, ha a játékvezető hibázik a kárunkra, de ilyenkor azt gondolom: hibázott, de tudom, hogy legközelebb egy döntés lehet, hogy nekünk kedvez majd. Ezzel együtt kell élni" - nyilatkozott higgadtan az edző.

Az Osasuna ellen ugyanakkor már Guardiolánál is elszakadt a cérna, hevesen reklamált a partjelzőnél, aki les miatt nem adta meg a hajrában Alexis Sánchez egyenlítő találatát.


Más kérdés, hogy a meccs előtt úgy tűnt: Guardiola a tekintélyes hátrány miatt prioritásokat állított fel, és a fontossági sorrendben nem a Primera División áll az élen. A pamplonai meccs két kupamérkőzés között volt: három nappal korábban a Barca a Valencia ellen lépett pályára a spanyol kupa elődöntőjének visszavágóján, három nappal a bajnoki után pedig a Leverkusen elleni BL-nyolcaddöntő következik. Így aztán az Osasuna ellen Xavi, Iniesta és Fabregas is csak kispados volt, és csak utóbbi állt be az utolsó 20 percre. A Valencia ellen Xavi és Fabregas is kezdett, és aligha tévedünk nagyot, ha úgy véljük, hogy Leverkusenben is játszani fognak.

Persze nem véletlen, hogy néhány alapember pihent, mivel a Barcelona amúgy is rendkívül szűk keretét ebben a szezonban sokkal inkább sújtották a sérülések, mint korábban. Iniesta az előző szezonban mindössze hatszor hiányzott a kezdő tizenegyből, most már tizenegyszer, David Villa ebben a szezonban már aligha léphet pályára, és sokat volt kénytelen kihagyni Xavi és Gerard Piqué is. A nyári szerzemények közül Alexis Sánchez csak a meccsek felén kezdett, Fabregas számára pedig a téli szünet lehetett szokatlan, profi karrierje során ilyet sohasem tapasztalt.

Januárban ráadásul különösen feszített volt a program, a Barca egy hónap alatt nyolc meccset játszott, így teljesen érthető, hogy Guardiola inkább a két kupasorozatra koncentrál. Három bajnoki arany után egy negyedik már aligha jelent komoly motivációt azoknak a focistáknak, akik már minden lehetséges trófeát megnyertek, a spanyol kupában viszont már ott vannak döntőben, a BL-cím megvédésével a olyat tehetnek, ami korábban még senki nem sikerült.

www.global-soccer.eu