Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség szombat este a Liszt Ferenc Repülőtéren - a tavaly kiadott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján - őrizetbe vette, vasárnap pedig gyanúsítottként kihallgatta S. László volt futballistát jelentős kárt okozó csalás kísérlete és vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

A megalapozott gyanú szerint S. László tavaly egy olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett a tagja, amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten öt főszervező állt, közöttük az S. Lászlóhoz kapcsolódó K. Zoltán - áll a Központi Nyomozó Főügyészség [origo]-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

A közlemény szerint a bűnszervezet célja az volt, hogy a külföldi fogadóirodák kínálatában is szereplő futballmérkőzések végeredményét befolyásolja játékvezetők és játékosok segítségével. Ezt követően a manipulált mérkőzések eredményére különféle, többnyire illegális fogadóirodákban pénz tettek.

S. Lászlónak mint a bűnszervezet egyik főszervezőjének, K. Zoltán egyik fő segítőjeként, a bűnszervezet egyik pénzfutáraként az volt a feladata, hogy a kiválasztott mérkőzéssel kapcsolatban megszervezze a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését. Ennek megtörténte után a bűnszervezet vezetője az illegális fogadóirodákban beépített emberei segítségével a befolyásolt mérkőzésre több százezer eurós fogadásokat kötött. A mérkőzésekkel kapcsolatban felmerült összes költséget, benne a fogadásokra szánt összegeket a bűnszervezet vezetője bocsátotta az egyes szervezők és a fogadóirodák rendelkezésére.

Ennek keretében S. László K. Zoltánnal együtt 2011 februárjában - a bűnszervezet irányítójának megbízásából, játékosok megvesztegetésével - finn első ligás mérkőzések eredményét kívánta befolyásolni, illetve ázsiai fogadóirodáknál azokra fogadásokat kötni.

S. László vasárnap a vallomástételt megtagadta, jelenleg őrizetben van.

A gyanúsítottat a Központi Nyomozó Főügyészség már tavaly megpróbálta őrizetbe venni, ám a New Yorkban tartózkodó S. László július 7-én nem szállt fel a Budapestre tartó járatra, így az elfogása meghiúsult. Ezután nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, és tavaly július 28-án Limában el is fogta a perui hatóság. Magyarország és Peru között nincs kiadatási egyezmény érvényben, azonban S. László maga kérte kiadatását, amelyhez a perui hatóságok hozzájárultak.

A kiadatásig eltelt mintegy fél év alatt S. László Peruban kiadatási letartóztatásban volt - mondta el az [origo] érdeklődésére Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, hozzátéve, hogy a kiadatás rekordgyorsaságúnak számít, hasonló esetekben nem ritka a másfél éves ügyintézés.

Vasárnap S. Lászlóval szemben ötrendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás kísérlete és nyolcrendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúját közölték. Az ügyben eddig összesen 17 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként.