Vágólapra másolva!
Az Afrika-kupán előzetesen Elefántcsontpart volt az egyik legnagyobb favorit, végül döntőt is játszott, ott azonban nagy meglepetésre büntetőkkel alulmaradt Zambiával szemben. A kudarc különösen fájó lehet Didier Drogbának, aki az évtized egyik legjobb afrikai játékosaként még mindig nem tudott kontinenstornát nyerni, már a második fináléját bukta el tizenegyesekkel, ráadásul másodszor hibázott sorsdöntő helyzetben.

Ha 2000-es évek legjobb afrikai labdarúgóját kell megnevezni, akkor Samuel Eto'o mellett valószínűleg mindenki Drogbát említi. A kameruni ugyan valamivel sikeresebb, hiszen kétszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját (Drogbának egyszer sem sikerült), azonban az elefántcsontparti eredményességben nem sokkal marad el tőle. A Chelsea erőssége kétszer is gólkirály volt a Premier League-ben, háromszoros angol bajnok és FA-kupa-győztes, és ha még két gólt szerez ebben a szezonban, akkor meglesz a 100. találata az angol élvonalban.

Drogba 2003 és 2010 között csak egyszer nem végzett dobogón az év játékosa választáson Afrikában, kétszer pedig őt találták a legjobbnak. Mindezek alapján aligha kétséges, hogy az elmúlt időszak egyik legkiemelkedőbb egyénisége, a kontinenstornákkal viszont nem volt szerencséje. Míg Eto'o 2000-ben és 2002-ben is megnyerte az Afrika-kupát, addig Drogbának csak két ezüstérem jutott, ráadásul Elefántcsontpart mindkétszer tizenegyesekkel bukta el a finálét.

2006-ban ziccert és büntetőt rontott a döntőben

Ugyan Drogba már 2002-ben bemutatkozott a válogatottban, de a 2006-os Afrika-kupa volt az első, amelyen pályára lépett (két évvel korábban Elefántcsontpart nem jutott ki). A válogatott akkor is favorit volt, tele topligákban szereplő játékosokkal.

Drogba a torna egyik sztárjának számított, hiszen a 2006-os vb selejtezőiben kilenc gólt szerzett, és klubjában, a Chelsea-ben is ontotta a gólokat. Az Afrika-kupán is ennek megfelelően teljesített, három gólt szerzett, ebből kettő 1-0-s győzelmet jelentett. A döntőben azonban a házigazda egyiptomiak ellen nem tudott betalálni, pedig a lehetősége meglett volna rá: negyedórával a lefújás előtt hatalmas ziccerben kapu fölé lőtt (a videón 7:35-nél).


A trófea sorsa így tizenegyesekkel dőlt el, és Drogba lövését Esszam el-Hadari védeni tudta, így Egyiptom lett Afrika bajnoka.

Ennek ellenére 2006-ban őt választották a kontinens legjobbjának, és két évvel később az elefántcsontpartiak megint favoritként érkeztek a tornára. Drogba ismét három gólt szerzett, de ezúttal már az elődöntő a végállomást jelentette, Egyiptom ugyanis megint jobbnak bizonyult. Újabb két év elteltével pedig már a legjobb négy közé sem jutott be Elefántcsontpart, a negyeddöntőben Algéria hosszabbításban 3-2-re verte. Drogbáéknak szerencséjük sem volt, hiszen a ráadásban a játékvezető egy teljesen szabályosnak tűnő gólt nem adott meg les címén (a videón 3:05-nél).


Jövőre még próbálkozhat

Ilyen előzmények után következett az idei torna, ahol a kontinens nagyágyúi közül többen is hiányoztak. Nem jutott ki Nigéria, Kamerun, Egyiptom és Dél-Afrika sem, így aztán Ghána mellett Elefántcsontpart volt a legnagyobb esélyes. Drogba igazi vezéregyéniségként futballozott: az első csoportmeccsen Szudán ellen ő szerezte meg a vezetést, majd a negyeddöntőben a házigazda Egyenlítői Guinea ellen kétszer is eredményes volt. Ezen a meccsen 0-0-s állásnál kihagyott egy tizenegyest, ám ennek ellenére, amikor a döntőben Zambia ellen a második félidőben büntetőt kaptak, akkor gondolkodás nélkül odaállt a labda mögé. Megnyerhette volna a tornát csapatának, azonban a léc fölé lőtt.


Lelki erejét mutatja, hogy a büntetőpárbajban ötödik rúgóként sem hibázott, ám két társa, Kolo Touré és Gervinho igen, így maradt az ezüstérem.


Drogba pályafutása így tulajdonképpen ugyanúgy alakult, mint a korábbi chelsea-s csapattárs Michael Ballacké, aki hiába volt évekig posztján a világ egyik legjobb játékosa, illetve vezére a német válogatottnak, a legfontosabb trófeákról mindig lemaradt (2002-ben vb-, 2008-ban Eb-, illetve mindkét évben BL-döntőt is bukott).

Az Afrika-kupán szerepelt elefántcsontparti keretben Drogba volt a legidősebb, márciusban már 34 éves lesz, nem csoda, hogy a torna után sokakban felmerült: lehet, hogy ez volt a hattyúdala ezen a szinten.

A francia szövetségi kapitány, Francois Zahoui mindenesetre kétértelműen nyilatkozott: "Természetesen most mindenki csalódott, de a vereség miatt nem fogunk megszabadulni a focistáktól. Meglátjuk, mit lehet tenni, szükség van-e generációváltásra".

Az afrikai szövetség azon döntése, miszerint az Afrika-kupa áttér a páratlan évekre, azonban segíthet Drogbának, hiszen így csak egy évet kell várni, hogy megint megpróbálja.

www.global-soccer.eu