Vágólapra másolva!
Története legsúlyosabb vereségét szenvedte el az európai kupaporondon az Arsenal, amely a BL-nyolcaddöntő első meccsén 4-0-ra kikapott a Milantól. Kevin-Prince Boateng bombagólt lőtt, Robinho duplázott, Zlatan Ibrahimovic nagyot játszott a Milanban, az Arsenal pedig halovány teljesítményt nyújtott. A meccset Kassai Viktor vezette.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Milan (olasz) - Arsenal (angol) 4-0 (2-0)
Milánó, San Siro
v: Kassai (magyar)
Milan: Abbiati - Abate, Thiago Silva, Mexes, Antonini - Nocerino, Van Bommel, Seedorf (Emanuelson, 12.) - Boateng (Ambrosini, 70.) - Robinho (Pato, 84.), Ibrahimovic.
Arsenal: Szczesny - Sagna, Vermaelen, Koscielny (Djourou, 44.), Gibbs (Oxlade-Chamberlain, 68.) - Song, Arteta, Rosicky, Walcott (Henry, 46.), Ramsey - Van Persie.
gól: Boateng (15.), Robinho (38., 49.), Ibrahimovic (79., 11-esből)
sárga lap: Antonini (45+3.), Mexes (62.), Song (72.), Djourou (78.), Ambrosini (81.)

Valószínűleg összerezzentek a Milan-szurkolók, amikor decemberben kiderült, hogy az Arsenalon kéne szeretett csapatuknak túljutnia a BL nyolcaddöntőjében, az angolok ellen ugyanis az elmúlt években minimális sikerélmény sem jutott Nestáéknak.

Sorrendben az Arsenal, a Manchester United és a Tottenham ejtette ki a Milant, és mindhárom angol csapat győzni tudott a San Siróban, Arsene Wenger csapata például 2008 tavaszán Fabregas és Adebayor góljaival nyert 2-0-ra a londoni 0-0 után.

A Milannál Mexes párharcot nyert Nestával szemben, a copfos francia kezdett a védelem közepén Thiago Silva mellett, elöl pedig Robinho volt Ibrahimovic párja, és mögöttük Boatengnek kellett nyomulnia, aki sérülés után tért vissza. A vendégeknél Gibbs bekerült a védelembe, így Mertesacker ment a padra, a középpályán pedig Ramseyre szavazott Wenger Oxlade-Chamberlainnel szemben.

Seedorf már a meccs előtt ünnepelhetett, egyrészt azért, mert a Parma ikszelt a Juventusszal a Serie A korábbról elhalasztott mérkőzésén, másrészt azért, mert századik nemzetközi kupameccsét játszotta a Milanban, ennél többet csak Maldini (168), Costacurta (116) és Gattuso (101) teljesített piros-fekete mezben.

Az első öt percben mindkét csapatnak volt egy-egy lövése, de sem Rosicky, sem Seedorf nem találta el a kaput. Lendületesen kezdtek a csapatok, a Milannál a jobbhátvéd Abate az Arsenal 16-osánál is feltűnt, de lövésszerű beadása az oldalhálóba hullott. Seedorfnak nem sokáig tartott 100. milanos európai kupameccse, már a lövése után mutatta, hogy baj van, később ápolták is, megpróbálta folytatni, de nem ment neki, honfitársa, Emanuelson váltotta.

Emanuelson első labdaérintéséből gólt szerezhetett volna, de annyira meglepődött azon, hogy elé került a labda, hogy szinte belebotlott. A 15. percben aztán jött a hangrobbanás a San Siróban: Nocerino emelt beinduló Boateng elé, aki hatalmas gólt akasztott, a labda a lécről vágódott a hálóba (1-0).


Öt perccel később Nocerino sem akarta a gólvonalig vinni a labdát, de 17 méteres bombája elsüvített a léc fölött. A félidő közepén magára talált az Arsenal, de ez csak labdabirtoklásban mutatkozott meg, helyzetig nem jutott el a vendégcsapat. A Milan kissé hátrébb tolta az állásait, és várt a kontrákra, de Ibrahimovic Inzaghi fénykorát idézve folyton lesre szaladt. A 38. percben is lesgyanús helyzetből rajtolt a svéd csatár, aki végignyargalt a bal szélen, majd belőtte a labdát, a nem éppen fejjátékáról híres Robinho pedig hat méterről a bal sarokba bólintott (2-0).


Az első félidő hosszabbításában Ibrahimovic előbb Boatenget, majd Antoninit ugratta ki remek passzal, a ghánai az oldalhálóba bikázott, míg a balbekk keményen összecsúszott Szczesnyvel, de egyikük sem sérült meg szerencsére.

Arsene Wenger cserélt a szünetben, a halovány Walcott helyére az Amerikába a meccs után visszatérő Henry érkezett. A francia sztár talán még át sem izzadta a pólóját, amikor már 3-0-ra vezetett a Milan, Ibrahimovic passza elsőre nem tűnt jónak Robinhónak, de egy Arsenal-védő elcsúszott, Robinho így lőhetett, és 18-ról a jobb alsót választotta (3-0).


Az 57. percben az Arsenal végezhetett el szögletet, mégis a Milan jutott el helyzetig, Robinho és Emanuelson vezette a kontrát, amelynek a befejezése a balhátvéd Antoninire jutott, aki méterekkel lőtte a kapu mellé a labdát a nagy sprint után.

Forrás: AFP
Van Persie arckifejezése mindent elárul

A 66. percben először kellett komoly védést bemutatnia Abbiatinak, Henry sarokkal tette fel a labdát lövésre Van Persie-nek, aki kapásból rá is tűzte, és az olasz kapus nagyot nyújtózva tolta ki a labdát. Tíz perccel később megint Van Persie adott munkát Abbiatinak, de jobbos lövése nem volt elég erős. A 79. percben Ibrahimovic csinált meg egy cselt Djourou mellett, aki belépett a svéd elé, a csatár elesett, Kassai pedig büntetőt ítélt, amit Ibrahimovic a jobb alsóba lőtt, Szczesny beleért, de nem védhette (4-0).


Az Arsenal minden támadásnál Van Persie-t kereste, Henry meg is találta egy jobb oldali beadással, de a holland fejesét Abbiati bravúrral védte, a kipattanót pedig eltakarította Abate. A visszavágóra így kényelmes előnnyel készülhet a Milan, az olasz drukkerek pedig abban bízhatnak, hogy nem ismétlődik meg a 2004-es rémálom, amikor a Deportivo a milánói 1-4 után hazai pályán 4-0-ra győzve jutott tovább a negyeddöntőből.