Vágólapra másolva!
Három mesterhármas született múlt héten a topligákban, kettőt középpályások szereztek - teljesítményükkel mindannyian bekerültek hét világválogatottjába, akárcsak a zambiaiak tizenegyesölő kapusa és a Liverpool elleni rangadót eldöntő Wayne Rooney.

Kapus
Kennedy Mweene (Zambia): Az Afrika-kupa hatalmas meglepetést hozott, hiszen a zambiai csapatot előzetesen senki sem sorolta az esélyesek közé. Mweene igazi tizenegyesölőnek bizonyult: az elődöntőben Asamoah Gyan büntetőjét fogta meg, a döntőben Didier Drogba is hibázott ellene, majd egyszer a büntetőpárbajban is hárítani tudott.

Hátvédek
Martín Cáceres (uruguayi, Juventus): A torinóiak hét végi bajnokija elmaradt ugyan a Bologna ellen, de szerdán az Olasz Kupában kiharcolták a döntőbe jutást. Az AC Milan elleni visszavágón a januárban a Sevillától igazolt Cáceres volt a főhős, a jobbhátvéd ugyanis kétszer is eredményes volt.

Joleon Lescott (angol, Manchester City): A csatároknak ezúttal nem ment a játék az angol bajnokság listavezetőjénél, de a csapat így is be tudta gyűjteni a három pontot az Aston Villa ellen, miután a középhátvéd Lescott egy szöglet után közelről a hálóba bombázott - ha már hátul nem volt sok dolga.

Paulo da Silva (paraguayi, Real Zaragoza): Pintér Ádám csapata még mindig sereghajtó a Primera Divisiónban, de a hét végén felcsillant a remény, hiszen idegenben sikerült legyőzni az Espanyolt. A védelem magabiztosan állt a lábán, és a középhátvéd Da Silva gólt is fejelt.

Szenad Lulic (bosnyák, Lazio): A hétvégi rögbimérkőzés miatt a rómaiak már csütörtökön lejátszották hazai bajnokijukat a Cesena ellen. A Lazio már az első félidőben emberhátrányba került, az ellenfél pedig 2-0-ra vezetett, mégis fordítottak 3-2-re hazaiak. A kényszerűségből balhátvédet játszó Lulic is góllal járult hozzá a feltámadáshoz.

Középpályások
Martin Harnik (osztrák, Stuttgart): Bruno Labbadia alighanem megbánta, hogy a hétközi, Bayern München elleni kupameccsen Harnikot csak a cserék közé jelölte. Hajnal Tamásék a bajoroktól kikaptak, a hét végén azonban 5-0-ra verték a Herthát, és az osztrák középpályás kezdőként mesterhármast vágott.

Raúl García (spanyol, Osasuna): A pamplonai együttes az ősszel 8-0-ra kikapott a Camp Nouban, ám hazai pályán visszavágott a Barcelonának. Ebben Raúl Garcíának hatalmas szerepe volt, hiszen a középpályás kiválóan játszott, benne volt csapata első két góljában is, a harmadikat pedig ő szerezte.

Petr Jirácek (cseh, Wolfsburg): A wolfsburgiak a télen szinte a teljes csapatukat kicserélték, és az új szerzemények közül a Freiburg ellen elsősorban Jirácek villogott. A cseh középpályás két találatával jelentősen hozzájárult a 3-2-es győzelemhez.

Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid): Majdnem egy félidőn keresztül úgy tűnt, hogy a madridiak nem tudnak élni a Barcelona botlásával, hiszen a Levante 1-0-ra vezetett a Santiago Bernabéu stadionban. Ekkor azonban jött Cristiano Ronaldo, és egy mesterhármassal elintézte, hogy a drukkereknek ne kelljen izgulniuk.

Csatárok
Peter Odemwingie (nigériai, West Bromwich): Gera Zoltán csapata a hét végén még messzebb került a kiesési zónától, köszönhetően a Wolverhampton elleni magabiztos győzelemnek. Az 5-1-es idegenbeli diadalból a nigériai támadó mesterhármassal vette ki a részét.

Wayne Rooney (angol, Manchester United): A MU és a Liverpool mérkőzése elsősorban nem a 90 perc alatt történtek miatt maradt emlékezetes, hanem a Suárez-Evra affér újabb felvonása okán, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Rooney kétszer is eredményes volt.

www.global-soccer.eu