Vágólapra másolva!
Megdöbbentő érvekkel próbálja magát kimenteni az adócsalás gyanújával perbe fogott Harry Redknapp. A Tottenham menedzsere azt állítja magáról, hogy nem tud írni, és betűzni sem, a számítógépet képtelen kezelni, és egy sms-t sem tud küldeni.

A Tottenham péntek esti FA-kupa-mérkőzésén a Watford ellen a londoniak kispadját legalább annyi fotós vette körül, mint amennyien a kapuk mögött helyezkedtek el. A fényképészek a Spurs edzőjére, Harry Redknappre voltak kíváncsiak, aki aznap bíróságon járt. A menedzsert azzal vádolják, hogy közel 300 ezer dollárnyi összeget nem vallott be a brit adóhatóságnak, ehelyett egy titkos monte-carlói bankszámlára gyűjtötte a pénzt, ami a Portsmouth átigazolásai után járt neki.

A vád szerint a Portsmouth elnöke, Milan Mandaric két ízben utalt át nagyobb összeget a szakember monacói bankszámlájára. Egyszer 145 ezer, egyszer pedig 150 ezer dollárt. Ezzel még nem lett volna probléma, hiszen Redknappnek a szerződése értelmében a Portsmouth sportigazgatójaként, majd edzőjeként járt a klub játékoseladásból származó nyereségéből 10, illetve 5 százalék. A gond ott kezdődött, hogy erről a bankszámláról, illetve a rajta lévő összegről a brit adóhatóságnak nem volt tudomása, és Redknapp akkor sem beszélt róla, amikor egy korábbi, 2006-os botrányát követően kihallgatták.

"Menthetetlenül rendezetlen vagyok"

A szakember ezt azzal magyarázta, hogy nem volt tisztában azzal, van-e egyáltalán pénz az ominózus számlán. Sőt, abban sem volt biztos, hogy a számla egyáltalán létezik-e, mivel Mandaricnak is volt hozzáférése, és állítása szerint az elnök azt mondta, hogy már elintézte a dolgot.

Az igazán érdekes mondatok azonban csak ezután jöttek. "Teljesen és menthetetlenül rendezetlen vagyok" - jelentette ki a tréner, aki sokak szerint a következő angol szövetségi kapitány lehet. "Nem is tudok adót csalni, azért fizetem a könyvelőmet, hogy figyeljen az ilyen dolgokra. Minden hivatalos irat, a csekkek, a fizetési papírok, banki levelek nála kötnek ki. Van ugyanis egy nagy problémám, úgy írok, mint egy kétéves, és nem tudok betűzni sem. Nem tudok bánni a számítógéppel, nem tudom, mi az az e-mail, soha az életemben nem küldtem faxot vagy sms-t."

A vád szerint azonban Redknapp tudott a titkos bankszámláról, már csak azért is, mert 2002-ben személyesen utazott Monacóba, hogy megnyissa. A számla neve Rosie47 volt - márpedig Redknapp 1947-ben született, és Rosie-nak hívják a kedvenc kutyáját.

Forrás: AFP/Ian Kington
Redknapp egy kétéves gyerek szintjére helyezte magát

A BBC 2006-os műsora óta folyik a nyomozás

A 64 éves edző nem először került a vádak kereszttüzébe az átigazolások után neki leeső összegek miatt. Amikor 2006-ban a BBC oknyomozó riportműsora, a Panorama A labdarúgás piszkos titkai címmel készített műsort a játékosügynökök és az edzők viselt dolgairól, Redknapp szintén főszereplő volt.

Akkor azzal vádolták, hogy szabályellenes módon a másik klub megkérdezése nélkül vette fel a kapcsolatot a Bolton Wanderers csapatkapitányával, Andy Todd-dal. A műsor nyomán az FA vizsgálatot indított a londoni rendőrség vezetésével, és összesen 17 transzfert ellenőrzött, ám a 2007 júniusára elkészült jelentésében azt írták, nincsen bizonyíték arra, hogy illegális kifizetésekre került sor.

Ennek ellenére Redknappet 2007. november 28-án a Portsmouth elnökével, Milan Mandariccsal, az ügyvezető igazgatóval, Peter Storrie-val és a játékosügynök Willie McKayjel együtt letartóztatták hamis könyvelés gyanúja miatt. Egy nappal később azonban vádemelés nélkül elengedték őket, és később a bíróság úgy döntött, hogy a rendőri eljárás jogszerűtlen volt, ezért Redknapp ezerfontos kártérítést is kapott.

A nyomozás azonban tovább folytatódott, és a trénert 2010 januárjában kétrendbeli adócsalás vádjával idézték bíróság elé, ez a per kezdődött el most január 23-án.

Egyedül Angliában üldözik a kenőpénzeket

A játékosügynökök és edzők kapcsolatát rengeteg legenda övezi, amelyek közül az egyik visszatérő vád, hogy vannak edzők, akik kenőpénzt fogadnak el a transzferek után, illetve egyes játékosokat a szakmai szempontokat félretéve csak azért szerepeltetnek, hogy azok eladhatóak legyenek. Bizonyíték persze szinte soha sincs, és mintha egyedül Angliában vennék komolyan a jelenséget. Anno az Arsenallal KEK-et nyert George Grahamet is megbüntették, most pedig Redknapp ügyében nyomoznak szívósan.

Az angol futball első kenőpénz-botránya 1993-ban robbant ki, amikor a Tottenham akkori elnöke, Sir Alan Sugar állítása szerint Terry Venables azt mondta neki a Nottingham Forest legendás edzőjéről, Nigel Cloughról: "Cloughie kedveli a kenőpénzt".

A Spurs Teddy Sheringhamet akarta megvenni a Foresttől, és Venables állítólag azt tanácsolta az elnöknek, hogy ajánljon fel némi készpénzt Cloughnak az ügyletet megkönnyítendő. Venables természetesen cáfolta, hogy ilyet mondott volna, Clough is abszurdnak tartotta a dolgot, de az FA vizsgálatot indított, ami öt évig tartott, és végül Clough jelentősen megromló egészségi állapota miatt ejtették a vádakat. Annak ellenére, hogy a Nottinghammel két BEK-et is nyert szakember 1987 és 1993 között valóban közel egymillió fontot szerzett ilyen módon az ebben az időszakban végrehajtott 58 átigazolásból.

Az Arsenal sikeredzője, George Graham nem úszta meg ilyen olcsón. Az FA egy évre eltiltotta 1994-ben, mert 425 ezer fontot kapott a norvég játékosügynöktől, Rune Haugétól Pal Lydersen, illetve John Jensen szerződtetését követően.

Később az Aston Villánál dolgozó John Gregory ellen indult eljárás 2002-ben, amelynek során összesen 20 transzfert vizsgáltak, de végül ebben az ügyben sem született ítélet. Pedig még 2006-ban, a Stevens-vizsgálat idején az akkor a Luton Townt irányító szakember, Mike Newell kijelentette: "Ha kiderülne, hogy Graham az egyetlen, aki kenőpénz fogadott el az elmúlt tíz évben, akkor nagyon meglepődnék."

www.global-soccer.eu