Vágólapra másolva!
Bár Dzsudzsák Balázs átigazolását lényegében néhány nap alatt nyélbe ütötte a Dinamo Moszkva és az Anzsi Mahacskala, Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint a legértékesebb magyar játékos jól átgondolt döntést hozott, és a vételár nagyságrendje is jelzi, hogy az európai elitbe tartozik. Király Gábor úgy véli, a legfontosabb, hogy Dzsudzsák jól érezze magát, a mahacskalai szurkolók egy része pedig a vég kezdetét látja a szélső távozásában.  

Január másodikán jelentkezett a Dinamo Moszkva a játékost képviselő Stars and Friends menedzserirodánál, és jelezte, hogy leigazolná a szélsőt, aki előbb a menedzsmenttel egyeztetett, majd elfogadta a moszkvai klub ajánlatát - tudta meg az [origo] a Dzsudzsák médiaügyeit intéző Pajor-Gyulai Lászlótól.

"A 19 milliós vételárat sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretném, ezt az orosz lapok írták, Balázs és a menedzsment nem szeretne ebbe belefolyni" - nyilatkozta Pajor-Gyulai. A moszkvaiak egy különgépet küldtek Dzsudzsákért, aki szabadsága után hétfőn visszautazott Oroszországba, hogy tárgyaljon a Dinamóval, majd véglegesítse a szerződését.

"A jónál is van jobb" - mondta Pajor-Gyulai, amikor arról érdeklődtünk, mi áll Dzsudzsák átigazolásának hátterében, hiszen az Anzsi a leigazolásakor azt kommunikálta, a magyar játékos megszerzése az első lépés ahhoz, hogy a klub európai szinten is komoly tényező legyen.

Már Európában van

Pajor-Gyulai szerint nincs szó arról, hogy Dzsudzsák rosszul érezte magát a Mahacskalánál, és arról sem tud, hogy azért igazolna el, mert az új edző az orosz válogatott Jurij Zsirkovot favorizálná helyette. "A Dinamo korábban is figyelte Balázst, és mivel kellett neki egy balszélső, akcióba lendült. Abszolút előrelépésnek számít ez az igazolás, hiszen a nyolcadiktól a harmadik helyezetthez szerződik Dzsudzsák, amely ráadásul egy tradicionális nagycsapat, olyan nevekkel, mint Kevin Kuranyi" - véleményezte a klubváltást Pajor-Gyulai, aki szerint Oroszország az elmúlt években felkerült a futballtérképre. Amikor egy újságíró azt kérdezte tőle, Dzsudzsák miért nem igazol Európába, Pajor-Gyulai azt felelte, szerinte már ott van.

Király Gábor, Dzsudzsák válogatottbeli csapattársa szerint önmagában nem sokat mond a tény, hogy Dzsudzsák az egyik orosz csapatból a másikba igazolt. "Az a fontos, hogy jól érezze magát, hogy rendszeresen játsszon, ha ezt úgy tudja megoldani, hogy klubot vált, akkor nem lehet vitatni a döntését. Egyelőre nem lehet ítéletet mondani, majd idővel elválik, jó döntés volt-e" - mondta az [origo]-nak Király, aki nem igazán ismeri az orosz bajnokságot, de Dzsudzsák pozitív élményekről számolt be neki, amikor a válogatottnál szóba került klubcsapata.

Dzsudzsák a mostani bajnokságban nyolc meccsen lépett pályára, de ezek közül csak egyet játszott végig. Az első három orosz bajnokiján egyaránt lecserélték, majd a negyedik meccsen, a Rosztov ellen kulcscsonttörést szenvedett, és két hónapot kellett várnia, mire újra pályára léphetett az Anzsi színeiben. Sérülése után első meccsét a válogatottban játszotta, amelyben fél órát kapott az utolsó Eb-selejtezőn, a finnek ellen, majd Liechtenstein ellen látványos gólt szerzett, és egy gólpasszt is kiosztott, az Anzsiban azonban egyik sem jött össze neki.

"Az európai elibe tartozik"

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Egervári Sándor kedd délután még nem tudott beszélni Dzsudzsákkal, noha már próbálták egymást elérni telefonon. "Egészen biztos, hogy jól átgondolták a menedzserével a döntést, amely több szempontból is előnyösnek tűnik. Egy tradicionálisan jobb csapatba került, amelynek jó esélye van a BL-indulásra, és nincs olyan konkurencia, mint az Anzsinál" - mondta Egervári.

Az Anzsi nemrégiben kinevezett edzője, az orosz B-válogatottnál is foglalkoztatott Jurij Krasznozsan helyi lapértesülések szerint inkább a Chelsea-től hazahozott Zsirkovra számít Dzsudzsák posztján, az orosz válogatott szélső pedig azért is előnyben van, mert a Premjer Ligában limitálják a légiósok számát, csapatonként legalább öt orosz játékosnak kell egyszerre a pályán lennie.

"Ezt a problémát a Dinamónál biztonsággal ki tudják küszöbölni, Balázst tudatosan, posztra igazolták, Kuranyi centerjátékát szeretnék még eredményesebbé tenni ezáltal" - tette hozzá Egervári, aki szerint bár a 19 millió eurós vételár egyelőre csak feltételezés, a nagyságrend azért jó értékmérő lehet. "Kétségtelen, hogy jelent valamit, ez is jelzi, hogy Balázs az európai elitbe tartozik."

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Drágább volt, mint Özil vagy Vucinic

A 19 milliós vételár az átigazolásoknál mértékadónak számító www.transfermarkt.de oldal szerint a tizenhetedik legmagasabb összeg, amelyet a nyár óta egy focista leigazolására fordítottak, és az Anzsi által a PSV-nek fizetett 14 millió eurós üzlet is befér az első harmincba. Dzsudzsákot drágábban vette meg a Dinamo, mint amennyiért a MU megszerezte Ashley Youngot (18 millió euró), vagy mint amennyit Mirko Vucinicért fizetett a Juventus a Romának (15 millió euró). Ha nem csak az idei átigazolásokat vizsgáljuk, akkor Dzsudzsák például Mesut Özilt is lepipálja, akiért 17 millió eurót fizetett 2010 nyarán a Real a Werdernek.

A Szport-Ekszpressz című orosz lap internetes oldala egy érdekes táblázatot közölt, amelyben az szerepel, hogy a vételár függvényében mennyi pénzbe került egy-egy játékos pályára lépése, illetve percdíja. Az orosz lap valamiért 12 millió eurónál számolt Dzsudzsáknál, pedig az Anzsi 14 milliót fizetett érte, de így is vezeti az egyik kategóriát: mivel a magyar szélső 8 meccsen játszott, a vételárához viszonyítva 30 227 euróra jött ki egy pályán töltött perce és 1,5 millió euróra egy meccse. Ugyanezen számítás alapján a 21 millió euróért és 12 meccsen pályára lépett Eto'ónál eddig 20 019 euróba került egy pályán töltött perc, Zsirkovnál (15 millió euró, 14 meccs) 11 628 euróba.

Pánikban a szurkolók

Az egyik orosz blog beszámolója alapján kisebb pánik tört ki az Anzsi-szurkolók körében Dzsudzsák eligazolásának hírére, a drukkerek ugyanis az összeg nagyságát látva attól tartanak, a légiós eladása egyfajta leépítés kezdete, és az eddig féktelenül költekező klubnak pénzügyi gondjai támadtak. A mahacskalai szurkolók valószínűleg egy kicsit túlreagálták a helyzetet, mivel Szultan Kerimov tulajdonosnak 7,8 milliárd dollárra becsülik a vagyonát, és nem jelezte, hogy magára hagyná a klubot.

Többen kifejezetten Dzsudzsák távozását sajnálják, egy szurkoló azt írta, nem tudott elaludni az izgalomtól, egy másik a reményét fejezte ki, hogy Kerimov mégis meggondolja magát, és volt, aki felszólította a tulajdonost, hogy azokra hallgasson, akik tényleg értenek a focihoz, "ne csak a pénzt számolja!" Mások viszont arra hívták fel társaik figyelmét, hogy Dzsudzsák nem fért volna be az Anzsiba, a Dinamo pedig éppen hozzá hasonló játékost keresett.

Roberto Carlos az öltőzőben is főnök

Gadzsi Gadzsijev, az Anzsi menesztett edzője a Trud nevű orosz lapnak adott interjújában úgy nyilatkozott, a nyáron igazolt játékosok nagyon elégedettek voltak a feltételekkel, amelyeket a klub biztosított számukra, egyedül a Moszkva és Mahacskala közötti ingázás - az Anzsi a fővárosban készült, de Dagesztánban játszotta a hazai meccseit - jelentett kisebb problémát.

Gadzsijev a Chelsea-től hazatérő Zsirkovot hozta fel példának, akinek tetszett, hogy sokkal több figyelmet kapott otthon, mint Angliában. Az edző kiemelte Roberto Carlos fontosságát, aki nem csak a pályán, az öltözőben is vezér volt, Gadzsijev jobbkezének számított, és túl tudott lendülni azon is, amikor az ellenfél szurkolói banánt dobtak be neki. Gadzsijev érzett némi feszültséget a brazil klasszison, amikor Eto'ót leigazolta a klub, de az Intertől érkező csatár nagyon könnyen beilleszkedett, és kölcsönösen tisztelték egymást Roberto Carlosszal.