Vágólapra másolva!
Katalónia válogatottja hagyományosan az év végén játszik barátságos mérkőzést - máskor nem teheti, hiszen az ország hivatalosan nem létezik. A legjobb katalán futballisták az Eb- és vb-címvédő spanyol nemzeti csapatban szerepelnek, pedig önállóan is világbajnoki címre esélyes csapatot alkothatnának.

A spanyol válogatott jelenleg a világ legjobbja: megnyerte a legutóbbi Európa- és világbajnokságot, vezeti az aktuális FIFA-világranglistát. Vicente del Bosque csapata nagy részben a legjobb klubcsapatra, az FC Barcelonára épül, amely egyben a katalán nemzeti büszkeség ékköve. Vajon hogyan alakulnának át az erőviszonyok, ha Katalónia valóban önálló lenne, és legjobbjaik saját válogatottjukban játszanának, nem pedig a spanyolban?

Közel 200 nem hivatalos mérkőzés

A katalán válogatott, ha nem is hivatalosan, de létezik, és 1904 óta közel 200 mérkőzést játszott, némelyiket kifejezetten neves ellenféllel szemben. Az elmúlt időszakban Katalónia rendre az év végén, a két ünnep között lépett pályára nem hivatalos barátságos meccseken. 2009-ben például a Diego Maradona által irányított argentin válogatott volt az ellenfelük, a katalánok akkor 4-2-re nyertek. A kispadon az FC Barcelona egykori trénere, a tiszteletbeli katalánnak számító Johan Cruyff ült, és ő állította össze a csapatot a decemberi, Tunézia elleni találkozón is.

Ezen a meccsen a katalánok az alábbi összeállításban játszottak: Víctor Valdés (Casilla, 51.) - Juste (Montoya, 46.), Piqué (Raúl Rodríguez, 46.), Fontás, Dídac (Muniesa, 46.), Sergio Busquets (Amat, 46.), Xavi (Sergi Roberto, 46.), Fabregas (Verdú, 46.), Corominas (Cuenca, 46.), Sergio García (Álvaro Vázquez, 46.), Krkic (Puigdollers, 73.).

Mint a névsorból kitűnik, a lényeg nem az eredmény volt, hanem az, hogy minél többen játszanak, és ez az eredményjelző táblán is meglátszott, hiszen a meccsen nem született gól. Ennek ellenére Cruyff a mérkőzést követően azt mondta, hogy a katalán csapat bárki ellen győzelmi esélyekkel lépne pályára, míg a tunéziai szövetségi kapitány, az egykori sokszoros válogatott Szami Trabelszi kijelentette: "Szerintem kevés olyan válogatott van a világon, mint a katalán, amely rengeteg egészen kiváló játékossal rendelkezik. Ez a csapat képes lenne vébét nyerni".

Hol vannak a katalán csatárok?

Utóbbi kijelentés már csak azért is érdekes, mert a világbajnok spanyol együttesben több katalán játszik, akik nélkül Spanyolország aligha nyerhetett volna aranyérmet Dél-Afrikában. A hollandok elleni fináléban győztes gólt szerzett Andrés Iniesta, ugyan a Barcában futballozik, sőt, pályára is lépett már a katalán válogatottban, de ő nem Katalóniából származik, Albacete tartományban született - más kérdés, hogy 12 éves kora óta Barcelonában él. Ő tehát a független Katalónia létrejöttekor elméletileg maradna a spanyol csapatban, viszont Carles Puyol, Gerard Piqué (képünkön), Xavi, Sergio Busquets vagy Francesc Fabregas a katalán együttesben szerepelne. De ugyanez elmondható az aktuális szezon egyik felfedezettjéről, a Valenciában szereplő Jordi Albáról is, aki már a spanyol válogatottban is bemutatkozott balhátvédként. Ő a Katalóniában található L'Hospitaletben született, és 16 éves koráig a Barcában nevelkedett.

Forrás: AFP/Josep Lago

A katalán válogatottnak a csatársorban lenne a legtöbb problémája, ami a Tunézia elleni 0-0-nál is jól látszott. Sok helyzetet dolgoztak ki, amelyek azonban rendre kimaradtak - hiába, Xavi és Fabregas passzaira nem Lionel Messi, David Villa vagy Alexis Sánchez érkezett. Bojan Krkic mellett az Espanyol fiatal támadója, Álvaro Vázquez, illetve a Barca ifjú tehetsége, Isaac Cuenca tűnik a legjobb választásnak.

Ilyen lenne szerintünk a legerősebb katalán válogatott: Víctor Valdés - Montoya, Puyol, Piqué, Jordi Alba - Xavi, Sergio Busquets, Fabregas - Cuenca, Krkic, Álvaro Vázquez



Madridi védelem és erős csatársor

A spanyoloknál viszont a csatársor katalánok nélkül is brutálisan erős - és ehhez csak egy Barca-játékos szükséges. A jelenleg sérült David Villa a spanyol válogatott történetének legeredményesebbje, címeres mezben ontja a gólokat, főleg, ha a két oldalán David Silva és Juan Mata játszik. A középpályán is kifejezetten erősnek tűnik a katalánmentes együttes: Xabi Alonso és Santi Cazorla mellett Iniestát is itt vehetjük számításba. A védelemből ugyan Puyol és Piqué hiányzik, de a Real Madrid játékosai is olyan hátsó alakzatot alkotnak, amelyet a legtöbb válogatott elfogadna: Sergio Ramos és Raúl Albiol középen, Álvaro Arbeloa pedig a bal szélen (ez utóbbi pozíció tűnik a legsebezhetőbbnek). A jobb oldalra pedig ott van az Athletic Bilbao futballistája, Andoni Iraola - már ha nem gondolunk bele abba, hogy ha Katalónia önálló, akkor akár Baszkföld is az lehetne.ű

A legerősebb spanyol csapat a katalánok nélkül: Casillas - Iraola, Sergio Ramos, Albiol, Arbeloa - Cazorla, Xabi Alonso, Iniesta - Silva, Villa, Mata



www.global-soccer-eu