Vágólapra másolva!
A FIFA a hétfő esti, zürichi gáláján hozza nyilvánosságra, hogy a Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Xavi hármasból ki nyeri az idei Aranylabdát. A legnagyobb esélye az idén is az előző két évben győztes Messinek van, aki Ronaldóval együtt 2007 óta uralja a különböző szavazásokat. Az övékhez fogható dominanciára korábban nem volt példa az európai labdarúgásban, még a Franz Beckenbauer, Johan Cruyff páros esetében sem.

Miért Messinek kell kapnia az Aranylabdát?

2009-ben ugyanez a három labdarúgó lett a voksolás első három helyezettje. Akkor Messi nyert Cristiano Ronaldo és Xavi előtt, és könnyen előfordulhat, hogy megint ugyanez lesz a sorrend. Ez példátlan lenne az Aranylabda történetében, de még az sem fordult elő soha, hogy két különböző szavazáson ugyanazok szerepeljenek a dobogón, akár más sorrendben. Az sokszor megtörtént, hogy ugyanaz a két focista ott volt az első háromban, de három focista esetében ilyen még nem volt.

Ennél is szembetűnőbb, hogy Messi és Cristiano Ronaldo gyakorlatilag öt éve ott van valamennyi szavazás élmezőnyében. Már 2007-ben is ők végeztek Kaká mögött az Aranylabda-ankéton (akkor a portugál lett a második, az argentin pedig a harmadik), és azóta csak egyszer fordult elő, hogy nem ők ketten végeztek az első két helyen: tavaly Messi ugyan nyert, de Cristiano Ronaldo csak a hatodik lett. Xavi viszont akkor is dobogós volt, ami azt jelenti, hogy ő is sorozatban harmadik éve végez az első három között.

Az 1956-ban elindított Aranylabda-szavazás történetében ilyen jellegű dominancia korábban sohasem volt. Egy-egy labdarúgó képes volt sokáig az elitben maradni, ám hogy éveken keresztül ugyanaz a két-három játékos legyen az első három között, még egyszer sem fordult elő.

Forrás: AFP

A legközelebb hozzá a Franz Beckenbauer, Johan Cruyff páros állt az 1970-es években: 1971 és 1976 között folyamatosan mind a ketten ott voltak az első ötben, miközben Beckenbauer kettő, Cruyff pedig három Aranylabdát nyert. 1975-ben Oleg Blohin volt a legjobb, de mögötte a német, illetve a holland végzett. Az viszont még Beckenbauernek és Cruyffnak sem jött össze, hogy többször is ők legyenek az első két helyen - erre csak egyszer, 1974-ben volt példa.

Később aztán sokkal differenciáltabbá vált az élmezőny, bár mindig is voltak olyan játékosok, akik éveken keresztül a topon tudtak maradni, ám az Aranylabda-szavazás dobogóján rendkívül nagy volt a fluktuáció. 2001-től kezdve egészen 2007-ig, vagyis Messi és Cristiano Ronaldo feltűnéséig például mindössze három olyan focista volt, aki kétszer is odaért az első három közé a voksoláson: Oliver Kahn, Thierry Henry és Ronaldinho, de közülük csak a brazil mondhatja aranylabdásnak magát.

Amióta viszont Cristiano Ronaldo és Messi is a színen van, a szavazás jelentősen leegyszerűsödött. Uralkodásuk azért is kiemelkedő, mert míg például a Cruyff, Beckenbauer-éra idején az Ajax és a Bayern is zsinórban háromszor nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, az 1992 óta létező Bajnokok Ligájában eddig még egyik csapat sem tudta megvédeni a címét. Vagyis Messiék a gyorsabban változó erőviszonyok között is őrzik vezető szerepüket, ráadásul még mindketten elég fiatalok (Ronaldo 26, Messi 24 éves), így még hosszú évekig trónolhatnak a futballvilág tetején.

www.global-soccer.eu