Vágólapra másolva!
Az Aranylabda-választás szavazatait böngészve egyértelműen nem az objektivitást szolgálta az a változtatás, mely szerint az idén már a saját országuk játékosaira is szavazhattak a szövetségi és a csapatkapitányok. Többen annak ellenére is éltek a lehetőséggel, hogy azt szakmai érvekkel nehezen lehetne alátámasztani, Carlos Queirozt pedig még le is tolta a portugál szövetség elnöke, amiért Messire szavazott.

Hétfőn másodszor osztották ki az év legjobb játékosának járó Aranylabdát, mióta a France Football eredeti díját összevonták a FIFA Év Játékosa választásával. A megújult díj tavalyi debütálása nem a legfényesebben sikerült, a végeredmény legalábbis sokak háborgását kiváltotta, hiszen a régi rendszerben, kizárólag az újságírók szavazatai alapján a győztes Lionel Messi csak negyedik lett volna. Az újságírók többsége akkor a BL-aranyat, olasz bajnoki címet és vb-ezüstérmet kiváló játékkal begyűjtő Wesley Sneijdernek adta volna az elismerést, és többen olyan kritikát fogalmaztak meg, hogy a mérleget Messi felé billentő szövetségi és csapatkapitányok inkább az általuk legjobbnak tartott focistára szavaztak, kevésbé vették figyelembe az éves teljesítményt.

Az idén már nem férhetett kétség Messi győzelméhez, az argentin támadó nagy fölénnyel, a 450 szavazat 47,88 százalékát begyűjtve végzett az élen. És bár a végeredményt ezúttal nem befolyásolta, egy újabb változtatás azért ismét okot adott a választási rendszer bírálatára: míg korábban a játékosok és a szövetségi kapitányok nem szavazhattak saját országuk futballistájára, 2011-ben ezt a megkötést feloldották, ami több, visszatetsző eredményt is szült.

A hollandok közül csak Rijkaard maradt pártatlan

A holland válogatott csapatkapitánya, Mark van Bommel például honfitársát, Wesley Sneijdert tette az első helyre, pedig a középpályás 2011-ben korántsem nyújtott olyan kiemelkedő teljesítményt, mint egy évvel korábban. Bert van Marwijk szövetségi kapitány ennél valamivel visszafogottabb volt, hiszen nála Sneijder csak második lett Messi mögött. A más országokban dolgozó holland edzők korábban is szavazhattak honfitársaikra, és ezt most is megtették: az Oroszországból voksoló Dick Advocaat, illetve a török kapitányként szavazó Guus Hiddink is Sneijdert írta be a második helyre, az első mindkettőjüknél Messi lett. A Szaúd-Arábiát irányító Frank Rijkaardnál Messi, Iniesta, Xavi volt a sorrend - igaz, ő a Barca trénereként mindhárom klasszissal dolgozott együtt.

Elnöki feddés a Messi-szavazat miatt

A portugál szavazók sem tudtak elvonatkoztatni a nemzeti érzésektől. Az, hogy mind a szövetségi kapitánynál, Paulo Bentónál, mind a csapatkapitánynál, Nuno Gomesnél Cristiano Ronaldo lett az első, még védhető, az viszont, hogy mindketten Nanit tették a második helyre, már kevésbé. Ráadásul Nuno Gomesnél a harmadik sem Messi, hanem Neymar lett. Az Irán kispadján ülő Carlos Queiroz viszont Messit Cristiano Ronaldo elé rangsorolta, ami miatt a Portugál Labdarúgó-szövetség elnöke, Gilberto Madaíl keményen kritizálta is.

Pandev nem értékelte a Barca ászait

A végeredmény sorrendjét nagyon sokan eltalálták, olyan voksoló viszont sokkal kevesebb volt, aki Messi, Cristiano Ronaldo vagy Xavi közül senkit sem tett be az első háromba. Az európai csapatkapitányok közül mindössze ketten gondolták úgy, hogy egyikük sem volt ott a 2011 három legjobb labdarúgója között: az észt Raio Piiroja (nála a sorrend Casillas, Villa, Forlán volt), illetve a macedón Goran Pandev (akinél Eto'o, Sneijder és Abidal követték egymást). Pandevből alighanem az elfogultság beszélt, hiszen az első két helyre két interes klubtársát tette. Eto'o saját szövetségi kapitányánál, a Kamerunt irányító Denis Lavagne-nél is első lett - a szavazás valószínűleg még az előtt történt, hogy a csatárt a szövetség hosszú időre eltiltotta, mert bojkottálta az egyik válogatott mérkőzést.

Forrás: AFP/RIA Novosti
A kameruni kapitánynál a Mahacskalába igazolt Eto'o volt 2011 legjobbja

A burundi csapatkapitány, a belga La Gantoise-ban légióskodó Valery Nahayo szerint Neymar volt az év legjobb játékosa, az ország válogatottjának szakvezetője, Adel Amrocuhe pedig úgy látta, hogy senki sem futballozott jobban Karim Benzemánál. Új-Zéland csékája, Tim Brown az argentin Sergio Agüerót tette az első helyre (ráadásul nála sem volt az első háromban Messi, Cristiano Ronaldo és Xavi sem), a pakisztáni csapatkapitány, Jaffar Khan Thomas Müller 2011-es teljesítményét értékelte a legjobbnak, Ehhez képest az, hogy a Kínát irányító José Antonio Camacho Iker Casillasnak adta az első helyet, egyáltalán nem tűnik érthetetlennek, elvégre a Real Madrid kapusát egykoron éppen ő hívta be először a spanyol válogatottba.

Az ír válogatott szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni a legelismertebb szakemberek közé tartozik, edzői pályafutása során rengeteg sikert ért el, így aztán nem lehet azt mondani, hogy nem ért a futballhoz. A 2011-es Aranylabda-szavazás során ennek ellenére sem Messit, sem Cristiano Ronaldót nem tartotta elég jónak ahhoz, hogy betegye őket az első három közé, viszont Wayne Rooney nála becsúszott Xavi és Iniesta közé a második helyre.

A FIFA világranglistáján az első 25 helyen található ország trénerei, illetve csapatkapitányai közül rajta kívül csak egyvalaki volt, aki sem Messire, sem Cristiano Ronaldóra nem szavazott. Az argentin csapatkapitány, aki nem más, mint Lionel Messi.