Vágólapra másolva!
Bajnokesélyesből kiesőjelölt lett Vanczák Vilmos csapata, az FC Sion, mert a szövetség 36 pontot levont tőle. A büntetés csak részben felel meg a FIFA követelésének, és nemcsak a sioniak, hanem más svájci klubok is meg akarják támadni a Nemzetközi Sportbíróság előtt, amivel a svájci bajnokság komolysága is megkérdőjeleződik.

A Sion elnökének, Christian Constantinnak a magánháborúja a Svájci Labdarúgó-szövetség (SFV), a FIFA és gyakorlatilag a futballvilág ellen december utolsó előtti napján érdekes fordulatot vett. Az SFV ugyanis úgy döntött, hogy elkerülendő a FIFA büntetését, 36 pontot levon Vanczák Vilmos csapatától. A sioniak ezzel a harmadik helyről az utolsóra estek vissza a tabellán, és mínusz öt ponttal várhatják a tavaszi folytatást, azonban az ügynek aligha van itt vége.

Kaptak is büntetést, meg nem is

A régóta húzódó ügy azért pattant ki, mert az egyesület annak ellenére is szerződtetett hat futballistát a nyáron, hogy a FIFA korábban kizárta az átigazolásokból. A svájci szövetség a folyamatban lévő bírósági eljárás miatt (mivel a klubelnök nemcsak a Nemzetközi Sportbírósághoz, a CAS-hoz fordult, hanem polgári pert is indított) engedélyezte a szóban forgó focisták játékát, de az UEFA ennek ellenére kizárta a csapatot az Európa Ligából a játékosok jogosulatlan szereplése miatt. A CAS végül az UEFA javára ítélt, így a FIFA megfenyegette az SFV-t: amennyiben nem bünteti meg a Siont, akkor a szövetséget kizárják a nemzetközi sorozatokból, vagyis a válogatott nem játszhat hivatalos meccseket, és a klubcsapatok sem vehetnek részt az európai kupákban. Márpedig az FC Basel a BL-ben bejutott a legjobb 16 közé.

Az SFV nehéz helyzetbe került, és december 30-án meghozta döntését, ami olyan volt, mint a mesebeli okos lány esete Mátyás királlyal: meg is felelt a FIFA kérésének, meg nem is. A nemzetközi szövetség ugyanis azt akarta, hogy minden meccset, amelyiken szerepelt egy eltiltott játékos, az ellenfél kapja meg 3-0-val. Ehelyett a Siontól találkozónként három pontot levontak - tíz bajnokiról és két kupameccsről van szó, ami 36 pont mínuszt jelentett. A Svájci Kupából pedig nem zárták ki a Siont, vagyis megmaradt a lehetősége arra, hogy kiharcolja a nemzetközi kupaszereplést.

Legyen meg a FIFA akarata

Ez a döntés semmilyen szempontból nem felel meg a svájci szövetség szabályainak, amelyek szerint ilyen mértékű pontlevonás nem lehetséges. A helyi fegyelmi szabályzat úgy rendelkezik, hogy maximum 12 pontos büntetést lehet kiszabni, a következő fokozat a kizárás. Utóbbit nem akarták, ezért a határozat úgy fogalmaz, hogy a Sion esete példátlan, és ezért hoztak ilyen döntést. A liga elnöke, Heinrich Schifferle a Neue Zürcher Zeitungnak elmondta: "Gyakorlatilag nem döntést hoztunk, hanem teljesítettük a FIFA akaratát. Ha a FIFA azt mondja, hogy a tizenegyespontot nem tizenegy, hanem tíz méterre kell felfestenünk a kaputól, akkor az SFV-nek így kell tennie, függetlenül attól, hogy tetszik-e vagy sem". Schifferle kifejtette, tisztában voltak azzal, hogy a döntés jogilag támadható, de nem volt választásuk.

A helyzetet bonyolítja, hogy nem csak a Sion készül arra, hogy megtámadja a döntést. Három másik klub, a Lausanne, a Luzern és a Thun ugyanis szintén a CAS-hoz akar fordulni, mert azt szeretnék, hogy a szövetség 3-0-val nekik igazolja a Sion elleni meccseket. A pályán a Lausanne és a Thun kikapott, a Luzern pedig ikszelt a sioniakkal. Ráadásul még a FIFA sem bólintott rá a szövetség döntésére, csupán annyit közölt, hogy tudomásul vette az SFV határozatát, megvizsgálja a szükséges dokumentumokat, és január elején egy különleges bizottságot hív össze, hogy véleményt nyilvánítson.

A kiesés így is elkerülhető

A Sion alighanem lemondhat a bajnoki álmairól, pedig korábban ez volt a célja, jellemző, hogy Chritsian Constantin klubelnök (aki a szövetség döntésének kihirdetésekor üzleti úton éppen Malajziában járt) a Neue Zürcher Zeitung értesülései szerint az alábbi sms-t küldte az egyik újságírónak: "Így kicsit nehezebb lesz utolérni a Baselt".

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A sioniak jelenleg mínusz öt ponttal állnak, értelemszerűen az utolsó helyen, míg a kilencedik Lausanne-nak 11 pontja van. A kiírás értelmében csak az utolsó esik ki, vagyis a Sionnak egy csapatot kell megelőzni ahhoz, hogy bennmaradjon, ami nem lehetetlen, elvégre még 18 forduló van hátra. Ráadásul nem csak a sioniakat büntette pontlevonással a szövetség, a Neuchatel Xamaxtól már nyolc pontot vontak le, és még az is benne van a pakliban, hogy a Neuchatelt kizárják az egyesület tulajdonosának, a csecsen Bulat Csagajevnek a viselt dolgai miatt. A kupában pedig a Sion előtt még mindig ott a lehetőség a nemzetközi szereplés kiharcolására.

A Sionéhoz hasonló büntetés gyakorlatilag példátlan Európában, de kisebb pontlevonások olykor-olykor akadnak. Az Atalanta például bundaügyei miatt mínusz hat ponttal kezdte a Serie A aktuális idényét, de így is a 11. helyen áll, és a hiányzó hat ponttal ugyanannyi lenne nekik, mint az Internek. Az olaszoknak van rutinjuk a hasonló büntetésekben: a 2006-os calciopoli-botrányt követően utólag a Laziótól és a Milantól is 30 pontot vettek el a 2005-2006-os szezonban, a másodosztályba száműzött Juventus pedig mínusz kilencről indult a Serie B-ben (eredetileg a büntetés 17 pont lett volna, de a fellebbezés után csökkentették) - más kérdés, hogy a torinóiak így is hatpontos előnnyel nyerték meg a másodosztályt.

Angliában és Skóciában is csak az alacsonyabb osztályokban fordult elő hasonló súlyos büntetés. Az előző idényben a skót másodosztályban a Dundee FC-től 25 pontot vettek el, mert a klub ellen csődeljárás indult el, a csapat így csak hatodik lett, a büntetés nélkül a második helyet szerezte volna meg. Az angoloknál a rekordbüntetés 30 pont, ezt a negyedosztályú Luton Town kapta 2009-ben pénzügyi problémái miatt, és a klub ki is esett a divízióból.

www.global-soccer.eu