Vágólapra másolva!
Erkölcsileg megérte belevágni a focibizniszbe, anyagilag nem - állítja Matyi Dezső, az NB II-ből nagy hajrával feljutott Pécsi MFC tulajdonosa. Az Alexandra könyvesbolthálózatot létrehozó üzletember szerint a magyar játékosok nincsenek rákényszerítve a jó teljesítményre, a magyar futballközeget túl belterjesnek tartja. A bő három év alatt hat edzőt menesztő tulajdonost elszomorítja a sajtó egy-egy "pénzért kreált hülyesége" is.

- 2007 óta a Pécs tulajdonosa, sok mindent látott már azóta a közegből. Megérte belefogni?
- Erkölcsileg mindenképp, anyagilag nem. A mostani eszemmel azt mondanám, nem szabad, de ha már belevágtam, végig kell csinálni.

- Nehezebb rendet tenni egy NB II-es csapatnál, mint felépíteni egy vállalatbirodalmat?
- Ahogyan fogalmazott is, az Alexandrát magam építettem fel a nulláról, a saját elképzeléseim szerint. Egy rendszert megváltoztatni nehezebb, mint kialakítani, de - ha tévedések, kitérők és botlások után is - jó úton haladunk.

- Lehet nyereséget kisajtolni egy magyar csapatból?
- Vannak csapatok, amelyek tudnak nyereségesen működni, gondoljon csak a Debrecenre, amely a nemzetközi kupákban szépen keresett. Itt is el lehet jutni megfelelő szintre, de ehhez a szemléletet nagyon meg kell változtatni. Ahogy nézem, még nem sikerült elérniük a hazai tulajdonosoknak, hogy a játékosok megszakadjanak, ami pedig morál kérdése.

- Ön hogyan érné el ezt?
- Nem tudom, ha tudnám, megnyomnám a gombot, és működne. Tervezünk motivációs rendszereket, de nem anyagilag. Szomorú lenne, ha a pénz jelentené a motivációt.

- Ha nem anyagilag, akkor hogyan motivál?
- Miért, ön kizárólag azért végzi a munkáját, mert pénzt kap érte, és ha kijön belőle hó végéig, akkor rendben?

- Nem, de mindenhol akadnak olyanok, akik leginkább a munkaidő végét várják.
- Ezeket a labdarúgókat kell száműzni, a pálya széléről is eltüntetni. Nem baj, ha nézi a munkaidő végét, de amikor csinálja, akkor csinálja száz százalékig. Mihelyst ezt megtapasztalja valaki, már tudni fogja, mennyivel jobb ez. Az unatkozással sokkal több energia megy el, mint ha értelmesen dolgozik az ember, és aki ezt egyszer felismeri, már nem akar többé alibizni.

- Két hónapja nekünk úgy fogalmazott, kívülálló a magyar fociban. Mi a véleménye erről a közegről, valóban olyan romlott, mint azt gyakran állítják?
- Valóban annyira rossz, de a tényleges tulajdonosok megjelenésével, akikből egyre több van Magyarországon, tisztul a helyzet. Korábban valóban jellemző volt, hogy egy belterjes kör pénzszerzési forrásnak tekintette a magyar focit, úgy gondolták, követelmények nélkül, alanyi jogon jár nekik a benne lévő pénz.

- Van realitása annak a pletykának, hogy Gera Zoltán megveszi a Pécset?
Hosszas nevetés után: - Erre nem kell válaszolnom. Ha valakit érdekel a Pécs, jöjjön, tegyen ajánlatot, és majd elgondolkodom. Sajnálom, hogy ide kell süllyednie a sajtónak, csak azért, mert épp nincs miről írnia, de majd az emberek elgondolkodnak, hogy mely lapokat vegyék, és melyeket ne. Ezek csak pénzért kreált hülyeségek, nagyon szomorúnak tartom, hogy ilyenek történnek. Másrészt hogyan várunk el profizmust a focitól, a futballközegtől, ha a médiának ilyen a színvonala?

- És mikor lesz annyi pénze egy magyar csapatnak, hogy Gera Zoltánokat igazoljon?
- Ha a teljesítmény olyan lesz, a nézők, a szponzorok visszatérnek, akkor nőni fognak a bérek, de ez egy ördögi kör. Azt viszont tudni kell, hogy itthon ugyanolyan arányban magasabb a profi focisták fizetése az átlagemberénél, mint külföldön, ez tehát komplett gazdasági kérdés. A játékosok, az edzők, a labdarúgásban dolgozók úgy érzik, csak az eredmény számít. Ugyanakkor mindig elfelejtik, hogy a futball a szórakoztatóipar része: az emberek a szórakozásért ülnek le a tévé elé, a játékosoknak meg kell szakadniuk, hogy show-t produkáljanak - el kell jutni odáig, hogy ezt megértsük.

Matyi Dezső 1968-ban született Siklóson. 1989-ben utcai könyvárusítással indult, még alvállalkozóként, 1990-ben alapította meg a saját vállalkozását, amellyel jelentős sikert ért el például az agykontrollos könyvek terjesztésével. 1993-tól az utcai árusítást felcserélte egy könyvesbolttal, majd megalapította a lányáról elnevezett kiadót, az Alexandrát. A nagy áttörést az hozta meg, amikor bevitte a bevásárlóközpontokba a könyvesboltjait, amelyekből mára 75 van országszerte. 2004 óta borászattal is foglalkozik, a Pécs focicsapatában 2007-ben szerzett többségi tulajdonrészt.


- Hol szorul erősítésre a Pécs?
- Gyakorlatilag minden poszton, a kapust kivéve (Dibusz Dénest több NB I-es élcsapat is szerződtetni szeretné - a szerk.).

- Az elmúlt három évben számos edzőt elküldött, méghozzá itthon nagyon is jó nevűeket. Mi volt a baj Róth Antallal, Várhidi Péterrel vagy Kiss Lászlóval?
- Ez lerágott csont, sokat beszéltem már erről, nem kívánom folytatni.

- Nem lenne jobb kitartani egy edző mellett, és hosszú távon építkezni?
- Biztos így van, ez a cél.

- Kiss László felkészült szakember hírében áll, ugyanakkor korábban is voltak már ügyei. Miért szerződtette, ha egyébként is ilyen könnyen elszakad a cérna?
- Mert megint nem a bölcsességem, hanem az önfejűségem került előtérbe. Jól mondta: felkészült szakember hírében áll. De nézze csak meg az eredményeit, és küldje át nekem!

Pécsi edzők Matyi Dezső tulajdonlása idején

Mészáros Ferenc 2011. március 16. - ?
Kiss László 2010. június 16. - 2011. március 14.
Várhidi Péter 2009. december 1. - 2010. június 12.
Márton Gábor (megbízottként) 2009. november 3. - 2009. december 1.
Botos Antal 2009. május 4. - 2009. november 3.
Róth Antal 2008. augusztus 26. - 2009. május 4.
Nagy Tamás 2007. szeptember 18. - 2008. augusztus 25.


- Hiányolta a látványos játékot. Mészáros Ferenccel ez összejött?
- Nézze meg a góllövőlistát, hasonlítsa össze a tavasszal és az ősszel mutatott teljesítményünket! A focit gólokra játsszák. (Gyánó Szabolcs 18 találattal harmadik lett a góllövőlistán, egyetlen találattal elmaradva a BKV-s éllovastól, Csopaki Istvántól - a szerk.)

- A szurkolók egy része a fórumokon keményen támadta, elsősorban Kiss menesztése után, mert akkor élen állt a csapat. Ezeket a megnyilvánulásokat hogyan kezeli?
- Ez nem a szurkolókkal való viszonyomról szól, hanem pár emberről, akik ellenérdekeltek a Pécs sikerességében. Ezek arctalan szurkálódások, kívánom nekik, hogy ebben legyenek sikeresek. Én szemtől szemben szeretek az emberekkel beszélni, nálam a tettek a meghatározók, nem a nyálas kis piszkálódások.

- Országszerte nyílnak az akadémiák, a pécsi utánpótlás helyzete azért is kedvező, mert egy egész régióból vihet tehetségeket.
- Négyszáz gyerek focizik nálunk, szeptembertől Pécsi Futballakadémia néven fogunk szerepelni. A civil karrier és a foci a bentlakásos rendszerben tökéletesen összehangolható. Ha nem így működnének az akadémiák, akkor a szülő hogyan tudná megoldani? Ez nemcsak anyagi, hanem fizikai teher is egyben, nincs minden faluban utánpótlás.

MTI/Honéczy Barnabás

- Mi a legfőbb gyengéje a magyar focinak, és miben látja a reményt, hogy érdemben javulhat?
- Pénz kell és teljesítmény. A mostani kormány sporthoz való viszonya üdvözlendő. A legnagyobb baj a belterjességgel, a teljesítmény hiányával van: addig nem lesz változás, amíg egy játékosnak nem kell megszakadnia, és bőven megél, mert ha kirúgják, könnyen talál magának másik csapatot.

- Állítólag a Kozármisleny-Gyirmót meccs után könyveket adott a hazaiaknak. Igaz ez?
- Az újságok ezt írták.

- És, igaz?
- Igen. Két éve a Gyirmót elleni meccs után odaadtam az egyik könyvemet, a személyes kedvencemet, hogy olvassák el, most pedig a pontszerzés után azt mondtam: látszik, hogy elolvasták, mert fejlődtek, ezért meglepem őket a folytatással. Az olvasás az emberi tartásnak, jellemnek nagyon is fontos.

- Melyek voltak ezek a könyvek?
- Ayn Randtól az Ősforrás, és a második kötet, a Veszett világ.

- Tervez ilyet az NB I-ben is?
- Ad hoc hozom a döntéseimet.

- Hosszabb távon milyen tervei vannak?
- Három éve finanszírozom a Pécset az NB II-ben, NB I-es szinten, nem hiszem, hogy bizonygatnom kellene a szerepvállalásomat a magyar fociban.