Vágólapra másolva!
A következő szezon magyar európai kupainduló közül kettő újonc, és a Ferencváros is öt év után tér vissza az UEFA valamelyik sorozatába - így aztán a kiemelés nem nagyon kedvez nekik. A Videoton akár megint találkozhat tavalyi búcsúztatójával, a Mariborral, az Európa Ligában induló FTC, Paks vagy Kecskemét pedig akár Kazahsztánba vagy Azerbajdzsánba is eljuthat.

A Ferencváros Pápa elleni győzelmével eldőlt, hogy a Magyarországról mely csapatok indulhatnak el a nemzetközi kupákban. A bronzérmes Fradi, a második helyezett Paks és a kupagyőztes Kecskemét az Európa Ligában, az aranyérmes Videoton pedig a Bajnokok Ligájában próbálhat szerencsét.

Nem csak nálunk, hanem majd mindegyik európai bajnokságban véget ért a küzdelem, lassan kialakult az EL, illetve a BL mezőnye. A selejtezők első fordulóinak sorsolását június 20-án tartják, és a kiemelések alapján nagyjából már tudni lehet, hogy kik is lehetnek a magyar csapatok ellenfelei.

A Győr és a Debrecen kiemelt lett volna

Arról, hogy egyes országok hány csapatot indíthatnak a nemzetközi kupákban, az UEFA ranglistája dönt, a kiemelést viszont már az egyes csapatok korábbi szereplése alapján határozzák meg. A klubrangsornál az elmúlt öt év eredményeit veszik figyelembe, és annál az idénynél, amikor az adott egyesület nem szerepelt az európai kupákban, akkor az ország leggyengébben szerepelt csapatának pontszámával kalkulálnak - a végösszeghez pedig még hozzáadják az ország koefficiensének 20 százalékát. Az UEFA klubranglistáján legjobban álló magyar együttes a Debrecen, köszönhetően annak, hogy tavaly az EL, két éve pedig a BL csoportkörében szerepelt.

A Loki 7,7 ponttal a 175. helyen áll, míg a Győrnek a tavalyi EL-selejtezős bravúr, a Montpellier kiverése miatt 3,2 pontja van - ez a 252. helyre elegendő. Ez a két csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében kiemelt lett volna, ha megnyerik a bajnokságot, mint ahogyan az Európa Liga selejtezőjének második fordulójában is papíron könnyebb ellenfeleket kaptak volna. A Debrecen és a Győr azonban ezúttal gyengébben szerepelt a bajnokságban, és így nem lesznek ott a nemzetközi porondon.

A Videoton megint találkozhat a Mariborral

A BL-ben a Videoton képviseli majd hazánkat, és a fehérváriak az elmúlt öt évből csak tavaly léptek pályára az UEFA valamelyik sorozatában - és túl sok pontot ott sem szereztek. Így aztán jelenleg 2,2 ponttal állnak az UEFA rangsorában, és ezért nem kiemeltek a BL selejtezőjében.

Ennek megfelelően a Vidi az alábbi csapatokat kaphatja a júniusi sorsoláson: BATE Boriszov (Fehéroroszország), Maccabi Haifa (Izrael), Dinamo Zagreb (Horvátország), Rosenborg (Norvégia), APOEL Nicosia (Ciprus), Wisla Kraków (Lengyelország), Liteksz Lovecs (Bulgária), Slovan Bratislava (Szlovákia), Viktoria Plzen (Csehország), Maribor (Szlovénia), Helsingin JK (Finnország), Ekranas Panevezys (Litvánia), FC Zesztafoni (Grúzia), Malmö FF (Svédország) és Shamrock Rovers (Írország), valamint a szerb vagy az osztrák bajnokot.

A listában akad néhány verhetőnek tűnő ellenfél, de a Rosenborg, a BATE Boriszov, az APOEL Nicosia vagy a Dinamo Zagreb kemény rivális. Az igazán pikáns pedig az lenne, ha a fehérváriak a Maribort kapnák, amely ellen tavaly kiestek az Európa Ligában.

Ami az Európa Ligát illeti, a magyar indulók közül a Ferencváros és a Paks már az első körben kénytelen pályára lépni. Mivel ez a két gárda az elmúlt öt szezonban nem indult az európai kupákban, így csapatkoefficiensük nem túl magas - mindössze 1,7.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
A Paks Kis Károly irányításával léphet ki először a nemzetközi porondra

Ezzel épphogy beférnek a kiemeltek közé ebben a körben: ha Macedóniában a Metalurg Szkopje nem nyeri meg a kupát, és bajnoki helyezése alapján indul az Európa Ligában, akkor itt kiemelt lesz - és az északír Glentoran 1,699-es ponttal csúszik le a kiemelésről. Ha a Metalurg győz a kupadöntőn, akkor csak a második körben kezd, és még a Glentoran is kiemelt lesz.

Sok múlhat a szerencsén

A lényeg, hogy a Paks és a Fradi kiemelt, így az alábbi csapatok valamelyikét kaphatja: Milsami Orhei (Moldova), Banga Gargzdai (Litvánia), Daugava Daugavpils (Lettország), Hazar Lankaran (Azerbajdzsán), Olimpija Ljubljana (Szlovénia), Cliftonville (Észak-Írország), Flamurtari Vlore, Vllaznia Shkoder (Albánia), Trans Narva (Észtország), Irtisz Pavlodar, Sahtar Karagandi (Kazahsztán), Zeta Golubovci (Montenegró), Bananc Jereván (Örményország), Nömme Kalju (Észtország), ÍBV (Izland), NSÍ Runavík, ÍF Fuglafjördur (Feröer-szigetek), Ulisses Jereván (Örményország), Neath FC (Wales), Fola Esch, Kaerjéng (Luxemburg), Lusitanos, Santa Coloma (Andorra), valamint San Marino bajnokságának ezüstérmese.

Ugyanakkor az UEFA általában földrajzi szempontok alapján az első selejtezőkörben résztvevő 50 csapatot öt tízes csoportra osztja, mégpedig úgy, hogy egy csoportban két azonos országbeli gárda nem lehet, vagyis kicsi a valószínűsége, hogy a paksiaknak Izlandra vagy Walesbe kelljen utazniuk. Kazahsztán viszont benne van a pakliban.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Schembri góljai nagyon kellettek a Fradi bronzérméhez

Amennyiben a Paks és a Fradi továbbjut, a második fordulóban már nem lesz kiemelt, mint ahogyan a sorozatot ott kezdő Kecskemét sem, amely a kupagyőztes jogán rajtolhat ebben a körben. Az, hogy itt kivel kerülhetnek szembe, már nehezebb megjósolni, mivel több országban (így például Hollandiában, Svájcban, Dániában vagy Horvátországban) még nem ért véget a küzdelem és nem tudni, ki indulhat az Európa Ligában - márpedig az induló kiléte meghatározza a kiemelést.

Mindenesetre itt olyan csapatok is vannak a potenciális ellenfelek között, mint a skót Dundee United, a belga Westerlo, az osztrák ezüst- és bronzérmes (jelenleg a Red Bull Salzburg és az Austria Wien foglalja el ezeket a pozíciókat), illetve a görög és a holland playoffból kikerülő csapatok - előbbi jó eséllyel Szélesi Zoltán és Németh Krisztián csapata, az Olimpiakosz Volosz lesz. Ugyanakkor a Kecskemét, illetve az idáig eljutó magyar együttesek megkaphatják az azeri Garabah Agdamot, a finn Honkát, az ír Bohemians Dublint vagy az észt Levadia Tallint is.

www.global-soccer.eu