Vágólapra másolva!
Egy vizsgálat szerint a futballedzőket sokszor hasonló stressz éri, mint a nagy cégek irányítóit, aminek káros következményei lehetnek az egészségükre. Főleg Angliában gyakori a szívbetegség az edzők körében, ezért szakszervezetük külön egészségügyi programot indított a betegségek kiszűrésére.

Az Aston Villa drukkerei márciusban, a Wolverhampton Wanderers elleni hazai vereség után a csapat edzője, Gérard Houllier ellen tüntettek. A lelátón megjelent egy "Elegünk van, Houllier, takarodj!" transzparens, és a szurkolói kórusok is hasonlót hangoztattak. A birminghamiek kívánsága végül teljesült, hiszen április 23-án, a Stoke City elleni találkozón már nem a francia szakember, hanem asszisztense, Gary McAllister irányította a csapatot, ám ennek oka nem Houllier menesztése volt. A vezetőedzőt három nappal korábban szívpanaszokkal kórházba kellett szállítani, és bár a vizsgálatok után az állapota stabilizálódott, az orvosok döntése alapján az idény végéig már nem ülhet le a kispadra.

Ferguson mentora a kispadon halt meg

Houllier-nek már korábban is voltak gondjai a szívével: 2001 októberében a Liverpool mestereként a Leeds United elleni bajnoki szünetében lett rosszul, akkor meg is kellett operálni, ami miatt majd fél évig nem irányíthatta a csapatot. Azóta viszont látszólag tökéletesen felépült, hiszen egészen 2004-ig dolgozott Liverpoolban, majd 2005 és 2007 között az Olympique Lyon szakvezetője volt, különösebb egészségi problémák nélkül.

Úgy tűnik, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó edzőknek sokkal gyakrabban vannak szívproblémáik, mint a máshol tevékenykedő kollégáiknak. Az ír Joe Kinnear (Wimbledon) 1999 márciusában kapott szívrohamot, majd az idény végén fel is állt a kispadról (igaz, később még éveken keresztül dolgozott vezetőedzőként). A több alacsonyabb osztályú egyesületnél is megfordult Barry Fry két szívrohamon is átesett (az elsőt még 1986-ban, a másodikat tíz évvel később kapta). Graeme Souness 1992-ben a Liverpool trénere volt, amikor megműtötték a szívét - pár nappal az operáció után már ő vezette ki csapatát a Wembley-be az FA-kupa döntőjére.

A Manchester United edzőjének, Alex Fergusonnak még 2004-ben ültettek be egy szívritmus-szabályozót, és bár pár nappal később már ott ült a kispadon, közben valószínűleg eszébe jutott egykori mentora, Jock Stein, aki 1985-ben a skót válogatott szövetségi kapitányaként a kispadon ért utol a halál a Wales elleni sorsdöntő vb-selejtezőn.

Folyamatos stressz, pihenő nélkül

Az Angliában működő Ligaedzők Szövetsége (League Managers' Association - LMA) már régóta tisztában van a helyzet komolyságával. Még 2001 decemberében a Bolton Wanderers-Leicester City bajnokin mind a két edző, Sam Allardyce és Steve Bassett is beleegyezett abba, hogy a találkozó alatt folyamatosan monitorozzák szívműködésüket. A Bolton 20 perc alatt kétgólos hátrányba került, és két játékosát is kiállították - Allardyce szíve ekkor a normálisnál négyszer gyorsabban vert. Amikor a Wanderers mégis kiegyenlített, akkor kollégája produkált hasonló tüneteket, és neki a vérnyomása is az egekbe szökött. Az LMA ezt követően indította el a Fit to Manage nevű programot, amelynek során a trénerek rendszeresen ingyenes vizsgálatokon vehetnek részt. A 2008-ban vizsgált 114 szakember 40 százalékának veszélyesen magas volt a vérnyomása, felének magas a vércukorszintje, és 60 százalékuknál a koleszterinszint is az egészségestől eltérő értéket mutatott.

A programban részt vevő egyik egészségközpont vezetője, Tricia Kalloo szerint a vezetőedzőket hasonló stressz éri, mint azokat, akik nagy cégeket irányítanak. "A trénereknél a stressz nemcsak akkor kezdődik, amikor a játékvezető belefúj a sípjába a mérkőzés elején, hanem már napokkal korábban, a találkozóra készülve. Az edzők szinte folyamatosan stresszben élnek az egész szezon során - gyakorlatilag egyetlen perc pihenésük sincsen" - állította Kalloo.

Carole Seheult sportpszichológus szerint (aki karrierje elején dolgozott az Aston Villánál is) a trénereknek folyamatosan izgulniuk kell a jövőjük miatt, ami szintén hozzájárul a gyakori szívproblémákhoz. "Az edzők sohasem lehetnek biztosak benne, hogy a klub maximálisan kiáll-e mellettük, aminek fizikai hatásai lehetnek a szervezetre - magas vérnyomás vagy akár gyomorfekély".

www.global-soccer.eu