Vágólapra másolva!
Nemcsak Bede Ferenc, hanem a nemzetközi sajtó is elismerően értékelte Kassai Viktor teljesítményét, egyedül a barcelonai Sport című újság húzta le a szombati Bajnokok Ligája-döntő magyar játékvezetőjét. 

A katalán lap cikkében Kassait ítélte a találkozó legrosszabbjának, a szerző szerint ő volt az emlékezetes találkozó egyetlen negatív pontja. Az újság úgy véli, hogy a manchesteri gólt les előzte meg, és érthetetlennek tartja, hogy Antonio Valencia miért nem kapott már sokkal korábban sárga lapot.

Valencia fegyelmezését a spanyol AS tudósítása is hiányolja, míg a Marca 6-os osztályzattal értékelte a magyar bíró teljesítményét. A madridi sportnapilap megdicséri azért, hogy nem adott tizenegyest egyik oldalon sem, amikor Evra, illetve Villa kezét érte a labda a tizenhatoson belül, viszont Giggs lesállását a manchesteri gólnál a szemére veti.

Az angol tudósításokban ugyanakkor a bíró neve többnyire csak a jegyzőkönyvekben szerepel, ami mindenképpen Kassai elismerése. A News of the World a meccs élő közvetítésében tért ki Kassai teljesítményére, Alves lapot érő szabálytalanságánál a tudósító úgy vélte, a brazil azért lehet mérges, mert Valencia két csúnya belépőt is megúszott sárga nélkül, de rögtön hozzátette, hogy ezzel együtt "a magyar bíró kiválóan vezeti eddig a meccset."

A legnagyobb elismeréssel a londoni Daily Telegraph írt Kassairól: "Nem voltak vitatkozások, bírókergetés, a mérkőzés nyugodt mederben folyt Kassai Viktor irányítása mellett. Ez volt az a nap, amikor a méltóság visszatért a labdarúgásba".

A játékvezetőkkel foglalkozó Worldreferee.com című internetes oldal is kifejezetten jónak ítélte meg Kassai teljesítményét. A honlap négy szempont alapján osztályozza a bírókat az egyes találkozókon, és a tudósító a mérkőzés irányítását, a semlegességet és a stílust egyaránt 9-esre, az ítéleteket 8-asra (egyedül a Víctor Valdésnak adott sárga lapot tartotta vitathatónak) értékelte. A szöveges tudósításban elismerik ugyan, hogy a manchesteri gólnál Giggs lesen állhatott, de úgy vélik, hogy ez szabad szemmel alig volt látható, így nevetséges lenne emiatt kritizálni az asszisztenst.

A Kassait az [origo]-n értékelő, a bíróskodástól tavaly novemberben, 271 NB I-es mérkőzés után visszavonult Bede Ferenc szerint kollégája ragyogóan vezette a Bajnokok Ligája döntőjét. Bede szerint a Kassai a lesgyanús gólnál sem hibázott, mert "a nemzetközi szövetség útmutatása szerint, ha a partjelző nem tudja megítélni az adott pillanatban a helyzetet, akkor inkább engedje tovább. A játékvezetőben ilyenkor fel sem merül, hogy felülbírálja az asszisztensét."

A sárga lapokról Bede úgy vélekedett, hogy mindegyik jogos volt, és "Valenciának különösen kijárt már".

A jelenleg a harmincöt éves Kassai Viktor a világ legfiatabb bírója, aki BL-döntőt vezetett. A korábbi csúcsot Pierluigi Collina tartotta, aki harminckilenc évesen fújt döntőn.

Vágner László, a magyar szövetség játékvezető bizottságának irányítója szerint még számos rangos feladat vár Kassaira. "Nemzetközi ellenőrként nem értékelhetem a tevékenységét, de biztos vagyok abban, hogy még sok, nagyon rangos eseményen kap majd szerepet játékvezetői pályafutása során" - mondta.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!