Vágólapra másolva!
Feljelentést tett pénteken a Legfőbb Ügyészségen a Fradi-pálya privatizációs értékesítési szerződése ügyében az elszámoltatási kormánybiztos. A klubnál közben cáfolták, hogy nem tudják biztosítani a focicsapat buszoztatását.

Budai Gyula - az MTI birtokába került dokumentum szerint - különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntette elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV volt jogtanácsosa ellen, mivel "jogszabályon alapuló kötelezettségeik megszegésével, biztosítékok nélküli szerződéskötéssel" 1,2 milliárd forint plusz áfa kárt okozhattak a magyar államnak.

A feljelentésben a kormánybiztos emlékeztetett: a Fradi-pálya néven ismert ingatlanokat megvásárló Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. a 2008 áprilisában aláírt szerződésben vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a Nemzetközi- (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak. Ezt a kötelezettségét a cég nem teljesítette - idézi az MNV által lefolytatott vizsgálat eredményét Budai Gyula.

Ezzel kapcsolatban Budai hozzáteszi azt is, hogy a szerződésben a vagyonkezelő javára semmilyen biztosítékot nem kötöttek ki arra az esetre, ha a vevő 2010 áprilisáig nem teljesíti a stadion-felújításra tett kötelezettségét.

A kormánybiztos felidézte: 2009 márciusában az Esplanade Real Estate levelet írt Tátrai Miklósnak azzal, hogy az FTC hozzájárul: a kft. felújítás helyett lebontsa a stadiont, és helyette új, a jelenleginél nagyobb befogadóképességűt építsen. Ennek határidejéül 2012. március 31-ét jelölte meg.

Az MNV Zrt. vizsgálata megállapította, hogy a stadion felújításának elmaradásáról szóló vevői bejelentést az MNV nem megfelelően kezelte, ugyanakkor ha azonnal jelezte volna, hogy ezt nem veszi tudomásul, és ragaszkodik a felújításhoz, a szerződés hiányosságából adódóan semmilyen biztosíték vagy szankció nem állt volna a rendelkezésre a szerződésszerű teljesítés kikényszerítésére.

Budai szerint "az MNV Zrt. megnevezett beosztású munkatársai megsértették az MNV Zrt. szervezeti és működési szabályzatát", amely szerint kötelesek mindenkor az általában elvárható gondossággal és szakértelemmel, a társaság érdekeinek figyelembe vételével, a hatályos jogszabályok és a társaság hatályos belső szabályzataiban foglaltak, valamint vezetőjük utasítása szerint eljárni.

A feljelentésben Budai Gyula szólt arról is, hogy a vizsgálat részére nem állt rendelkezésre olyan dokumentum, amely igazolná, hogy a vevő teljesítette azt a kötelezettségét, amely szerint legalább 800 millió forint értékben megvásárolja az FTC tulajdonában lévő FTC Labdarúgó Zrt. részvényeket; hogy a létesítményhasználati jog megváltására vonatkozó megállapodás ellenértékeként legalább másfél milliárd forint plusz áfát megfizet az FTC-nek; továbbá hogy 25 évre biztosítja a klubnak a stadionhasználat lehetőségét.

A dokumentumban szerepel az is, hogy az MNV vezérigazgatója nem ragaszkodott a szerződésben foglalt, köz- és más tartozások kielégítéséhez, a tulajdonjog-átruházáshoz hozzájáruló nyilatkozat kiadását a vételár hiánytalan megfizetéséhez kötötte.

Budai Gyula azt kéri a legfőbb ügyésztől, hogy az ügy összetettségére és az említett személyekre tekintettel a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölje ki a nyomozás lefolytatására.

Cáfolatok a Ferencvárostól

Szintén a klubhoz kapcsolódó hír, hogy az FTC labdarúgócsapatának honlapja cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a klub anyagi gondjai miatt nem tudják biztosítani a játékosok utaztatását az idegenbeli bajnoki meccsekre.

Ugyancsak cáfolta az egyesület azt a sajtóértesülést, hogy a Videoton elleni mérkőzés előtt Prukner László vezetőedző "szerzett" pénzt Marek Heinz és Liban Abdi elmaradt bérének kifizetésére.