Vágólapra másolva!
Klubmérkőzések helyett válogatott találkozók alkották a hét futballprogramjának nagy részét, az Eb-selejtezők mellett pár barátságos összecsapásra is sor került. A magyar együttesnek sajnos nem sikerült meglepetést okoznia, ellentétben például a grúzokkal, ahonnan a veterán Levan Kobiasvilit válogattuk be, míg a csatársort két gólrekorder támadó alkotja.

Kapus:

Stefán Logi Magnússon (Izland): a szigetország válogatottja a hét végén megszerezte első pontját az Eb-selejtezők során, pedig idegenben lépett pályára. Cipruson gól nélküli döntetlent ért el a csapat, köszönhetően annak, hogy Magnússon az első félidőben kivédett egy tizenegyest.

Hátvédek:

Gregory van der Wiel (Hollandia): a vb-ezüstérmes magabiztosan győzött a Puskás Ferenc Stadionban, és a diadalból az Ajax Amsterdam jobbhátvédje két gólpasszal vette ki a részét. Ráadásul a mérkőzés nagy részében remekül semlegesítette Dzsudzsák Balázst.

Philippe Mexes (Franciaország): a Luxemburg elleni találkozón a franciák védelmének nem volt sok dolga, így az AS Roma középhátvédje a megszokottnál többet mehetett előre. Alighanem ennek volt köszönhető, hogy végre sikerült megszereznie karrierje első gólját a címeres mezben.

Neven Subotic (Szerbia): a szerbek zárt kapuk mögött fogadták Észak-Írországot, és bár korán hátrányba kerültek, végül mégis fordítani tudtak. A támadó részleg nem villogott a meccsen, a középhátvéd Subotic viszont remekül játszott, és a goal.com internetes portál szerint ő volt a 90 perc legjobbja.

Emiliano Papa (argentin, Vélez Sarsfield): Dél-Amerikában a klubok nem kaptak pihenőt, a válogatott mérkőzések ellenére is fordulót rendeztek a Libertadores-kupában. A Vélez a chilei Unión Espanolát fogadta, és 2-1-es győzelme gyakorlatilag papírformának nevezhető, azonban a balhátvéd Papa találata nélkül nem születhetett volna meg.

Középpályások:

Ashley Young (Anglia): Fabio Capello alaposan meglepte a szurkolókat, hogy a Wales elleni Eb-selejtezőn kifejezetten támadó csapatot küldött pályára. A jobbszélső Young beállítása remek húzásnak bizonyult, hiszen az Aston Villa erőssége előbb kiharcolt egy tizenegyest, majd gólpasszt adott.

Thiago Motta (Olaszország): amikor Cesare Prandelli bejelentette, hogy a brazil származású Thiago Mottát meghívja az olasz válogatottba, akkor az országban sokan felháborodtak, de az Inter játékosa rendre jó teljesítményt nyújt címeres mezben. A Szlovénia elleni Eb-selejtezőt például az ő gólja döntött el.

Axel Witsel (Belgium): a belga válogatott nagy lépést tett a pótselejtező felé azzal, hogy idegenben legyőzte Ausztriát, hiszen legnagyobb riválisa ellenében sikerült nyernie. Mindkét gólt Witsel szerezte, aki remek játékával igyekszik bizonyítani, hogy korántsem olyan durva futballista, mint gondolják róla.

Levan Kobiasvili (Grúzia): az Eb-selejtezők legnagyobb meglepetését a grúz válogatott okozta azzal, hogy hazai pályán legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott horvátokat. a találkozó egyetlen gólját a hazaiak veterán csapatkapitánya, Kobiasvili szerezte, aki immár 89 mérkőzéssel tartja a válogatottsági rekordot.

Csatárok:

David Villa (Spanyolország): a cseh válogatott a vártnál jobban megnehezítette a spanyolok dolgát, azonban az aktuális világ- és Európa-bajnok végül megnyerte a meccset, köszönhetően Villa duplájának. A csatár ráadásul ezzel a két góllal megdöntötte Raúl rekordját, és immár ő a spanyolok csúcstartója (46 góllal) a válogatottban szerzett találatokat tekintve.

Miroslav Klose (Németország): a csatár klubjában, a Bayern Münchenben csak kispados Mario Gomez mögött, a válogatottban azonban ő az első számú támadó, és a kazahok ellen azt is megmutatta, hogy miért. Kétszer is betalált a találkozón, és így immár 60 gólnál jár a címeres mezben.

www.global-soccer.eu